ALMANYA’DA YAŞAMAK, ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS VE DAHASI ÜZERİNE SIKÇA SORULAN SORULAR
Son iki yıldır aralıksız olarak gezi rehberlerimizin yanında bir de Almanya’da yaşam üzerine her hafta içerik üretiyoruz. Bu süreçte sıklıkla Almanya’da yüksek lisans yapmak, Almanya’da aile birleşimi, Almanya’da dil okulu okumak ve Almanya’da çalışmak üzerine birçok soru alıyoruz gerek YouTube kanalımız gerek Instagram gerekse mail adreslerimizden. Artık öyle bir hal aldı ki herkesin benzer sorular sorduğunu fark etmeye başladık. Bu sebeptendir ki bu hafta Almanya’da yaşamak üzerine aklınıza takılma ihtimali yüksek, daha önce takipçilerimizin sorduğu soruları burada topluca yanıtlayacağız.
Başlamadan önce belirtmek gerekir ki bu konuda çok fazla yazı ve video ürettik. O nedenle sorulara baktıktan sonra mutlaka ”TÜM DETAYLARIYLA ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANSA BAŞVURU REHBERİ”mizi okuyun. Almanya’da eğitim ile alakalı tüm yazılarımıza sitemizin Almanya’da yaşam rehberi kısmındaki Almanya’da Eğitim kategorisinden ulaşabilirsiniz. Gelelim bize sorulan klasik Almanya’da yüksek lisans sorularını cevaplamaya.
• Ortalamam X, Almanya’da yüksek lisans yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Ortalamanız ne olursa olsun Almanya’da yüksek lisans yapma şansınız var. Öncelikle Almanya’da başvuracağınız okulun başvuru şartlarını iyi okumanız gerek. Eğerki minimum bir ortalama kriteri belirtilmemişse ortalamanız ne olursa olsun şansınızı deneyin. Ortalamanız düşük de olsa motivasyon mektubunuzda neden düşük olduğunu mantıklı bir açıklama ile belirtirseniz ya da diğer sosyal başarılarınıza (gönüllülük projeleri, klüp üyelikleri, spor aktiviteleri vb.) dikkat çekerseniz akademik başarınız ikinci planda kalır. Örneğin benim Münih Teknik Üniversite’sinde okuduğum bölüme 2,57 ortalama ile kabul alan arkadaşlarım var. Ortalamanız düşükse neler yapmanız gerektiğini tüm detaylarıyla anlattığım şu videoyu izlerseniz bu konuda tüm sorularınız cevaplanacaktır.
• Almanya’da öğrenciyken çalışabilir miyim?
Evet Almanya’da öğrenciyken 20 saat çalışabilirsiniz. Almanya’da öğrenci iken çalışınca kaç para kazanılır, Almanya’da nasıl iş aranır gibi soruların cevabı tüm detayları ile ”ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS YAPARKEN ÇALIŞMAK: BİR ÖĞRENCİNİN ALMANYA’DA ÇALIŞMA HAYATI” adlı yazımızda sizi bekliyor.
• Almanya’da yüksek lisans yapmak için başvurduğumda belge tasdikleme işlerini nasıl yapmalıyım? Hangi belgeler çevirilmeli?
Okulla ilgili tüm evrakları okula onaylatmalı ve okuldan bu belgeleri ingilizce almalısınız. Belgelerin kopyalarını göndereceğiniz için hepsinin üzerini okuldaki öğrenci işleri yetkilisi ‘same as original’ damgası ile damgalamalı ve imzalamalı. ÖSS’den aldığınız belgeyi ise kare kodlu olduğu için onaylatmanıza gerek yok. Bunun dışında nüfus dairesinden alacağınız Nüfus kayıt örneğini Almanca ya da İngilizce’ye çevirtip, Alman konsolosluğunda belgeleri ücretsiz onaylatabilirsiniz. Diğer bir yol ise herhangi bir yeminli tercümanda çevirtip, kaymakamlıkta apostilletmek. Bu işlemi sadece ve sadece okul dışı Türkçe’den Almanca’ya çevirdiğiniz evraklar için yapmalısınız. Bu süreçlerin tamamını yine şu videomuzda anlattık, mutlaka sonuna dek izleyin.
• Almanya’da yüksek lisansa başvururken motivasyon yazısını nasıl yazmalıyım?
Yüksek lisansa başvurmak için kendi hazırladığım motivasyon mektubunu sizlerle de paylaştım. Teşekür etmek isterseniz Seyahat Hikayeleri’nin YouTube kanalına abone olmanız yeterli 😊 Şaka bir yana niyet mektubunun linki şurada: https://www.seyahathikayeleri.com/2019/02/yuksek-lisans-niyet-mektubu-ornegi.html
• Almanya’da yüksek lisans yapmak mı Almanya’da çalışmak mı?
Almanya’da IT ya da yazılım alanında bir iş yapmıyorsanız burada yaşamadan ya da burada okumadan iş bulmak çok zor maalesef. Hatta neden Almanya’da IT‘cileri havada kaptıklarını şu videomuzda anlattık. Almanya’da hangi meslekler geçerli, nasıl Almanya’ya çalışmak için gelirsiniz sorusunun cevabı ise şu videomuzda mevcut. Sorumuzun cevabına gelecek olursak da kesinlikle isteğiniz varsa önce Almanya’da yüksek lisans yapıp sonrasında iş bulmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Almanya’dan diplomanızın olması tüm kapıları çok daha rahat açıyor.
• Almanya’da sadece İngilizce ile yüksek lisans yapabilir miyim?
Evet ben sadece İngilizce yüksek lisans yapıyorum. Almanya’da yüksek lisans programlarını DAAD’ın arama portalından araştırabilirsiniz.
• Almanya’da yüksek lisans ücretli mi?
Hayır ücretli değil. Almanya’da çoğu eyalette devlet okulları herkese ücretsiz. Dönemlik 100-150 Euro arası bir semester fee var o kadar. Ama elbette ücretli okullar da var. Araştırırken mutlaka dikkat edin.
• Okuduğum bölüm dışında yüksek lisans (Almanya’da alan dışı yüksek lisans) yapabilir miyim?
Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Mesela mühendis iseniz genel olarak management alanında yüksek yapabilirsiniz. Bu alan genel bir alan olduğu için herkese hitap ediyor. Ama mesela makina mühendisi olup sosyoloji yüksek lisansı yapmak çok zor. Bu sebepten başvuracağınız bölümün lisansta aldığınız derslerle uyumlu olması gerekiyor.
Bildiğiniz üzere Almanya’ya eşiniz ve çocuğunuz ile gelmek isterseniz, Almanya’da aile birleşimi yapabilirsiniz. Almanya’da aile birleşimini nasıl yapabileceğinizi ”AİLE BİRLEŞİMİ NEDİR? ÖĞRENCİ OLARAK ALMANYA’DA AİLE BİRLEŞİMİ YAPMAK” yazımızdan okuyabilirsiniz.
• Almanya’da yüksek lisans yaparken aile birleşimi yapabilir miyiz?
Evet Almanya’ya çalışmak dışında yüksek lisans ya da doktora yapmak için geldiğinizde Almanya’da aile birleşimi yapabilirsiniz. Bu bilgiyi hiçbir yerde bulamazsanız, biz bulamamıştık, Almanya’da yaşarken öğrenmiştik. Üstelik eşinizin Almanya’da full-time çalışma hakkı oluyor.
• Almanya’da nereden iş ararım?
Almanya’da iş aramak için birçok site var. Bunlardan en popüleri XING, Indeed, Stepstone. Bu sitelerde profil oluşturarak iş arayabilirsiniz. Almanya’da çalışmak ile ilgili detaylı yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Almanya’da ofis hayatını ve çalışma şeklini anlattığınız bu yazımız da işinize yarayacaktır.
• Almanya’da çalışmak için Almanca bilmek gerekir mi?
Eğer mesleğiniz IT, yazılım, mühendislik gibi mesleklerden biri değilse maalesef Almanca bilmeniz gerekli. Hangi iş için ne seviye Almanca bilmem gerekir diyorsanız sizi şu videomuza alalım: İş Bulmak İçin Hangi Seviye Almanca Gerekir & Almanya’da Nasıl Almanca Kursu Aranır?
• Almanya Dil okulu vizesi ile çalışabilir miyim?
Hayır dil okulu vizesi ile maalesef çalışma hakkınız olmuyor. Sadece öğrenci iken çalışma hakkınız bulunuyor. Almanya’da dil okulu vizesi nasıl alınır, neye dikkat etmek gerekir gibi tüm soruların cevabı şu yazımızda.
• Almanya Dil okulu vizesi ile gelince kalacak yeri nasıl ayarlarım?
Konaklama konusunda başvurduğunuz dil okulları size yardımcı olabilir fakat bu genel olarak daha maliyetli oluyor. O sebepten, size paylaşımlı öğrenci evlerini tavsiye ederiz. WG gesucht, studenten wohnheim gibi kelimelerle gittiğiniz şehir için arama yaparsanız karşınıza alternatifler çıkacaktır. Almanya’da nasıl ev bulmanız gerektiği konusunda şuradaki ev arama rehberimizi okuyabilirsiniz.
• Almanya’da dil okulu vizesi alıp, Almanya’da öğrenci vizesine çevirebilir miyim?
Almanya’da dil okuluna gelecekseniz bu vizeyi öğrenci vizesine Almanya’dayken çeviremezseniz. Tekrar Türkiye’ye dönmeniz gerekiyor. O yüzden Almanya’da yüksek lisans yapacaksanız okullardan şartlı kabul alıp, öğrenci vizesine başvurabilir önce 1 sene dil öğrenip sonra eğitiminize devam edebilirsiniz.
• Almanya Dil okulu vizesi ile ne kadar kalabilirim?
Almanya’da dil okulu vizesi ile en fazla 1 yıl kalabilirsiniz.
- Almanya’da hangi banka hesabını açayım?
Almanya’da biz N26 yı kullanıyoruz çünkü tüm ülkelerde geçerli ve online bankacılık olduğu için kolayca hesap açılıyor. Şu linki ya da bizim davet kodumuzu baharb6567 kulanırsanız da karşılıklı 15 Euro ödül veriyorlar. Bunun dışında Commerzbank, Stadtsparkasse, Deutsche Bank gibi manuel olarak randevu alıp hesap açtırabileceğiniz Alman bankaları da var.
- Almanya’dan Türkiye’ye ya da Türkiye’den Almanya’ya nasıl para gönderirim?
Tüm transferlerinizi Transferwise sayesinde Türkiye’den TL olarak Almanya’daki hesabınıza Euro şeklinde çok düşük ücretle gönderebilirsiniz. Şu linkimizle üye olursanız size 250 Euro ve üzeri transferiniz sonrası 30 Euro ödeme yapıyorlar. Biz bu siteyi kur dönüşümünü çok yüksekten yaptığı için seviyoruz ve Türkiye’ye ödediğimiz kredi borcumuzu buradan gönderiyoruz.
• Neden Almanya’da yaşamayı seçtiniz?
Bu konuyu çoook detaylı anlattığımız bir yazımız var sizi oraya alalım. ALMANYA’DA YAŞAM: NEDEN ALMANYA’DA YAŞAMAYI SEÇTİK?
• Neden Münih’te yaşamayı seçtiniz?
Aynı sorunun cevabı yine şu yazımızda: ALMANYA’DA YAŞAMAYI SEÇTİK, PEKİ AMA NEDEN MÜNİH’TE?
• Münih’te nasıl kiralık ev bulurum?
Kiralık ev bulabilmek için Almanya’da çok çalışmanız çok emek harcamanız gerekiyor. Neden mi? Buyrun: ALMANYA’DA YAŞAM: DÜNYANIN EN ZOR İŞİ MÜNİH’TE EV BULMAK
• Almanya’da yaşamak istiyorum, ne yapabilirim, nereden başlayabilirim?
Almanya’da yaşamak isteyenler için atabilecekleri ilk adımları anlatmıştık. Bu sorunun cevabını şu yazımızda bulabilirsiniz: YURT DIŞINDA YAŞAMAK İÇİN ATILAN İLK ADIMLAR