Almanya’da Çalışmak: Almanya’da Çalışma Hayatı Nasıl?

8 Paylaşım
8
0
0

Gelin size bu kez bize en çok sorulan sorulardan birinin daha yanıtını verelim. Almanya’da çalışmak istiyorum ama Almanya’da çalışma ortamı nasıl, Almanya’da yaşam nasıl? Bu soru bize kaç kere soruldu bilmiyoruz, o yüzden toplu cevap niyetine sizler için Almanya’da çalışmak ve Almanya’da ofis hayatı üzerine bir yazı yazalım diyoruz. Bu rehberde Almanya’da çalışma saatleri, Almanya’da çalışma ortamı, Almanlar ve ofis hayatındaki davranışları üzerine soruları cevaplayacağız. Blogumuzun kadın tarafı Bahar, yani bu yazıyı yazan ben, Almanya’da yüksek lisans yaparken bir yandan da burada bulunduğum 2 senelik süreçte 3 farklı şirkette çalışma fırsatı buldum ve bol bol Almanya’da çalışma hayatı üzerine gözlemler edindim. Öncelikle blogumuzda yeniyseniz, Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyenleri şu yazımıza, Almanya’da okurken bir yandan da çalışmak isteyenleri ise şu yazımıza alalım. 

  • Almanya’da çalışma saatleri nasıl?

Almanyada yaşamak ve Almanya’da çalışmak hayata bakış açınızı değiştirecek

Almanya’da çalışmak gerçek manada esnek. Hani o Türkiye’de bildiğimiz esnek çalışma saatlerine uygun insan arayan firmaların esneklik algısıyla sadece mesaiyi sonsuza dek uzatmak gibi bir esneklik değil. Gerçek manada firmalar size çeşitli saatlerde çalışma imkanı sunuyor. Yani başka bir deyişle ister beyaz yakalı ister mavi yakalı olun full-time, yarı zamanlı ya da mini job denen haftada 10 saat çalışma kontratı sunan iş sözleşmeleri bulunuyor. Yani insan kaynaklarında çalışan bir kadın mesela çocukları var diye isterse yarı zamanlı çalışıp bir yandan ailesi ile bir yandan da kariyeri ile ilgileniyor. Ya da full-time maaşı yetmeyen minijob yapıp artı 450 Euro daha kazanabiliyor. Almanya’da resmi ortalama full-time çalışma saatleri 35-40 saat arasında. Bunun üzerine minijob da yaparsanız 10 saat daha çalışabilirsiniz. Yani resmi olarak 50 saatten daha fazla çalışamazsınız. Ayrıca yazının girişinde de bahsettiğim gibi çoğu firmada işe giriş çıkış saati diye bir kavram yok. İsteyen istediği saatte gelip, istediği kadar çalışıp, istediği saatte çıkabiliyor. Yeter ki haftalık çalışma saatlerini doldursun. Yani Almanya’da çalışacaksanız sabah 6’da işe başlayanlara şaşırmayacaksınız. Neden bir insan 6’da işe başlar ki diye sorgulayıp, zamanla siz de ofise 7’de gitmeye başladığınızı fark ediyorsunuz.

  • Kimse giriş çıkış saatlerinizi kontrol etmiyor, çalışma saatleri güven esasına dayanıyor

Almanya’da çalışmak esnek ve kimse çalışma saatlerine bakmıyor

Almanya’da çalıştığım üç firmada da işe giriş çıkışını takip eden, sana bu konuda hesap soran kimse görmedim. Evet belki çok şaşıracaksınız ama burada insanlar ne kadar çalıştığını kendi takip ediyor. Aslında bu durum size otomatikman da sorumluluk yüklüyor. Vicdanlı bir insansanız hele ki 1 dakika bile eksik çalışmamak için ekstra gayret sarf ediyorsunuz. Tabii bu durum her firmada aynı değil, saatlerin takip edildiği sisteme işlendiği firmalar da var. Ben neyse ki hep çalışanına güvenen firmalarda çalışma şansı buldum.

  • Almanya’da çalışırken yıllık 30 iş günü izin hakkınız var

 

Almanya’da yıllık izin kaç gün?

Evet vallaha da 30 iş günü izin alabiliyorsunuz. Yani 6 hafta aralıksız çalışmama hakkınız var. Bunların dışında zaten bir sürü dini bayram, resmi bayram derken yılın 2,5 ayında tatil yapma şansınız oluyor. Mesela şu an çalıştığım şirkette 10 kişilik takımımızdan bir ben bir de Hintli takım arkadaşım (o da kışları 2 ay Hindistan’a gitmek istediği için) ofiste kalıyoruz, herkes aralıksız en az 4 hafta izin almış ve şirketi toptan kapatıp gitmiş gibi sanki. Üstelik bununla da bitmiyor velev ki yıl boyunca çok çalıştınız, mesaiye kaldınız, her dakikanız size tatil süresi olarak dönüyor. Böyle böyle derken bakıyorsunuz Asya’da, Güney Amerika’da her yer Alman turist dolu neden, çünkü insanların izin süresi gibi bir derdi yok çünkü. Biz Türkiye’deyken 2 hafta ard arda izin alabilmek için kırk takla atardık mesela. Bu sebeptedir ki Almanya’da çalışmak için beni en çok motive eden şey bu kadar uzun izin hakkının olması.

  • Almanya’da ofis hayatı

 

Almanya’da çalışmak ve Almanya’da ofis hayatı

Almanya’da ofis hayatına dair sevdiğim şeylerden bir diğeri de ofislerde duş imkanının olması. Çalışanlardan işe bisikletle gelenleri düşünen bu uygulama bana Almanya’da çalışma hayatı adına bir kalp daha attırıyor. Bunun dışında ofislerde ortam genelde international insanlardan oluşuyor, hele ki büyük firmalarda çalışıyorsanız. Bir de Almanya’da çalışma hayatında öyle servis ya da iş yerinin yemeği vermesi gibi bir kültür yok. O yüzden insanlar çoğunlukla yemeğini evden getiriyor, dışarıda yiyor ya da iş yeri kantinlerine gidiyor. Ulaşım ise tamamen bol metro sayesinde çok kolay. Almanya’ya taşındığımızdan beri hayatımızın nasıl değiştiğini özetlediğimiz Almanya’ya Taşınmak Bize Neler Öğretti? adlı videomuzu izlerseniz Almanya’da yaşam farklılıkları hakkında bilginiz olur.

  • Almanya’da çalışırken vergi vermek

Almanya’da çalışma hayatı birçok artıyı bulundursa da, gel gelelim Almanya’da çalışan her bireyin vergi sınıfına bağlı olarak yüksek miktarlarda vergi vermesi gerekiyor. Almanya’da birden fazla vergi sınıfı olmakla birlikte, evli çiftler için veya yalnız yaşayanlar için farklı miktarlarda vergiler kesiliyor. Peki ödediğiniz bu vergilerin bir kısmını geri alabildiğinizi biliyor muydunuz? Evet, yanlış okumadınız. Tam da vergi iadesinden söz ediyoruz. Her yıl Ocak ayı Temmuz ayı arasında Almanya’da, 2000’li yıllara kadar Türkiye’de olduğu gibi vergi iadesi yaparak yıl sonunda ödediğiniz vergilerin bir kısmını geri alabiliyorsunuz. Finanzamt yani Almanya’nın Vergi Dairesi’ne her yıl vergi beyanı yaparak ödemiş olduğunuz vergilerin bir kısmını geri alabilmeniz mümkün üstelik geriye yönelik son 4 yıla kadar vergi iadesi yapmak mümkün. Hadi yine iyisiniz. 🙂 Finanzamt doğrudan vergi beyannamesi yapmanıza olanak sağlıyor fakat ne yazık ki bu noktada iyi bir Almanca bilmeniz gerekecek. Çünkü Finanzamt’ın evrakları hem Almanca hem de çok karışık. Bu yüzden çoğu kişi bir Vergi Danışmanı’na para ödeyerek bu işleri yaptırmaya çalışıyor. Ama gözünüz korkmasın bu işleri Almanca olmadan da, vergi danışmanlarına daha fazla para ödemeden de halletmenin bir yöntemi var. Bu noktada bizim tavsiye edebileceğimiz SteuerGo online platformu sayesinde vergi iadesini İngilizce olarak yapabilirsiniz. Ayrıca sistemi de Finanzamt’ınki gibi karışık değil ve sizi her adımda hangi giderleri girmeniz gerektiğiyle ilgili bilgilendiriyor. 🙂 Bu şekilde her türlü giderinizi eklemenize olanak tanıyarak Finanzamt’tan maksimum geri iade almanıza katkı sağlıyor. 🙂 Ayrıca eğer online form üzerinde bazı bilgileri eksik ya da yanlış girseniz dahi olması gerektiği şekilde otomatik girdiğiniz verileri düzeltebiliyor. 🙂 Bu işlemlerin tamamını 30 dakikada yapabiliyor ve ortalama 1100 Euro’ya kadar vergi beyanı gerçekleştirebiliyorsunuz. Eğer vergi beyanını gerçekleştirirken bir noktada yardıma ihtiyaç duyarsanız İngilizce müşteri desteği de alabilirsiniz. Normalde SteuerGo ile bu vergi beyanınızı 35 Euro karşılığında gerçekleştirebiliyorsunuz fakat bizim blogumuza özel bu yıl 31 Ekim 2022’ye kadar vergi beyanınızı “SH2022” kodu ile %50 indirimle yani 17.50€’ya yapabiliyorsunuz. Vergi beyanınızı yapmaya başlamak için SteuerGo indirim linkimize şuradan ulaşabilirsiniz ve ödeme sayfasına geldiğinizde kodumuzu girmeyi unutmayın. 🙂

  • Alman disiplini diye bir efsane gerçekten var

 

Almanya’da çalışma hayatında Alman disiplini diye bir gerçek var

Bu konuyu uzun uzun anlatmaya hiç gerek yok, zaten hepimizin diline pelesenk olmuş Alman denilince ortak akla gelen bir şey. Ve gerçekten de doğru. Almanya’da insanlar büyük çoğunlukla çok efektif çalışıyorlar. İş yerinde gereksiz muhabbetler, sık sık çay kahve molaları, sıkıcı katı mesai saatleri durumunun olmaması da elbette disiplinli ve efektif çalışma şeklini pekiştiriyor.

  • Alman soğukluğu denen şey gerçek mi?

 

Almanlar ofis hayatında nasıl insanlar?

Bir önceki maddede anlattığım Almanya’da çalışma hayatındaki disiplin konusunda elbette şöyle bir gerçek var ki insanlar robot gibi çalışıyor. Gün içinde ofis arkadaşınla geyik yapmak diye bir kavram yok, çalışırken başkasını rahatsız etmemek en önemli yazılmamış ama küçücük bir rahatsızlıkta hemen dile getirilen bir konu 😊 Bir de Almanlar sadece iş hayatında değil özel hayatlarında da ilişkilerine mesafeli yaklaşan kibar ama cana yakın olmayan kişilikler. Sanırım şu ülkede özlemini çektiğimiz şeylerden biri de hızlıca yakınlık kurabildiğin, kolayca sohbet ettiğin cana yakın ilişkiler kurabilmek. Gerçi Almanya’dayken Türkiye’de özlemini duyduğumuz 9 şeyi şurada listelemiştik meraklısı buyursun şuraya😊

  • Bir garip Almanya ofis hayatı gelenekleri

 

Almanya’da ofis gelenekleri

Almanya’da her gün yeni bir şey öğreniyoruz desek yeridir. Bunlardan tabii ki en önemlileri de kültür farklılıkları hakkında oluyor genelde. Bir şey var ki ofis geleneğinde mesela hala mantığını çözmüş değiliz. Burada eğer doğum gününüz varsa kendi pastanızı kendiniz yapıp, şirkete götürüp, bugün benim doğum günüm size kek yaptım diye toplu mail atıp sonra da kutlamaları kabul ediyorsunuz 😊 Ahh nerede o Türkiye’deki iş arkadaşlarınızın size hazırladığı şahane doğum günü sürprizleri!

  • Hasta olduğunda hesap vermiyorsun, tatile çıktığında işinle uğraşmıyorsun!

 

Almanya’da çalışma hayatında hastalık ya da tatil stresiniz olmuyor

Doğum günü pastanızı size hazırlatsalar da Almanya ofis hayatında sevdiğim şöyle güzel bir gelenek var ki hastayken kimseye hesap vermeden işe gitmeyebiliyorsunuz. Almanya’da beyaz yakalı ofislerinde genelde ilk 3 gün raporsuz, sonra uzayacaksa rapor almanızı gerektiren bir sistem mevcut. Ve yöneticinize hastayım kendimi iyi hissetmiyorum dediğinizde neyin var diye bile sormuyor. Çünkü siz bunu beyan ettiyseniz doğrudur deyip, güvenmeyi seçiyor. Hatta Almanya’da Türkler arasında ‘krank’ yapmak diye bir tabir bile var. Yani yılın belli dönemlerinde hasta olmayıp da hastayım deyip işe gitmemek. Maalesef bu durumu sömürenler var. Bir diğer güzel konu ise işin işte kalması. Kimse sizi tatilinizde arayamaz, araması kabul edilebilir bir durum değil. Tatile çıkana saygı sonsuzdur. Bırakın tatili işten çıktıktan sonra ya da hafta sonları da sizin aranmanız epey anormal bir durum ki, kimse çalışmadığı için tatil günlerinde çok rastlanır bir durum da değil. Türkiye’deyken yöneticimin şezlongda güneşlenirken maillere cevap verdiğini hatırlarım mesela. Hep sevmediğim şeydi, burada olmaması da müthiş bir durum bence.

  • Almanya’da yaşam ikiye ayrılır, ofis ilişkileri vs özel hayat

 

Almanya’da iş ve Almanya’da yaşam birbirinden farklı iki konu

Almanya’da bir konuda keskin bir sınır varsa o da iş ilişkileri ve özel hayat ilişkileri olsa gerek. Buradaki 2 yıllık iş hayatımda henüz ofisten tanışıp da sıkı fıkı arkadaş olan ya da belli aralıklarla görüşen insanlar görmedim. Zaten bizdeki iş arkadaşı gibi kelime kökeninde bulunan arkadaş kelimesi Almanca’da yok. İş arkadaşı ‘Kollege(in)’ olarak geçer. Bu durumu çok mantıklı bulmasam da Türkiye’deki gibi iş ilişkilerinin özel hayatla çok fazla kesişmesi durumu da hoşuma gitmiyor esasen. Hatta bazen zoraki ve sahte bile bulduğum oluyordu. Bu durum tabii ki biraz öznel. Siz hangisini seçerdiniz?

Almanya’da çalışma hayatını ve Almanya’da ofis geleneklerini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Sizden de gözlemlediğiniz farklar üzerine şeyler varsa yorumlara bekliyoruz. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!

Sevgiyle kalın!

8 Paylaşım
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir