Bu yazımızın konuğu Almanya’da öğretmenlik yapmak için Türkiye’den Almanya’ya Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeni olarak gelen Sinem ve İsmail. Kendileri yurt dışı öğretmenlik göreviyle 2019’dan beri Almanya’da. Sözü onlara bırakmadan önce bu ve bunun gibi yurt dışında yaşam ve seyahatlerimiz üzerine içerikler için bizi instagram ve youtubedan da takip etmeyi unutmayın! Küçük bir tanıtımı yaptıktan sonra artık onların tecrübelerine geçelim 🙂
Samsun’da İngilizce öğretmenliği yaparken Mili Eğitim Bakanlığının Sınavı ile Almanya’ya geldik. Yurt dışında kendi diplomalarımızla iş bulmak ya da denklik almak çok çetrefilli. Bu yüzden Yurt Dışı Öğretmenlik görevini; Milli Eğitim öğretmeni olup farklı deneyimler yaşamak isteyenler için ulaşılabilir, büyük bir şans olarak görüyoruz. Hadi bu süreci sizinle inceleyelim.
Türkiye’den Yurt Dışına Öğretmen Olarak Gitmek, Almanya’da Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenliği Yapmak
Yurt dışında öğretmenlik görevine, Milli Eğitim Bankalığı kadrosunda 5 yılını tamamlamış tüm öğretmenler başvurabilir. Ancak her ülke grubu ve her branş için belirlenen kadroların farklı olduğunu da ekleyelim. Genel olarak sözel bölüm öğretmenlerinin daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü branşına bakılmaksızın bu görevi kazanan bütün öğretmenlerimiz, gittikleri ülkelerde Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni olarak görev yapıyorlar. Avrupa, Türki cumhuriyetler, Arap ülkeleri, ve Kıbrıs görev bölgeleri olarak sayılabilir. Göreve gidilen ülkelerin devlet okullarında öğretmenler, derslerini , ders saatleri içinde ya da sonrasında sadece Türk çocuklarını hedefleyecek şekilde vermektedir.
Yurt dışına Öğretmen Olarak Gitmek İçin Başvuru Şartları
Yurt dışında öğretmenlik yapmak için başvuru şartları devlet memurluğu şartlarını içine alarak genel olarak:
- Devlette en az 5 yıllık kadrolu öğretmen olmak. (Ne yazık ki özel okullarda çalışan öğretmenlerimizin başvuru hakkı bulunmuyor.)
- Son 10 yıl içinde kınama ve uyarma cezaları dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olmak.
- Erkekler için askerliğini yapmış olmak ya da askerlikten muaf olma diyebiliriz.
Daha detaylı bilgi için Bakanlıklar Arası Kültür Komisyonunun çalışma esaslarından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yurt dışında Öğretmen Olmak İçin Dil Yeterliliği
Yurt dışında öğretmen olmak için dil yeterliliği birçok ülke grubu için sınav başvuru şartı. Dil yeterliliği istemeyen bazı ülke grupları olsa da, sizi çoğu ülke grubu için bir dil sınavı bekliyor. İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça dillerinden YDS sınavından en az 50 puan almak, yurt dışında öğretmen olmak için yapılan sınava başvuru şartı kabul ediliyor. Hangi dil belgesiyle başvurursanız o dil belgesinin kapsadığı ülkelere tercih yapabilirsiniz ancak bazı ülkelere birden fazla dil belgesiyle de gidilebiliyor. Mesela Almanya hem İngilizce hem Almanca dil belgesiyle gidilebilen ülkelerden.
Dil belgenizi aldıktan sonra istediğiniz ülkeler grubuna başvuru yapıyor ve sınav tarihinizi bekleye başlıyorsunuz.
Yurt dışında Öğretmen Olmak İçin Mesleki Yeterlilik Sınavı (Yazılı Sınav)
Yazılı sınavı biz, KPSS ile Müdür Yardımcılığı sınavının karışımına benzetiyoruz. KPSS’nin Eğitim Bilimleri kısmını da içine alıyor, ayrıca içinde Meb Temel Kanunu, Pasaport Kanunu… gibi ekstraları var. Baraj puanı her dil grubu için farklı. Baraj puanı katılımcıların puan ortalamasıyla oluşuyor ve barajın üstünde kalan adaylar, mülakat aşamasına çağrılıyor. Genel baraj notu 60 olarak belirlenmiş ama her dil grubu için barajın 60’ın üstünde kaldığını belirtelim.
Yurt dışında Öğretmen Olmak İçin Temsil Yeteneği Sınavı (Milli Eğitim Mülakatı)
Sınav sonrası var olan kontenjanın iki katı kadar aday mülakata yurt dışında öğretmen olabilmek için temsil yeteneği sınavına giriyor. Mülakat aşamasında yazılı sınav sorularından oluşan 3 soruluk bir zarf seçiliyor. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar, kendinizi güzel ifade etmeniz, öz geçmişiniz, çalışmalarınız temsil yeteneğinizi oluşturuyor. Ayrıca projelerinizi, sertifikalarınızı, çalışmalarınızı bir dosya içinde sunmanız önemli. Pandemiden dolayı artık hazırlanan dosyalara bakılmadığını duyduk. Size, yine de, bütün çalışmalarınızı toplu şekilde görmek adına, dosya hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Sanatsal ve kültürel becerilerinizde bu aşamada öne çıkıyor, onların da mutlaka üstünde durun.
Mülakat sonucunda yurt dışında öğretmen olarak görevlendirilmeye hak kazananlar belli oluyor. Turt dışında görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenler sonuç açıklama sistemi ile ilan ediliyor. Görevden vazgeçen öğretmenlerin yerine geçmek üzere ya da farklı sebeplerle, bir miktar öğretmen havuzda bekletilebiliyor ya da bazı öğretmenlerin görevlendirilmesi geç yapılabiliyor.
Yurt dışında Öğretmen Olmak İçin Tercihler ve İşlemler
Yurt dışında öğretmen olabilmek için mülakat sonrası göreve hak kazananlar, dil grubunun kapsadığı ülkelerden tercihler yapıyorlar. Tercih ve şehir seçimleri yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Güncel görevlendirmeler(2019 ve sonrası) ülke ve şehir seçmenize izin veriyor. Ufak bir hatırlatma, tercihleriniz dışında da görevlendirilebilirsiniz. Görevlendirilen öğretmenler (eğitim yeri değişiklik gösterebilmekle beraber, genel olarak) Erzurum’da 1 haftalık hizmet içi eğitime davet ediliyor.
Yurt Dışı Görevi İçin Gri veya Yeşil Pasaport Almak
Yurt dışı öğretmenlik göreviniz için ihtiyacınız olan pasaport ve vize işlemleri hızlı ilerliyor. Devlet görevi olduğu için gri pasaporta ya da hakkınız varsa yeşil pasaporta başvuruyorsunuz. Sonrasında vize evraklarını doldurup, pasaportlarla bakanlığa yolluyorsunuz. Bakanlık sizin adınıza vize başvurusunu yapıyor. Sonra da bağlı olacağınız konsolosluk, sizi parmak izi almaya çağırıyor. Sizin ve ailenizin vizesi kısa bir sürede çıkıyor. Yurt dışı görevine kazanan öğretmen ile ailesi aynı haklara sahip oluyor. Vize türümüz diğer vizelerden farklı olarak tüm aile bireylerine aynı hakları veriyor. Aile birleşimi vizesinin aksine, eşlerden herhangi bir dil şartı istenmiyor. İlk Ulusal Vize 6 aylık olarak çıkıyor bu süre içinde oturum iznine başvuruluyor. Görevdeki öğretmenin eşi de öğretmense,eşinin görev süresi boyunca ücretsiz izinli sayılıyor.
Yurt Dışı Görevi’nde Ne Kadar Maaş Kazanılıyor? Kadro İşlemleri Nasıl Oluyor?
Yurt dışı görevine çıkıldığında kadronuz il merkezindeyse İl Milli Eğitim’e; İlçede ise İlçe Milli Eğitim’e çekiliyor. Puanınız il, ilçe merkez puanına göre verilmeye devam ediyor. Son görev yılınızda tekrar tercih yapmalısınız.
Yurt dışı görevinde öğretmenlerin kazandığı maaş ise şöyle ; Öğretmenlerin Türkiye maaşı yatmaya devam ediyor ve görev yapılan ülkeye göre değişen bir ücret alınıyor.
Almanya’da bu miktar şu an 1975 Euro.
İsviçre de 3600 İsviçre Frank’ı
İngiltere de 1625 Pound
Yurt Dışı Öğretmenlik Görevinde Dersler Nasıl İşleniyor?
Dersler Türk öğrencileri için oluşturuluyor. Vatandaşlıklarına bakılmaksızın, Türk kökenli çocuklarından isteyenler, derse dilekçe ile katılabiliyor. Ancak dersler zorunlu değil ve öğretmenlerin not verme hakkı bulunmuyor. Bu dersleri okul sonrası kursları gibi düşünebiliriz. Bazı eyaletlerde bu dersler okul saatleri içinde olabiliyor. Sınıflarda her yaş grubundan öğrenci olabiliyor. Öğretmenler ortalama 15-20 saat arası haftalık derse giriyor.
Yurt Dışı Öğretmenlerinin Diğer Göç Edenlerden Farkı Ne?
Bu göç türünün sanırım en iyi kısmı Türkiye MEB kadrosunu riske atmıyor oluşu. Yani işler ters giderde dönmek isterseniz her yıl dönebilirsiniz, 5 yıl görevi tamamlama zorunluluğunuz yok. Türkiye maaşınızda yatmaya devam ediyor ve eşiniz de devlet memuru ise maksimum 8 yıla kadar (Baokk kararları uyarınca) ücretsiz izin kullanma hakkı var. İkinci avantajı ise sanırım her göçmenin hayali; dayalı döşeli hazır bir eve gelmek. Çünkü öğretmenlere bir önceki öğretmenden eşyalı ev kalabiliyor. Bu evleri okul aile birlikleri kiralıyor ve her gelen öğretmen için ilk geliş aşamasını kolaylaştıran güzel bir imkan. Yurt dışında ev bulmanın ne kadar zor olduğunu eminim birçok kişi duymuştur. Büyük ihtimalle eski ve elden ele geçmiş bir ev bekliyor olsa da sizi, ilk gelişi çok kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Özellikle bizim gibi çocuklu gelenler için harika. Ama şunu da unutmamak gerekir; her bölgede okul aile birliği olmayabiliyor ya da ev kalmayabiliyor.
5 yıl sonrasında, öğretmen, Türkiye’ye dönüş yapmak mecburiyetinde. Ama 2 yıl Türkiye’de çalıştıktan sonra görev için sınava tekrar başvuru yapılabiliyor. Her öğretmenin 2 kez yurt dışı görev hakkı var.
Yurt Dışında Öğretmenlik Yaptığımız için Mutlu muyuz? Değdi mi?
Tabii ki insanın alıştığı, düzen kurduğu hayatı bırakıp yabancı bir ülkeye gitmesi kolay değil. En zoru o konfor alanından çıkana kadar. Bir kere çıktıktan sonra o tecrübe, birçok zorluğa değer diye düşünüyoruz. Bizim seyahat hikayemizi dinlediğiniz için teşekkürler. Bir gün sizin de, kendi seyahat hikayenizi yaşıyor olmanız dileğiyle…
Almanya’da öğretmen olarak çalışmak, Almanya’da Yurt Dışı Öğretmenlik, Almanya’da Çocuklu Hayat hakkında sorularınız varsa, bize @ailecekgoc instagram hesabından ulaşabilirsiniz.
5 comments
Merhabalar, hazırladığınız DOSYAYA siz neler eklemiştiniz?
Hocam detaylı bir anlatım olmuş eline sağlık
Yazınız için teşekkürler. Bu bilgiler ışığında nice insanlar bilgilenmiş olacaktır.
bu konuda bu kadar net bilgiler internette malesef yok bu yüzden çok iyi ve başarılı olmuş teşekkürler.
Merhaba,peki okul aile birliği ‘nin kiraladığı evlerin kiralarını oraya giden öğretmen mi ödüyor yoksa okul aile birliği mi