Almanya’ya Dil Okulu Vizesi İle Gelirken Bilmeniz Gerekenler

0 Paylaşım
0
0
0

Sıfırdan, Almanya’da dil okulu vizesi işleri ile ilgili hiç tecrübesi olmayan biri nasıl tek başına bu vizeye başvurabilir ve Almanya’ya dil okulu ile gelirken bilmeniz gerekenler neler; bu yazımda her aşamayı tek tek planlayıp sizlerle paylaştım. Hadi gelin Almanya’ya dil okulu vizesi ile gelirken bilmeniz gerekenlerin her aşamasını birlikte inşa edelim.

 

Konsolosluk sizin niçin Almanya’da dil eğitimi almak istediğinizin cevabını görmek isteyecektir

1-Niçin Almanca öğrenmek istediğinizin geçerli bir cevabı olmalı

Vizeye başvurmak çok ciddi bir iştir. Kapısını çalacağınız her ülke, her konsolosluk niçin o vizeye başvurduğunuzun yanıtını en şeffaf haliyle görmek isteyecektir. Hele Alman Konsolosluğu’ndan bahsediyorsak onlar 2 katı görmek isteyeceklerdir Peki Alman Konsolosluğu’na verilecek geçerli mantıklı cevap nasıl olmalı? Konsolosluk sizin niçin Almanya’da dil eğitimi almak istediğinizin cevabını görmek isteyecek ve bu alelade bir cevap olmamalı. Gayet kendinden emin, ciddi ve karşı tarafa mantıklı gelecek iyi bir yanıt verebiliyor olmalısınız. 

 

Gelin size bunu kendi dil okulu vize başvuru hikayemle açıklayayım Bu yazıda anlatacağım her aşamayı bizzat ben de uygulamıştım ve sorunsuz, tek seferde Almanya dil kursu vizem onaylanmıştı. Benim Almanya’da yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi için konsolosluğa sunduğum gerekçe mesleğim ile ilgiliydi. Medya mezunu olduğumu ve mesleğimde kendimi geliştirmem için ve Avrupa basınını takip edebilmek için Almanca öğrenmeye karar verdiğimi belirtmiştim. Gerçekten de yoğunlaştırılmış dil kursu vizesine başvurma sebebim buydu. Görüldüğü üzere ayakları yere basan, karşı tarafa mantıklı gelecek, gerçek bir gerekçe bu. Siz de kendi kariyer ve Almanca öğrenme gerekçenizi iyi belirleyerek, dürüst ve samimi şekilde bu vizeye niçin başvurduğunuzu ifade edebilirsiniz. 

 

Yazacağınız motivasyon mektubu Türkçe olmamalı

2-Peki bunu yazılı mı sözlü mü dile getirmelisiniz?

Bu sorunun cevabı her ikisi de. Bir kere vize başvurusunda gideceğiniz Alman Konsolosluğu’na hitaben (İstanbul Konsolosluğu veya Ankara Başkonsolosluğu gibi) bir motivasyon mektubu yazmalısınız. Bu mektup İngilizce veya Almanca dilinde olmak zorunda, çünkü belgenizi siz Türkiye’deki bir konsolosluğa teslim ettikten sonra o belgeler Almanya’ya gönderilecek ve Almanya tarafında da değerlendirilecek. Bu sebeple yazacağınız mektup Türkçe olmamalı Bu noktada benim Almanya Danışmanlık hizmetimde adaya uygun, konsolosluğun görmek isteyeceği şekilde hazırlanan motivasyon mektubu yazma hizmetim bulunmakta. Kendine has motivasyon mektubu bekleyenler şu linkten benimle iletişime geçebilir. Sözlü olma konusuna gelelim. Vize randevusu gününüzde görüşeceğiniz memur sizin niçin dil kursu vizesine başvurduğunuzu sorabilir, sizin bu soruya vereceğiniz yanıtı ve tavrınızı ölçmek isteyebilir. Böyle bir durumda motivasyon mektubunuzda olan aynı tutarlılığı sözlü olarak da desteklemeniz gerekir, yani mektubunuzda yazmadığınız bir şeyi sözlü olarak dile getirmeyin bu tutarsız gibi görünebilir. 

 

Almanya dil kursu vizesine başvurmak istiyorsanız biraz Almanca bilmek şart

3-Biraz Almanca bilmeden bu vizeye başvurmayın

Okurken içinizden belki de zaten Almanca öğrenmeye gitmek istiyorum neden öncesinde Almanca bilmeliyim? diye geçirebilirsiniz, ben de sizi haklı bulacağım fakat gelin niçin böyle düşündüğümü sizinle paylaşayım Ben yoğunlaştırılmış dil kursu vizesine başvurduğumda 2017 yılının sonlarıydı. Ve ben bu vizeye başvurduğumda Almanca bilmiyordum, bu vizeye A1’den başlayacak şekilde başvurdum ve Almanya’daki Almanca kursuma başlangıç seviyesi olan A1 ile başladım. Fakat günümüzde şartlar değişti, Alman Konsolosluğu bu vizeyi pek herkese verme taraftarı değil ve bu vizeye başvuracak kişilerin bazı kriterleri sağlamasını bekliyor. Nedir bu şartlar? Özetle diyor ki Türkiye’de de birçok Almanca kursu ve özel ders veren öğretmenler var, siz isteseniz Almancayı Türkiye’de de öğrenebilirsiniz. Bu vizeye başvuruyorsanız Türkiye’de yaşadığınız süre zarfında Almanca öğrenmeye biraz çabalayıp ciddiyetinizi gösterebilirsiniz. Bu ne anlama geliyor ben size en net şekilde yorumlayayım. Yani özetle konsolosluk diyor ki minimum A2 Almanca öğrenmiş ol, bunu da bana geçerli bir Almanca sertifika ile kanıtla (Goethe, Telc vb.), ondan sonra bu vizeye başvur, aksi takdirde bu vizeyi senden daha çok hak edecek başka bir adaya vermeyi uygun buluyorum. O yüzden eğer siz de Almanca yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi ile Almanya’ya gelmek istiyorsanız ilk başta herhangi bir kurstan veya özel öğretmenden ders alarak minimum A2 Almanca öğrenin, sonra geçerli bir Almanca sınavına girip sertifikasını alın, ondan sonra bu vizeye başvurun. Bu altın bilgiyi de buraya iliştirip şimdi de Almanya’da nasıl kurs buluruz bu aşamaya geçelim

 

Google amca her şeye çözüm

4-Almanya’da nasıl dil kursu bulacağım?

Bana en çok gelen sorulardan biri Almanya’da nasıl dil kursu bulacağım. Cevabı çok basit, Google amca her şeye çözüm Google’umuzu açıyoruz, arama kısmına Sprachkurs yazıyoruz (gitmek istediğimiz şehire göre şöyle aratıyoruz: Sprachkurs in Berlin, Sprachkurs in München vb.) ve karşımıza sonuçlar dökülüyor. Google’da aynı şekilde önümüze çıkan sonuçlarda hangi dil okulunun kullanıcılar tarafından kaç puan aldığını, kullanıcıların bu kurslarla ilgili olumlu-olumsuz yorumlarını görebilir, web sitelerinden fiyat, haftalık ders saati, ders günleri gibi detayları görerek mantığınıza yatan bir kursu bularak harekete geçebilirsiniz. Ufak bir not, bu vizeye başvurmak için intensive dediğimiz yoğunlaştırılmış bir kursa kaydolmanız gerekmekte, bunun da haftalık minimum 18 saatlik bir ders programına sahip olması gerekmekte.

 

Kurs kayıt belgesini almak için ücreti peşin ödemelisiniz

5- Peki dil kursunun ücretini tek seferde mi yatırmalıyım?

Evet, çoğunlukla dil kursları ücretin tamamına sahip olduktan sonra size kayıt belgesini gönderir, siz de o belgeyi konsoloslukla yapacağınız vize görüşmesinde ibraz etmiş olursunuz. Mebla büyük, elbette bu kadar büyük meblayı tek seferde tanımadığınız bir banka hesabına göndermek size güven vermeyebilir ama Google’dan araştırma işini bu yüzden yapmıştık. Bulduğunuz kurs ile iletişime geçtikten sonra(e-mail yazabilirsiniz) size verecekleri IBAN’a ücreti Euro cinsinden aktarmalısınız ki onlar da sizi kurslarına kaydedip size dil kursu kayıt belgesini iletsinler. 

 

Bu noktada şunu sorabilirsiniz; Türkiye’de yaşıyorum ve Euro ile işim yok, hatta Euro hesabım da yok. Benim şimdi size bu noktada vereceğim tavsiye ile ne Euro’unuzun olmasına ne de Euro banka hesabınızın olmasına ihtiyacınız var. Ben Almanya’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den TL hesabımdan Almanya’ya para transferi yaparken yıllardır TransferGo uygulamasını kullanıyorum. O benim TL’mi o günün kurundan alıp Almanya’da iletmek istediğim bir bankanın hesabına Euro cinsinden teslim ediyor ve bunu yaparken de sadece 6,99 TL kesinti ile yapıyor. Bu para işleri önemli olduğu için herhangi bir bankaya gidip bu işlemi yapmak hem sizden büyük kesintiler alınmasına sebep olduğu için hem de bankaya gitme zahmetinde bulunacağınız için TransferGo’nun bu dijital ve az masraflı çözümü bence en mantıklısı sizler için. Üstelik bizim referans linkimizle kaydolursanız yapacağınız ilk 2 para transferini ücretsiz yapacaksınız. TransferGo’ya kaydolmak için link şurada  

 

Bloke hesaptan paranızı nasıl alacağını konuşalım biraz da

6- Bloke hesabı açtıktan sonra paramı nasıl alacağım?

Şimdi bloke hesap adından da anlaşılacağı üzere paranın bir hesapta bloke edilmesi. Bu parayı kullanabilmek için Almanya’dan herhangi bir bankadan hesap açmanız ve bunu açacağınız ikinci hesabın bilgilerini bloke hesap sağlayıcınıza iletmeniz gerekmekte, ki onlar da her ay maaş öder gibi bloke edilmiş paranızı açtığınız Alman bankasındaki hesabınıza düzenli aktarabilsin. Bu noktada ben kendi kullandığım ve memnun olduğum Commerzbank’tan banka hesabı açmanızı önerebilirim. Çünkü diğer bankaların aksine aylık hesap kesintisi yok. Üstelik benim referans linkimle kaydolup ilk 3 ay, market, mağaza, online alışveriş vs. aylık en az 5 kere 25€ üstü harcama yaparsanız (ki Almanya’da yaşarken bundan çok fazlasını yaparsınız ) 3 aydan sonra 50€ cashback veriyor. Commerzbank’ta online olarak şu kod ile ERRG7W benim linkim üzerinden hızlıca hesap başvursunda bulunabilirsiniz. Kaydolma linki de şurada.

 

Konsolosluk genelde 3 aylık vize veriyor, bunu Almanya’da oturma izni alarak uzatıyorsunuz

7-Konsolosluk ne kadar sürelik vize verir?

Yoğunlaştırılmış dil kursu vizesinden maksimum 1 yıl faydalanabiliyorsunuz. Ve Türkiye’de vizeniz onaylandıktan sonra genelde vizeniz 3 aylık oluyor. Ama endişe etmeyin, bu vize Almanya’ya gelip oturma izni almak için. Yani örneğin dil kursunuz 6 aylık veya 1 yıllık diyelim, konsolosluğun verdiği o 3 aylık vizeyi Almanya’da yabancılar bürosunda dil kursu süresine kadar uzatıyorsunuz. Bunun için gideceğiniz şehrin yabancılar bürosundan (Ausländerbehörde) online randevu (Termin) almanızı öneririm, genelde aylar sonrasına randevu bulunuyor.

 

Adres kaydı Almanya’ya geldikten sonra ilk yapmanız gereken işlemlerden biri

8-Almanya’ya geldikten sonra 1 ay içinde adres kaydınızı yapmalısınız

Bir başka önemli işlem gideceğiniz şehrin Bürgeramt’ında 1 ay içinde yapman gereken adres kaydı. Almanya’da taşınmış olduğunuz adrese kayıt yaptırmalısınız ki tüm bürokratik tarafta oturduğunuz adres teyit edilmiş olsun. Burada da online randevu ile erkenden yola koyulmanızı öneririm, zira kimi şehirlerde uygulanıyor kimisinde göz ardı ediliyor olsa da tüm Almanya’da yasal olarak bu işlemi 1 ay içinde yapmanız gerekmekte. 1 ay içinde randevu bulamazsanız dert etmeyin, randevu bulmak problem ama siz mümkünse daha Türkiye’deyken internetten randevu almaya çalışın derim. 

 

Bu vizeden en fazla 1 yıl faydalanabildiğinizi unutmayın

9-Türk Konsolosuğu’nda da yapmanız gereken bir işlem var

Adres kaydınızı yaptığınızı varsayarsak bunu bir de bulunduğunuz şehirdeki Türk konsolosluğuna iletmeniz gerekmekte. Türk konsoloslukları da online randevu ile çalışıyor ve burada da işlemi zamanında yapmanızı öneririm, zira geç yapılma durumunda Türk Konsolosluğu’na para cezası ödemeniz gerekebilir.

 

Yoğunlaştırılmış dil kursu Almanya’da iyi bir başlangıç yapmak için son derece önemli bir vize

10-Almanya’ya geldikten sonra bir de Sim kart mevzusu var

Gerek yabancılar bürosunda oturma izni alırken gerek Bürgeramt’ta adres kaydı yaparken gerekse zorunlu halletmeniz gereken her bürokratik işlemde bir telefon numarasına ihtiyacınız var. Ben zamanında Aldi marketlerinde satılan Aldi TALK sim kartını almıştım fakat Check24 uygulamasını indirerek veya web sitesinden fiyat, özellik, performans kriterlerine göre karşılaştırma yaparak bir telefon tarifesi (Handytarif) bulabilirsiniz. Hatta bu uygulamayı Almanya’da neredeyse her şeyin kıyaslamasında kullanabilirsiniz. 

Çok uzun ve çok kapsamlı bir yazı oldu, şahsen çok içime sinen bir yazı oldu. Umarım verdiğim bilgiler size kolaylık sağlar ve vize başvurunuzu sorunsuz gerçekleştirirsiniz. Bizi de Instagram ve YouTube’dan takip edebilirsiniz Bol şanslar dileriz…

0 Paylaşım
7 comments
  1. Gayet açıklayıcı olmuş. Daha ne olsun.Görüşmek üzere Serkan abi. Herşey gönlünce olsun.

  2. Merhaba gayet net aciklamissiniz teşekkür ederim.ulasamadigim bir bilgi var size sormak isterim.dil okulu vizesi ile çocuklarımı yanımda goturebilirmiyim ?Goturebiliyorsam hangi şartları sağlam gerekiyor?

  3. Merhaba benim sorum şu şuan dil kursu vizesi aldım almanyadan. 6 aylık . Daha sonra vize türünü değiştirip daha ızun Kalabiliyor muyum mesela bir okula kayıt yaptırıp üniversiteye vizemi oradayken uzatabilir miyim

    1. + Cevabı aradığım sorulardan birisi . Serkan bey bende cevabınızı beklemekteyim.

    2. Merhaba, bazı şehirlerdeki yabancılar bürosu sıkıntı yaratmaya çalışsa da bulunduğunuz süre içerisinde okul kabulünüzü alırsanız bir şekilde dönmeden vize değişikliği yapabilirsiniz:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir