Sınavla Alman Vatandaşı Olmak: Alman Vatandaşlığı İçin Gerekli Şartlar

3 Paylaşım
3
0
0

Herkese merhaba. Kendi YouTube kanalımdan fırsat buldukça bloğu Bahar’dan devralıp bazı haftalarda pc’nin başına ben geçiyorum ve olabildiğince Almanya’da yaşam üzerine deneyimlerimize Bahar gibi, ben de yazarak katkı sağlamaya çalışıyorum. Konu spesifik ve hassas bir konu olunca tabii üzerinde titizce durarak, insanlara faydalı bilgiler vermesi için doğru bilgiler verecek şekilde yazıyı dizayn etmeye çalışıyorum. Başlıktan da görüldüğü üzere konumuz Alman vatandaşı olmak ya da daha kapsamlı hale getirecek olursak Alman vatandaşlığı için gerekli şartlar neler, kimler Alman vatandaşı olabilir buna açıklık getirmek. Ben yazıya başlamaya hazırım, eğer siz de okumaya hazırsanız başlayalım! 😊

 

Kimler Alman vatandaşı olabilir?

Evet konumuza sondan başlayarak giriş yapalım, sonuçta ÖSS’de olduğu gibi istediğimiz sorudan başlayabiliriz😊 Bu genel bir başlık olduğu için farklı bir yığın duruma göre vatandaşlık hakkı doğabilir. Bunların her birinden tek tek bahsederek yazıyı sizler için sıkıcı hale getirmek yerine, en doğru kaynak olan Alman Konsolosluğu’nun resmi sitesinin “Alman vatandaşlığı” bölümünün linkini şuraya ekliyorum, hangi durumlarda Alman vatandaşlığı alınıyor araştırabilirsiniz.

Bunun dışında, sizlere bahsedeceğim sınavla Alman vatandaşı olma seçeneğinin Almanya’daki adı “Integrationskurs” ya da bizdeki adıyla “İntegrasyon Kursu”.  Peki nedir bu “Integrationskurs” hemen anlatalım. “Integrationskurs” Almanya’ya sonradan gelmiş özellikle göçmenlerin ülkeye, topluma gerek dil, gerekse kültür olarak adapte olabilmeleri için Almanya devleti tarafından hazırlanmış bir kurs modeli. İntegrasyon kursu ile en temelden B1 seviyesinin bitimine kadar toplamda 1 yıl içinde 600 saatlik Almanca dil eğitimi ve 100 saatlik oryantasyon yani Alman tarihi, politikası, hukuk sistemi ve ülke değerleri üzerine temel seviyede bir eğitim almak zorundasınız. Her ikisi için de sizi iki ayrı bir sınav bekliyor. Birincisi tüm dil eğitimini tamamladıktan sonra girmeniz gereken bir sınav, diğeri ise oryantasyon üzerine (dil gramer sınavından bağımsız) bir sınav. Her iki sınavdan da başarılı olduğunuz takdirde bir sertifika sahibi oluyorsunuz ve bu sertifika ömür boyu geçerli. Bu sertifika ile artık Alman vatandaşlığına hak kazanmış oluyorsunuz. Ama durun daha bitmedi, o kadar kolay değil! 😊

Alman vatandaşlığı için gerekli şartlar neler?

Alman vatandaşı olmak için gerekli şartlardan biri İntegrasyon kursu ve bu adımını tamamlamış olduğunuzu düşünürsek geride sizi diğer şartları yerine getirmek bekliyor ama nedir bu vatandaşlık için diğer şartlar? Alman vatandaşı olmanız için aralıksız o veya bu sebeple 8 yıl Almanya’da ikamet ediyor olmanız gerekiyor. Tabii eğer öğrenci olarak bulunursanız Almanya’da bu süre biraz daha farklı sayılıyor. Örneğin Almanya’da iki yıllık bir yüksek lisans programı ile bulundunuz, öğrenciliğin bu iki yılı 1 yıl sayılıyor bu süre kapsamında, yani yarı yarıya. Çünkü çalışıyor olmak ve Alman devletine vergi vermek demek esas olarak vatandaşlığa giden yolu aralıyor, öğrenci olunca para kazanılsa dahi belirli bir bütçenin üzerinde olmadığı için, tam zamanlı çalışan insanla bir sayılmıyor.

Gelelim İntegrasyon kursunun Alman vatandaşlığı üzerindeki bir diğer artısına. Bahsetmiş olduğum Alman vatandaşı olmak için gerekli olan 8 yıllık süre, eğer İntegrasyon kursunu başarıyla tamamlayıp sertifika alırsanız 1 yıl eksiliyor hanenizden ve normal olan 8 yıllık süreyi 7 yıla düşürerek, 1 yıl avantajla önden vatandaş olabiliyorsunuz.

Alman vatandaşı olmak için dil seviyem ne olmalı?

Standart öngörülen minimum dil seviyesi B1 olmalı herhangi bir kişinin Alman vatandaşlığına geçmesi için. Zaten yukarıda da belirttiğim üzere İntegrasyon kursunu bitirmiş olmak demek, en az B1 seviyesinde Almancaya sahip olmak demek.

B1 Almanca Hangi Aşamaya Tekabül Ediyor?

B1 ve B2(B1’in de ileri seviyesi) Almanca dil seviyeleri, orta seviye anlamına geliyor. Herhangi bir yerde standart olarak günlük hayatınızı Almanca ile idame ettirmek için minimum B1 seviyesinde Almanca konuşuyor olmanız gerekir. Bu sebeple Alman vatandaşlığı için de Alman devletinin öngördüğü minimum seviye B1 olmalı. Ama genel anlamda bahsedecek olursak tek başına B1 de yeterli değil sizin rahatça iş görüşmelerine, mülakatlara girip karşılıklı iletişim kurmanız açısından. O yüzden B1 seviye Almancayı gözünüzde büyütmemenizi ve hedefinizi minimum B2 olarak belirlemenizi yaklaşık 2 yıla yakındır Almanya’da yaşayan bir çift olarak, söylemek daha doğru olacaktır.

İntegrasyon kursuna nereden kaydolabilirim ve kimler İntegrasyon kursundan faydalanabilir?

Eğer Almanya’da süreli ya da süresiz bir oturum izniniz varsa Almanya’daki İntegrasyon kursundan siz de faydalanabilirsiniz. Ama bu kurs için Türkiye’den vizeye başvurup gelemezsiniz, sadece Almanya’da hali hazırda yaşayan ve oturum hakkı bulunan kişiler İntegrasyon kursundan, dolayısıyla Alman vatandaşlığından faydalanabilir. Eğer Almanya’da süreli ya da süresiz bir oturumunuz varsa, bulunduğunuz şehrin ya da bölgenin Jobcenter, Bundesagentur für Arbeit ya BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) ofislerinden İntegrasyon kurslarına başvurabilirsiniz.

İntegrasyon kurslarının ücreti ne kadar?
Bu sorunun da birçok yanıtı var. Örneğin eğer tam zamanlı bir işe sahipseniz ve geçim sıkıntısı yaşamıyorsanız bu kursun ücreti 400 Euro her bir kur (ortalama aylık) başına. Ama eğer elinize geçen para geçiminiz için sınırlıysa yarısını ödemeyi yine bu ofislerden talep edebilir ve onlar da uygunsa kurs ücretinin yarısını yani aylık 200 Euro ödeyerek de faydalanabilirsiniz. Bir de gelelim işin bir diğer püf noktasına; eğer oturumunuz varsa ve bir işe sahip değilseniz (yani buralarda buna Arbeitlos deniyor) ve devlet yardımı (Sozialhilfe) ile geçiniyorsanız bu kurstan tamamen “ücretsiz” olarak faydalanabiliyorsunuz. Hatta kurs için eğer metro, otobüs gibi toplu taşıma kullanıyorsanız ulaşım ücretini dahi ilgili ofislerden talep edebilirsiniz.

Şimdilik benden bu kadar! Sonraki yazımızda ve YouTube’daki videolarda görüşmek üzere! Eğer beni bireysel YouTube kanalımdan da takip etmek isterseniz sizleri şuradan kanalıma beklerim. Ayrıca sizleri Seyahat Hikayeleri’ni capcanlı paylaşımlarıyla donattığımız Instagram ve Facebook sayfasını takip etmeye de beklerim. Herkese güzel günler dilerim. 

3 Paylaşım
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir