Bu başlığı atmak ve bu konuda rehber hazırlamaya başlamış olmak bizim için hayalden de öte bir şeydi. Dolasıyla bu aktarımı yapmayı çok önemsiyoruz. Çünkü biz bu yolda iken bazı sorularımıza hiç yanıt bulamadık. Yurt dışına taşınana kadarki süreçleri adım adım aktarmak, detaylara yer vermek ve en önemlisi de, yurt dışına taşınma konusunda kendine bir rehber edinmek isteyen arkadaşlara deneyimlerimizden edindiğimiz bilgileri aktararak yardımcı olmaya çalışmak istiyoruz. Bu sebeple hazırladığımız Almanya’da Yaşam Rehberi bölümünde yurt dışında yüksek lisans düşünenleri şu yazıya, yurt dışına dil okuluyla gelmek isteyenleri şu yazıya, vize başvuru süreci içinse şu yazıya alalım. Geçirdiğimiz tüm süreçleri adım adım farklı yazılarla buradan ve sosyal medya hesabımızdan paylaştık, yurt dışında yaşamakla ilgili ayrıntılı konuları paylaşmaya devam ediyoruz. Bunun için sosyal medya kanallarımızı da takip etmeyi ihmal etmeyin. Bu süreçlerin tamamen kişisel deneyimlere dayandığını unutmadan okumanızı tavsiye ediyoruz. Dolayısıyla her şeyi değil, yaşadığımız ve bildiğimiz şeyleri aktarmayı tercih ediyoruz. Hadi o zaman yurt dışında yaşamak için attığımız ilk adımları sizlere de anlatalım!
-
Yurt Dışında Yaşamadan Önce Türkiye’de Ne Yapıyorduk?
Seyahat etmeyi seven iki insandık |
Öncelikle şuna kısa bir açıklık getirmemizde fayda var; kendi alanlarımızda ben de (Serkan), Bahar da gayet yolunda giden ve severek yaptığımız işlere sahiptik. Ben bir içerik sitesi için içerik yazarlığı yaparken, Bahar da uluslararası bir firmada endüstri mühendisliği yapıyordu. Yaşantımızı, keşmekeşliğini ve kalabalıklığını buram buram hissettiğimiz, kaliteli yaşamın daha zor şartlarda hüküm sürdüğü (hatta sürmediği demek daha doğru bizce), taşı toprağı altın olan İstanbul’da sürdürüyorduk. Tatil ve yıllık izinlerimizden fırsat buldukça yurt dışında yeni bir ülke görmek için sabırsızlıkla yeni planlar yapıyorduk. Boş zamanlarımızda ben müzikle ve yazmakla, Bahar da edebiyatla ve dergi çıkarmakla uğraşıyordu. Zaten bizi bir araya getiren de bu uğraşlardı.
-
Yurt Dışında Yaşamaya Nasıl Karar Verdik? Yurt Dışında Yaşamak Zor Mu?
Yurt dışında yaşamak zor mu? |
Bu sorunun cevabını bazen biz de düşünüyoruz şu an geldiğimiz noktaya bakarken. Karar alma aşamaları; haftalar, aylar süren konuşmalarımız ve neye ve nasıl olacağına karar vermek gerçekten çok kolay olmadı. Türkiye’deki düzeninizi bozup, bilmediğiniz bir coğrafyanın kültürüne ayak uydurmaya çalışmak gerçekten kolay verilecek bir karar değil. Üstelik ikimiz de her ne kadar turist olarak birçok kere yurt dışında bulunsak da; ne benim, ne de Bahar’ın daha önce hiç yurt dışında yaşama tecrübesi yoktu, bırakın yurt dışını Bahar İstanbul dışında bile yaşamamıştı.
-
Taşınmaya Karar Verdik, Peki Bu Süreçte Türkiye’deki Hayatımızı Nasıl Şekillendirdik?
Yurt dışına taşınmak için birikim yapmak şart |
Geldik kuru fasulyenin faydalarına. Öncelikle şunu açık ve net bir şekilde belirtelim ki bir şeyler öyle oturduğun yerden, yalnızca istemekle yetinip hiçbir şey yapmayarak gerçekleşmiyor. Eğer bir şeylerin gerçekleşmesini istiyorsanız ve önünüzde uzun vadede hayatınızı şekillendirecek yeni bir plan varsa öncelikle hayatınızdaki birtakım şeyleri değiştirmeniz gerekiyor. İlk başta da, rutin harcalamarınızı, özellikle de lükse varan harcamalarınızı dengelemek. Eğer bu anlamda hayatınızdan birtakım fedakarlıklar yapabilecek cesaret ve sadakate sahipseniz amacınıza varmanız daha olası. Biz bu süreçte çok sistemli ve emin adımlarla ilerledik. Kişisel rutin ihtiyaçlarımız dışında lükse varan harcamalardan kaçınıp, bu plana sadık kaldık. Örneğin normalde haftada iki üç akşam dışarı çıkıp bir şeyler içiyorsak bunu haftada bire, belki on günde bire düşürdük yeri geldi. Sinemaya, konsere, tiyatroya gitmelerimizi, mağazada görüp de almak istediğimiz bir ürünü almayı dahi çoğu kez gözden geçirdik. Hatta en büyük zevkimiz yurt dışı gezilerimizi bile bu süreçte erteledik. Çünkü bizim için en önemli olan şey birikim yapmak ve giderken yanımıza az şey almaktı. Ve sanırım bunu planımızdan sapmadan başarmış olduk. Elbette bu süreçte bizim için artı olarak görülebilecek ikinci bir detay daha var; o da çift olmamız ve bir şeyleri daha rahat aşabilmemiz, daha hızlı sürece gitmemiz. Bunun dışında gitmek istediğimiz ülkeye karar verdiğimiz için oturup dil de çalışmaya başladık. Belki daha uzun vadeli plan yapsak bir kursa gitmeyi tercih edebilirdik fakat kendi çabalarımızla da birkaç ayda basit düzeyde Almanca öğrenerek işe başladık. Bir başka yazımızda bu konunun detaylarını da anlattık. Siz de yurt dışına taşınmak için birikim yapmak istiyor ama başaramıyorsanız birkaç tüyo verdiğimiz şu videomuzu izlemenizi tavsiye ediyoruz.
-
Almanya’ya nasıl taşındık?
Almanya’da yaşam rehberimizi kurcalamayı ihmal etmeyin |
Yurt dışında yaşayacaksak eğer öncelikle buna değecek şartlarda ve gelecekte daha iyi bir yaşamı sahiplenmek adına bir hamle yapmamız gerektiğine inandık. Bu konuda özellikle Bahar’ın yüksek lisans yapma isteği bizim için önemli bir faktördü ve biz de bu iki hayali biraraya getirelim istedik. Bu sebeple eğitim alanında başarısı yüksek ülkelerden birini tercih etmek istedik. Almanya bu konuda oldukça önemli bir ülkeydi fakat bu karara varana dek birçok ülke opsiyonunu düşündük. “Neden Almanya?” sorusunun birçok yanıtı var ve biz de neden Almanya’da yaşamayı seçtiğimizi şuradaki yazımızda anlattık. Bahar, Almanya’da birkaç okula başvuru yaptı yüksek lisans için. Başvurduğu okullar arasında yüksek lisans yapmayı en çok istediği bölüm Münih Teknik Üniversitesi’ndeydi ve oradan kabul de aldı. Dortmund, Frankfurt, Kassel gibi şehirler arasından Münih’i seçtik. O Almanya’da yüksek lisansını yaparken, ben de Almanca öğrenip, sonrasında iş hayatına Türkiye’de çalıştığım benzer pozisyonlarda devam etmek üzere Almanya’da dil okuluna yazıldım. Şu an buradaki iş olanaklarını araştırıyor ve günümün büyük bölümünü dili öğrenmeye çalışarak geçiriyorum. Buraya Almanya dil okulu vizesi ile gelsem de sonrasında evli olduğumuz için aile birleşimi yaptık. Evli olmak Almanya’da birçok kapıyı daha kolay açmamıza sebep oldu. Almanya’da aile birleşiminin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aile birleşimini anlattığımız şu yazımıza mutlaka göz atın.
Bizleri Facebook sayfamızdan, Instagram‘dan ve yakında pek bi şenlenecek YouTube kanalımızdan takip etmeyi unutmayın! 🙂
0 comments
Yazıyı okurken resmen kendimizden birşeyler bulduk. Geleceğimizle ilgili aynı endişeleri yaşamakla birlikte o hep kendi kendimize sorduğumuz "Nasıl yapabiliriz ?" sorusuna da bir nebze cevap bulduk. Ama o ilk adımı atacak cesareti henüz kendimizde bulamıyoruz. Umuyoruz ki yakın zamanda biz de ciddi anlamda girişimler yapmaya başlayabiliriz. Bu ilham ve cesaret verici yazı için teşekkürler.. Sevgiler
Instagram: @evlenincedegezilir
Umarız en kısa zamanda hayalinizi kurduğunuz yaşama kavuşursunuz. Sizin bizi takip ettiğiniz kadar biz de sizin paylaşımlarınızı ilgi ve merakla takip ediyoruz:) Bizden de sevgiler!