Viyana Gezi Rehberi: Dünyanın En Yaşanabilir Başkentine Yolculuk

2 Paylaşım
2
0
0

Sizlere bizim için pek kıymetli bir şehir olan ve daha da önemlisi birlikte ilk gezdiğimiz şehir olan Viyana gezi rehberini sunmaktan mutluluk duyarız. Viyana dünyanın en yaşanılabilir şehirlerinden biri. Yakın zamana kadar 7 yıl üst üste dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi, 2018 yılında ise bu unvanını 3’üncü yaşanabilir şehir olarak korumaya devam etti. Benim için (Serkan) Viyana ilk görülmesi gereken şehirdi çocukluğumdan bu yana , çünkü sanatın başkenti de sayılan Viyana’da gezilecek yerler oldukça fazlaydı ve ben Viyana’yı görmek için sabırsızlanıyordum. Neyse, lafı daha fazla uzatmadan sizleri Viyana gezi yazımızla baş başa bırakalım:)

Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?

Canımız ciğerimiz, her bir köşesi sanat kokan Viyana’nın kışları oldukça çetin geçiyor, bu sebeple biz en azından kışın gidilmesine taraf değiliz. Dolayısıyla size de yaz veya bahar aylarında gitmeniz konusunda tavsiyede bulunmak istiyoruz. Eğer olur da yok illa kışın gideceğim derseniz tercih sizin. Sonra demedi demeyin.

Viyana’da Otel ve Hosteller

Bu kadar güzel olmasının ve buna paralel olarak aşırı turist çekmesinin elbette bazı götürüleri de oluyor maalesef. Aşırı turistik bir şehir olmasından ötürü Viyana’da konaklama opsiyonunu erkenden ayarlamayıp son günlere bırakırsanız biraz pahalıya kaçabilir. Fakat bunun dışında eğer erkenden rezervasyon yapmak için kolları sıvarsanız, uygun otel ve hostel seçenekleriyle de elbette karşılaşabilirsiniz. Eğer Innerstadt yani şehir içi bölgesinde bir otel ya da hostel ayarlarsanız bu biraz daha ulaşımı uzak bir otel, hostele göre daha pahalı olacaktır fakat ulaşıma vereceğiniz parayı da düşünürseniz şehir içinde bir otel, hostel tercih etmek daha akıllıca olabilir.

Viyana Gezisi Ne Kadara Mal Olur?

On puan değerindeki bu özel soruyu buraya bırakıyoruz, çünkü hepimizin en çok aklına takılan sorulardan birinin “Viyana gezisine ne kadar bütçe yeter” olduğunu biliyoruz. Bu öncelikle tamamen size bağlı bunu belirtelim. Siz nasıl gezersiniz, gezinizde ne kadar müze görüp ne kadar aktivite gerçekleştirirseniz cebinizden o kadar Euro’ları çıkarmak durumunda kalırsınız. Özellikle Viyana gibi müzesi, sarayı gani gani olan bir şehirde elbette her bir saray, müze önemli fakat cebinizdeki bütçeyi ayarlamak adına bunların tamamından ziyade, bazılarını görerek de pek ala gezebilir, bütçenizi kontrol edebilirsiniz. Fakat günlük ortalama bir bütçeden söz etmek gerekirse, ortalama bir yemek için 15-20 Euro, bir kahve veya bira içmek isterseniz de 3-5 Euro ödemeniz gerekir. 

Viyana Şehir İçi Ulaşım

Hava alanından Viyana merkezine ulaşımı meşhur U-Bahn ile gerçekleştirebilirsiniz (U-Bahn ne oluyor diye soracak olanlar için kendisi metrodur diyerek açıklamış olalım). U-Bahn ile Viyana’da şehir içinde bazı güzergahlara da kolayca ulaşmanız mümkün. Bunun dışında tramvay, otobüs ve taksi seçenekleriyle de şehir içinde bir yerden diğerine kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer metro veya otobüste ücret olayı nasıl oluyor diye soracak olursanız gezi sürenizi kapsayan ulaşım kartlarından almanızı öneririz. Her gün tekli bilet almak zararınıza olacaktır bu sebeple en başından gezi sürenizi kapsayan (örneğin 3 günlük gibi) kart alırsanız daha ekonomik olacaktır. Biz ne yaptık diye sorarsanız, şehir merkezine ulaştığımız ilk andan itibaren iki bisiklet kiralayıp şehri boydan boya bisikletlerle keşfettik. Viyana’da bisiklet kiralamak oldukça kolay, şehrin belediyesinin sunduğu CityBike uygulaması ile şehrin birçok noktasından bisiklet kiralayıp bir diğerine bırakabiliyorsunuz. Önce bisiklet noktasındaki makinelerden sisteme kayıt olmanız gerekiyor, sonrasında seçtiğiniz bisikleti alabiliyorsunuz. Bu şekilde kiralama yönteminde ilk bir saat ücretsiz, sonraki saatler ise 1 Euro olarak işliyor. Fakat her seferinde bir saat dolmadan bisikleti başka bir istasyona bırakarak Viyana’daki ulaşımımızı ücretsiz hallederek Türk’lüğümüzü konuşturduk:) Viyana’da bisiklet kiralama işlemini daha detaylı incelemek için sizleri şöyle City Bike‘a alalım. 

Viyana Mutfağı

Viyana mutfağı denince ilk akla gelen şey tartışmasız Viyana usulü Şnitzel oluyor. Bunun dışında dana eti, havuç, patates gibi sebzelerle yapılan, Avusturya’nın milli yemeği sayılan Tafelspitz’i de es geçmemek gerek. Viyana usulü sosisleri de yine tercih edebilirsiniz, onlara buralarda Wurst deniyor. Tatlılara geçecek olursak Sacher Torte ve Apfelstrudel Viyana’nın meşhur tatlıları arasında, denemeden dönmemenizi öneririz. Ayrıca Kruvasan’ın da aslında Fransızlara değil, Avusturyalı’lara ait olduğunun altını çizelim.

1. Hofburg İmparatorluk Sarayı

Hofburg tarih derslerinden anımsayacağımız ünlü simalar olan Habsburg Hanedanlığı’nın yaşadığı kışlık saray. Yetişkinler için 13,90 Euro, 18 yaşına kadar öğrenciler için 8,20 Euro giriş ücreti bulunan Hofburg Sarayı üç kısımdan oluşuyor; Imperial Silver Collection, Sisi Museum ve Imperial Apartments. Hofburg Sarayı’na U3 metrosu ile Herrengasse durağında inerek ulaşabilirsiniz. Hofburg Sarayı her gün açık, kapalı günü yok. Eylül ile Haziran arasında 09.30-17.30, Temmuz ile Ağustos arasında ise 09.30 ile 18.00 saatleri arasında açık. Biletleri önceden online olarak almak isteyecekler için linki şuraya bırakıyoruz. 

2. Schönbrunn Sarayı

Schönbrunn Sarayı’nın Hofburg’tan farkı ise Habsburg Hanedanlığı’nın yazlık sarayı olması. Burada birden fazla seçeneği kapsayan biletler var. Örneğin 40 odayı gezebileceğiniz Grand Tour için ödeyeceğiniz ücret yetişkinlerde 17,50 Euro, 18 yaşına kadarki çocuklarda ise 11,50 Euro. Yok 40 oda bana çok fazla hem aşırı zaman gerektirir hem de ücreti fazla derseniz öyleyse buyurun Imperial Tour’a. Imperial Tour’da 22 oda ile sınırlı. Yetişkinler için Imperial Tour’da bilet 14,20 Euro, 18 yaşına kadarki çocuklar için 10,50 Euro. Schönbrunn Sarayı için bilet almak isteyecekleri şu sayfaya alalım. 

3. Belvedere Sarayı

Belvedere Sarayı da yine Hofburg ve Schönbrunn kadar güzel, şatafatlı ve muazzam bir bahçeye sahip. Belvedere Sarayı iki kısımdan oluşuyor; Aşağı Belvedere ve Yukarı Belvedere. Aşağı Belvedere’de geçici, sık sık takvimi değişen sergiler yer alıyorken esas büyük sergilerin yer aldığı kısım Yukarı Belvedere’deki Gustav Klimt’in eserleri de bu kısımda yer alıyor. Her gün açık olan Belvedere Sarayı’nı 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Belvedere Sarayı’nda birden fazla bilet seçeneği var sizin tercihlerine göre. Biletleri online olarak şuradan satın alabilir ve etkinlik takvimini yine aynı siteden kontrol edebilirsiniz. 

4. Aziz Stefan Katedrali

Burayı zaten görmeden Viyana’dan ayrılmanız zor gibi çünkü şehrin merkezinde yer alıyor. Oldukça şatafatlı olan bu katedral 1147 yılında inşa edilmiş ve Viyana’nın en ikonik simgelerinden biri.

5. Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Dışına aldanıp içine mutlaka girin çünkü içi dışından da büyüleyici. Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında da gösterilen Avusturya Ulusal Kütüphanesi’ne Hofburg Sarayı’na oldukça yakın bir konumda.

6. Leopold Museum

Kronolojik sıra ve hayatına dair birçok detaya yer verilen ve daha da önemlisi 190’ın üzerinde çalışmasına yer verilen dünyaca ünlü ressam Egon Schiele’in eserlerinin yer aldığı en önemli müze Leopold. Böyle önemli bir girizgaha yer verdiğimize göre eserleri dikkate alınmalı. Schiele’in iç dünyasına çıkacağınız bu yolculukla birlikte Gustav Klimt’in çalışmaları da yine sizi burada gerçekten tatmin edecek ve “iyi ki geldim” diyeceksiniz. Leopold Museum her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında açık olmakla birlikte, Perşembe günleri 21.00’e kadar açık. Leopold’u ziyaret etmek için yetişkinler için bilet fiyatı 13.00 Euro, öğrenciler için ise 9.00 Euro. Müzenin sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.

7. Parlemento Binası

Avusturya Hükümeti’nin aktif olarak kullandığı parlemento binası tam olarak Rathausplatz’la Schmerlingplatz arasında kalıyor. Girişinde veya çevresinde neredeyse (zaman zaman yakınında gördüğüm bir iki polisin dışında genel olarak sakin oluyor) hiçbir polisin nöbet tutmadığı ve insanların kolay bir şekilde önünden geçebildiği parlemento binasındaki bu durumu şehrin ferah ve yaşanılabilirliğini tanımlayan somut bir örnek olarak düşünebiliriz. Tramvay veya metro kullanarak ulaşacaklar için inecekleri durak Stadiongasse/Parlament, buradan geçen hatlar ise 1-2-71-D.

8. Belediye Binası & Rathausplatz

Rathausplatz şehrin merkez olarak kabul edilen en önemli bölümlerinden biri. Burada belediye binasıyla Avusturya Parlemento binası yer almakta. Bu gezimin en büyük kahramanlarından biri şüphesiz bisikletti. Viyana’nın düz yolları ve kolay ulaşımlı caddeleri sayesinde bisiklet oldukça iş görüyor şehri keşfinizde.

9. Volkstheater

Volkstheater şehrin sanatla iç içe olduğunun önemli kanıtlarından biri. Gerek bina olarak gerek bağlı bulunduğu caddeyle o atmosferi son derece iyi yansıtıyor. Volkstheater Almanca “halk tiyatrosu” anlamına geliyor ayrıca. Volkstheater’ın web sitesine şuradan erişebilir, etkinlikleri kontrol edebilirsiniz.

 

10. Parklar, bahçeler

Viyana canlı bir şehir olduğu kadar kendinizle baş başa kalmak istediğiniz zamanlar için de size alternatifler sunan bir şehir. Şehir merkezinde kendinizi atabileceğiniz bir sürü park, bahçe var. Biz bunlardan özellikle ikisini çok sevdik. Birincisi fotoğrafta gördüğünüz yer olan, büyük bir lunapark ve geniş bir ormanlık alana ve içerisinde 10 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahip Leopold Park. Burası acayip keyifli ve huzur dolu bir park. Eğer ulaşım maddemizdeki bisiklet tavsiyemizi uygulayacak olursanız Leopold Park’a kesinlikle bisikle gelmenizi tavsiye ederiz, biz çok eğlenmiştik. Viyana’da sevdiğimiz ikinci park ise Stadtpark (Viyana Şehir Parkı). İçerisinde minik bir gölcüğü barındıran bu park da ördeklerle, kuğularla ve yeşille iç içe huzurlu bir ortama ev sahipliği yapıyor. Şehir içinde gezip tozarken yorulduğunuzda kendinizi atabileceğiniz Stadtpark Tuna Nehri’nin uzantılarından birini de barındırıyor.

Not: Viyana gezi rotası yapacak olanlar için faydalı olabileceğini düşündüğümüz Salzburg gezi rehberine şuradan, Hallstatt gezi rehberine şuradan ve Bratislava gezi rehberine de şuradan erişebilirsiniz. Yolunuz açık olsun!
2 Paylaşım
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir