Almanya’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Münih Teknik Üniversite’sinden taze mezun olmuş biri olarak bu haftaki yazımızda Almanya’da üniversiteye başvurmak için ne yapılması gerektiğini tek tek yazmaya koyuldum. Bunun için 2020 güncel bilgilerini tekrar araştırdım. Daha önce Almanya’da yüksek lisansa başvuru süreçlerini TÜM DETAYLARIYLA ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANSA BAŞVURU REHBERİ adlı yazımızda anlatmıştım fakat bu sefer detaylı olarak 2020’de başvuru yapıp kabul almış arkadaşım Ayşe’nin de desteğiyle Almanya’da üniversiteye başvurmak için yapılması gereken en önemli adımı yani uni-assist başvuru sürecini detaylarıyla yazmaya geldim. Haydi başlayalım!
Uni-assist nedir?
Almanya’da herhangi bir üniversiteye başvurmak için Uni-assist‘e başvuru yapılması gerekiyor. Uni-assist`ten alınan belge ile istediğiniz okula başvurabiliyorsunuz. Bu kurum sizin diploma yeterliliğinizi inceliyor aslında ve not ortalamanız Alman not sistemine dönüştürülüyor (VPD deniyor bu belgeye, bu belge olmadan neredeyse herhangi bir okula başvuramıyorsunuz artık.) Almanların not sistemine göre en yüksek not 1, en düşük not 4 dolasıyla not ortalamanızın düştüğünü sanarak üzülmeyin 🙂
Uni-assist başvuru süreci ne kadar sürüyor?
Uni-Assist süreci sizi yormasın, bu işi yapabilirsiniz |
Uni-assist ile Almanya’daki Üniversitelere nasıl kayıt olunur?
Uni-assist başvuru süreci sancılı geçebilir |
Uni-Assist İçin İstenen Belgeler Neler?
Uni-assist için istenen belgeleri özenle hazırlamak çok önemli |
Uni-assist için istenen belgelerin bazısı tüm okullarda genel olarak kullanacağınız belgeler bazıları ise üniversiteye özel belgeler olabiliyor. Bu yüzden belgeleri özellikle grupladım, eğer birden fazla okula başvuru yapıyorsanız karışmasınlar. Sizlere örnek olması açısından bu yazımızda hem Münih Teknik Üniversitesi’ni hem de Berlin Teknik Üniversitesi’ni örnek aldım. Bütün belgeleri tek bir zarfa koyuyorsunuz ama ben içinde ayrı poşet dosyalara koyup gruplamıştım. Zaten sitede de motivasyon mektubu ve referans mektuplarının hangi okul için olduğunu özellikle belirtmeniz gerektiği yazıyor. Belgeleri online başvuru sırasında portala da yüklüyorsunuz. Hangi belgeleri hangi okul için yüklediğinizi portalda seçebiliyorsunuz. Ayrıca Öğrenci İşleri’nden alınan belgeler mühürlü bir zarfın içerisinde veriliyormuş ve bu mührün açılmadan gönderilmesi gerekiyor Uni-assist’e. Öğrenci İşleri bana mühürlü zarf içerisine koymadan verdi belgelerimi, belgelerimi gönderdikten sonra fark ettiğimde ufak çaplı bir kriz yaşamıştım eksik başvuru yaptığımı düşünerek. Fakat mühürlü zarfın içerisinde olmalı diye bir zorunluluk yokmuş. Şimdi gelelim Almanya’da üniversiteye başvurmak için Uni-assiste gönderilecek gerekli belgelere:
Her okul için de ortak istenen belgeler
- Diploma, diploma supplement, transkript (Eğer mezun olmadıysanız öğrenci işleri mezun olacağınıza dair bir belge veriyor.) Transkriptte ECTS’ler görünmeli, transkriptinizi de mutlaka İngilizce isteyin. Ayrıca transkripti taratırken arkasını da taratmayı unutmayın, okulun notlandırma sistemi bulunuyor arkasında. Belgelerinizin orijinallerini değil, ‘Aslı gibidir/same as original’ onaylı fotokopilerini göndermelisiniz. Öğrenci işleri İngilizce ve Türkçe mühür basıyor. Diploma fotokopinizi arkalı önlü çektirin, arkasında da mühür var. Diploma Supplement belgesini de orijinali nasılsa o şekilde fotokopi çektirin. Tümünü öğrenci işlerinde mühürletin.
- İngilizce yeterlilik belgesi (Bölümü İngilizce tamamladıysanız IELTS, TOEFL gibi sınav sonuçları sunma zorunluluğu yok. Öğrenci İşleri’nden İngilizce okuduğunuza dair belge almanız yeterli)
- CV (İmzalı olmalı! Tabular formda ve yaptıklarınız arasında zaman boşluğu olmadan hazırlayın. Okula ara verme gibi durumlar söz konusuysa belirtmenizi istiyorlar.)
- Kimlik/Pasaport fotokopisi
- Lise Diploması (University Entrance Qualification diye belirtmişler. Türkçe belgeler yeminli tercümanda çevirisi yapılıp notere ya da okulun öğrenci işlerine onaylatılmalı.)
- Uni-assist aynı zamanda ülke bazlı özel belgeleri de listeliyor. Türkiye için istenen özel koşullara şuradan bakabilirsiniz.
Münih Teknik Üniversitesi için tüm detaylar sitelerinde anlatılmış. Münih Teknik Üniversitesi’nin sizden istediği belgeler ise şöyle:
- TUM için yaptığınız başvuru belgesinin çıktısı (Bu belge imzalı olmalı!) Her okul için sitede ayrı ayrı form dolduruyorsunuz. Bu formları doldururken anlamadığınız yerler olabilir ve Uni-assist’in sorularınıza cevap vermesi 1-2 gün sürüyor maalesef. Ayrıca doldururken isminiz dahil Türkçe karakter kullanmayın, belgenin çıktısını aldığınızda soru işareti olarak görünüyor bunlar. Eğer unutursanız da çıktıyı aldıktan sonra üstünü çizip doğrusunu yazın.
- Yapmış olduğunuz 75 Euro ödemenin dekontu. Ödemeleri kontrol etmeleri vakit alabiliyor. Garanti olması ve işlerinizi hızlandırmak için dekontu da kargoya ekleyin. Ödeme detayları siz başvuru formunu onayladıktan sonra sitede görünüyor zaten. Para transferi yaparken kesinti olmaması için TransferGo’yu kullanabilirsiniz. TransferGo ile ilgili yazımızı şuradan okuyabilir, şuradaki referans linkimizle kaydolursanız da karşılıklı 15 Euro kazanabiliriz.
Berlin Teknik Üniversitesi (TUB) için istenen belgeler:
- TUB için yaptığınız başvuru belgesinin çıktısı. (İmzalı olmalı!)
- Motivasyon mektubu (Benim Almanya’da yüksek lisansa başvurmak için kullandığım motivasyon mektubumu şurada bulabilirsiniz. Bu belgeyi hazırlamak önemli, genelde geniş bir zaman dilimi ayırmanızı ve ayrıca İngilizcesine güvendiğiniz birinden muhakkak gramer düzeltmesi yapmasını da rica edin.) Temelde bu bölümü neden istediğinizi, bölüme neden uygun olduğunuzu anlatan bir metin. TUM’un sayfasında nelere dikkat edildiğine dair bir belge var. TUM bu maddelere göre puanlama yapıyor, oradan alıntılıyorum:
The content of the written statement of purpose will be assessed using the following criteria:
- Description of existing expertise and specific aptitude in the field of geodesy,
- A well-structured presentation of the connection between personal interests and degree program content,
- A candidate’s exceptional motivation and commitment is to be demonstrated by providing details on program-related, extracurricular activities and subject-specific supplementary skills ,
- Presentation, linguistic expression, logical structure, clarity of statement.’’
- Referans mektupları (Bu mektupları sizi en iyi tanıyan hocalardan isteyin. Online olarak yükleniyor zaten kapalı zarfta olmalarının önemi yok ama daha resmi duruyor zarfta olması. 2 hocadan istedim ben, ikisi de ilgilenmek istediğim alanın hocalarıydı ve 4-5 dersime girmişlerdi. Mektubun bazen özel formatı olabiliyor ama başvurduğum bölüm için yoktu.)
Evet tüm belgeler hazırsa, artık bu belgeleri tek bir zarfa koyup Uni-assist’in sayfasındaki adrese göndermek kalıyor. Ben ucuz diye PTT kargoyu tercih ettim ve sorun yaşamadım. Daha önce söylediğim gibi bu belgelerin hazırlanması, Uni-assist’e gönderilmesi ve sonucun gelmesi okulun başvuru sürecinden önce yapılmış olmalı ki Uni-assist’ten aldığınız belgeyle okula başvuru yapabilesiniz.
Uni-assist’e belgeler ulaştı, peki ya sonra?
Uni-Assist süreci bitince VPD belgenizi almış olacaksınız |
Uni-assist’ten alınan belge 1 yıl boyunca geçerli. Uni-assist sonuçlandıktan sonra her iki okul için de ayrı belge gönderiyor. Bu belge geldikten sonra artık Münih Teknik Üniversitesi için 2. aşamadasınız demek oluyor. TUB içinse tekrar belge gönderilmesine gerek yok dediğim gibi, kendilerinin ileteceği yazıyor zaten mailde de. İncelenmesi gereken linkler aşağıda, alttaki link Münih Teknik Üniversitesi için başvurunun yapılacağı portal. Başvuru yapacağınız bölümün eğer daha başvuru tarihi gelmediyse, bölüm seçenekler arasında görünmüyor. Portal sizi başvuru süresince yönlendirecek ve her şeyi buradan kontrol edebileceksiniz.
Uni-assist Başvuru Sürecinde yapılacak ödemeler
Uni-Assist sürecinde para ve zaman yönetimi önemli |
Bu bölümü 2020’de TUM’a başlayan arkadaşım sayesinde güncel ücretlerle listeledim. Yaptığım ödemeleri de sıralı olarak paylaşırsam başvuru için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu daha rahat görebilirsiniz sanırım. Tüm transferlerinizi Transferwise sayesinde Türkiye’den TL olarak Almanya’daki Uniassist hesabına Euro şeklinde çok düşük ücretle gönderebilirsiniz. Şu linkimizle üye olursanız size 250 Euro ve üzeri transferiniz sonrası 30 Euro ödeme yapıyorlar. Biz bu siteyi kur dönüşümünü çok yüksekten yaptığı için seviyoruz.
- 120 TL Lise diploması çevirisi ve noter onayı
- 75 Euro TUM’a başvuru yapabilmek için Uni-assist’e ödeme
- 20 Dolar belgelerimi Uni-assist’e kargolamak için
- 20 Dolar belgelerimi TUM’a kargolamak için. Bu miktar başvurduğunuz okul sayısına göre değişebilir tabii ki.
2 comments
TUM'un bu yıl başvuru dönemini bir ay uzatmasıyla birlikte ben de bu sene başvurmaya karar verdim ve hazırlıklarıma geç de olsa başladım. Bu yazınız tam zamanında geldi yani anlayacağınız. 🙂 Çok teşekkür ederim.
Yalnız 1-2 şey var sormak istediğim:
1) Benim gördüğüm kadarıyla 2020 Yaz Sömestr'inden itibaren kabul almadan önce belgelerinizi TUM'a kargolamanıza gerek yok. Sadece internetten başvuru yapıyorsunuz ve kabul alırsanız kargolamanız isteniyor. Siz de bunu ifade ettiniz de ben mi yanlış anladım acaba?
2) VPD denen ve Uni-assist'in sağladığı belgenin elimize son başvuru tarihinden önce geçmesine gerek olmadığını okudum. TUM'un sitesinde, 30 Haziran olan yüksek lisans son başvuru tarihinden önce bu belge için başvurunun tamamlanmış olmasının yeterli olduğu, belgeyi daha sonra da yükleyebileceğimiz ifade edilmiş. Bu (https://www.tum.de/en/studies/application/uni-assist/) linkteki şu (When is the submission deadline for the Preliminary Documentation (VPD) at TUM?) sorunun altında yazıyor tam olarak. Yine sormak isterim ben mi yanlış yorumluyorum diye.
3) Son olarak lise diplomamı nereden edinebilirim bunu sormak istiyorum. Çünkü benim elime hiç geçmedi. Ancak e-devlet'ten Lise Mezuniyet Belgesi alabliyorum, acaba bu yeterli olur mu?
Çoook teşekkür ederim. Sevgiler…
Merhaba, size bir sorum olacak. TUM' da da okuduğunuz üzere business/min 25, economy/min 10 ECTS olması gerekiyor. Ancak hangi dersler ekonomiye hangi dersler işletmeye giriyor biliyor musunuz? Ayrıca "Empirical Research Methods " diye bir kısım da var hangi dersler o kısma giriyor bir bilginiz var mı acaba?