Arnavutluk son yıllarda doğası, turkuaz kıyıları, ucuz yeme içme alternatifleri ile sosyal medyada popüleritesi artan bir ülkeye dönüştü. Bu durum sonrası Arnavutluk turizm konusunda patlama yapmadan ve her şey biraz daha doğalken buralara gelmeye karar verdik. Arnavutluk gezimizin esas odağı güney taraflarındaki sahil kıyıları olacak ama ilk durağımız Arnavutluk’un başkenti Tiran. Dolayısıyla Arnavutluk gezi rehberimizin ilk bölümünü Tiran’da gezilecek yerler konusuna ayırdık. Almanya’dan uçağa atlayıp Tiran’daki son saatimize kadar yaşadığımız her detayı Tiran gezi rehberinde bulacaksınız. Tiran’da yeme içme önerileri, Arnavutluk’ta araç kiralama, Tiran’da konaklama gibi konuların tamamını anlatacağız.
Arnavutluk para birimi: Leke


Arnavutluk Avrupa Birliği üyesi olmadığı için kendi para birimi Arnavut Leke’sini kullanıyor. Şehirde birçok restoranda kartla ödesek de bazı yerlerde sadece nakit geçme ihtimali çok yüksek. Mesela tüm konaklamalarımızı elden nakit ödedik. Bu yüzden indiğinizde çok az bir parayı bozdurup şehir merkezinde ihtiyacınız olan kadar para bozdurabilirsiniz. Para çevirme konusunda kaldığımız yerin sahibinin önerdiği ve gerçekten de gördüğümüz en yüksek kuru veren yer Iliria’98 oldu. Aynı günde havaalanı kuru 1 Euro 104 Lek iken şehir içinde Iliria’98’de 1 Euro’yu 109,7 Lek ten bozdurduk.


Tiran Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Tiran havalimanından şehir merkezine otobüs ile geçtik. Otobüsler gece 11’e dek çalışıyorlar. Tek yön şehir merkezine giden otobüs ücreti ise 400 lek yani 3,5 Euro civarı.
Tiran’da Konaklama
Tiran’da konaklama alternatifleri çoğunlukla otelden çok apartman dairelerinden oluşuyor. Biz de ortalamanın biraz üstünde şık görünen bir yer seçebilmek için Tirana Way Apartments‘ı seçtik. Konum olarak çok iyi, temiz bir yer. Banyosunu bir tık ufak bulduk ama ihtiyacınız olan her şey var. Tiran’da konaklama bakarken tavsiyemiz İskender Bey Meydanı etrafında 1 km içinde olan alanda konaklama aramanız. Böylece hiç araca gerek kalmadan kolayca yürüyerek her yeri gezebilirsiniz. Tiran’daki konaklama alternatifleri için şu linki inceleyebilirsiniz.
Tiran’da Gezilecek Yerler


İskender Bey Meydanı
Tiran’ın tam orta noktası, herkesin geçtiği yer neresi derseniz İskender Bey Meydanı deriz. Kocaman mermer kaplı bir meydanın ucunda Arnavutluk için önemli bir kurtarıcı olan İskender Bey’in heykeli ve etrafında opera, Ethem Bey Camii, karşısında Ulusal Müze ve iki büyük gökdelen var. Gündüz sıcağında bomboş günbatımında ise herkesin takıldığı, paten kaydığı ya da arkasındaki parkta oynadığı yaşayan bir yer burası. Tiran’ı gezmek ve konaklama seçeneklerine bakmak için de iyi bir referans noktası.


Bunk Art 2
Arnavutluk özellikle de Tiran’da 175.000 den fazla sığınak bulunuyor. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası orduyu korumak için yapılan bu sığınaklar ülkenin yakın tarihinde önemli bir rol oynamış. Tiran’da merkeze yakın olan BunkArt 2 ve şehrin biraz dışında ise BunkArt1 var. Biz şehir merkezinde olanı gezdik ve içinde ortalama 1 saat geçirdik. Giriş ücreti kişi başı 7 Euro. Çok interaktif bir müze değil ve çoğunlukla okuyarak gezilen bir yer. Tarihe meraklı değilseniz burayı atlasanız da olur. Küçük küçük odalarda dönemin detaylarını yansıtan eşyalar, videolar ve yazılar bulacaksınız.


Ethem Bey Camii
Ethem Bey Camii Osmanlı döneminden kalma içi alıştığımız camilerden daha farklı dekora sahip İskender Bey Meydanı’nın ortasında kalan tarihi bir camii. 1944’te Enver Hoca ile komünist yönetim geldiğinde ve 1967’de aynı kişi Arnavutluk’u ilk ateist ülke ilan ettiğinde birçok camii ve kilise yıkılmış fakat burası müzeye dönüşmüş. Tiran gezisi sırasında ibadet için girmeseniz bile içerisine kısaca bakıp hayran bırakan iç mimarisinin keyfini çıkarmanızı öneriyoruz.
Tiran Kalesi – Murat Toptani
Osmanlı döneminden sadece arka duvar parçası ayakta kalan Tiran Kalesi günümüzde içinde birçok restoran, cafe ve hediyelik eşya dükkanı barındıran gece 2’ye dek açık bir açık hava ortamı olarak kullanılıyor. Canlı, keyifli bir ortam için buraya uğramanızı tavsiye ediyoruz.
Parku Rinia – Gençlik Parkı
Bunkart çıkışında kolayca uğrayabileceğiniz, şehrin göbeğindeki ortalama büyüklükte bir şehir parkı burası. İçinde havuz kenarında bir cafe ve kumarhane de var. Şehrin sıcak günlerinde gölgede dinlenmek ve hayatın akışını izlemek için uğranası bir nokta.
Blloku Bölgesi
Tiran’nın Nişantaşı, Caddebostan tarzında şık bölgesi. Birçok yeme içme alternatifi bulmak, güzel sokaklar ve parkları gezmek için bu bölgede dolaşabilirsiniz.
Büyük Tiran Parkı – Grand Park of Tirana
Burası gitmek isteyip de zamanımızın yetmediği noktalardan biri. Şehrin merkezinde içinde yapay bir göl, yeme içme yerleri ve doğa aktiviteleri yapabileceğiniz kocaman bir park burası. Planımız bisiklet kiralayıp detaylıca gezmekti fakat gün içinde 35 dereceyi bulan sıcakta gitmek gözümüze geldi. Sabah erken ya da günbatımına yakın saatlerde gitmek güzel bir alternatif olabilir. Gidenler yorumlara tecrübelerini yazsın lütfen😊
Tiran Yeme – İçme Alternatifleri – Arnavutluk’ta ne yenir?
Byrek Special Luani
Tiran’a adım atar atmaz ilk iş börek denemek oldu. Hem sabah erkenden yollara düşüp hem de sıkı bir kahvaltı yapmayınca, Arnavutluk gezisinin kaçınılmaz ilk yemeği börek oldu😊 Malum Balkan ülkeleri börekleri ile meşhur olunca burada da her köşede börekçi buluyorsunuz. Bizdeki börek burada “byrek” olarak geçiyor. Sizde kendinize yakın Google Maps’te “byrek” diye aratarak bulduğunuz yeri deneyebilirsiniz. Bizim denediğimiz yer “Byrek Special Luani” idi. Böreklerin tanesi 50 Lek, yanında Balkan’larda içilen ayran ise 80 Lek tuttu. Yani iki kişi 180 LEK (1,60 Euro) gibi çok ucuz bir fiyata karnımızı doyurduk.
Adres: Bardhok Biba Tirane, 1000, Albania
Artigiano
Tiran’daki ilk akşamımızı bir İtalyan restoranında geçirmeye karar verdik. Arnavutluk deniz kıyısından İtalya’ya 70-80 km uzaklıkta bir ülke olduğu için Arnavutluk’ta İtalyan kültürü çok yaygın. Bir de üzerine İtalya’dan göçen de olunca burada çok başarılı İtalyan restoranlarını İtalya’dan daha uygun fiyata bulmanın tadı paha biçilemez oluyor. Biz de bu bilgi aklımızda Blloku bölgesinde gezerken gözümüze takılan Artgiano restoranına girmeye karar verdik. Yediğimiz yemekler gayet lezzetliydi, menü ise epey çeşitli. İki kişi için Ana yemek, içecek ve tatlı toplamda 25 Euro tuttu. Buraya giderken özellikle 20:00 sonrası giderseniz rezervasyon yapmanızı ve mümkünse 20:00-22:00 arası yemek yiyecekseniz servisin uzun sürebileceğini unutmayın.
Adres: Rruga Abdyl Frashëri Kryqezimi i Librit Universitar, Tiranë, Albania
Lezet
Türk kahvaltısı için uğradığımız mekan. Ortam güzel, çalışanlar kibar. Serpme kahvaltı servisi yapılıyor ama biz onun yerine menemen, simit, börek yiyip çay içtik. Toplamda 1790 Lek (15,5 Euro) hesap ödedik.
Adres: Murat Toptani St, Tirana, Albania
Shije Fshati – Taste of the Village


Tiran’da yediğimiz en lezzetli yemeği burada yedik. Hayatımızda ilk kez bir restorana sabahtan gidip akşam yemeği için ön sipariş verdik. Aslında olayın hikayesi şuna dayanıyor. Arnavutluk’ta ne yenir sorusuna yanıt ararken burada elbasan tavanın çok meşhur olduğunu öğrendik. Arnavutluk öncesi Elbasan’ın Türkiye’de bir ilçe olduğunu sanıyorduk açıkçası. Fakat bu yemeğin Arnavutluk’ta meşhur olduğunu öğrenince kaldığımız yerin sahibine bize mekan önermesini istedik. Arnavutça Tave Kosi Me olarak geçen yemek yoğurtta yavaşça pişirilen kuzu eti aslında. Hazırlanması 2 saat sürüyor. Bu yüzden bu restorana sabah gidip akşam için sipariş verdik. İyi ki de öyle yapmışız! Yanına söylediğimiz salata ve pilavla birlikte çok lezzetli bir akşam yemeği yedik. Tatlı ve içecekler de dahil toplam hesabımız 28 Euro tuttu.
Adres: Rruga e Dibrës 61, Tirana 1017, Albania
Tiran’da Kahveci
Mulliri Vjeter – Rruga e Barrikadave kahve içmek için uğradığımız bir yerdi. İçi hem oturup çalışmaya hem de güzel bir dinlenme molası vermeye uygun. İki şubesi var bizim gittiğimiz Rruga e Barrikadave Villa Petrela Hyrja Nr.1 Njesia Bashkiake Nr.9 Tirana, 1001, Albania adresinde olan. Kahveler Tiran’da 1-3 Euro arasında değişiyor. Her köşe başında espresso içen insanlar görüyorsunuz. Burada da tıpkı İtalya’daki gibi kötü kahveye denk gelme şansınız az. O yüzden gözünüze kestirdiğiniz yere oturun diyebiliriz😊
Tiran’da Kaç Gün Kalınır?
Tiran’da sıkışık bir programla 1 günde rahatça gezme şansınız var. Biz gezdiğimiz yerleri koştur koştur gezmek istemediğimiz için Tiran’da iki gece konakladık. Böylece şehirde daha uzun zaman geçirip ruhunu anlayabilmek için yeterli vaktimiz oldu. Size de burada en az 1 gece konaklamanızı tavsiye ediyoruz.
Tiran gezi rehberinde anlatacaklarımız bu kadar. 2 günde Arnavutluk’un başkentini anlamaya çalışıp, keyiflice vakit geçirdik😊 Şimdi Arnavutluk’un güney sahillerini keşfetmeye gideceğiz. Arnavutluk sahilleri yazımız ve Arnavutluk gezisi planı için şu yazımıza sizi davet ediyoruz. Bizi Instagram ve YouTube’dan da takip etmeyi unutmayın! Şimdiden Arnavutluk’ta güzel zaman geçirmenizi diliyoruz. Sevgiler!
1 comment