Blogumuzun Almanya’da Yaşam Rehberi bölümünde yurt dışına taşınma hikayemize dair tüm aşamaları olabildiğince aktarmaya çalışıyoruz. Bizim yurt dışına nasıl taşındığımıza, Türkiye’de neler yaptığımıza şuradaki yazımızda değinmiştik. Bu yazıyı da yine, yurt dışına taşınmak isteyenlerin işe nereden, nasıl başlanacağı konusundaki tereddütlerine yön vermek adına bir tavsiye niteliğinde yazdık. Yurt dışına taşınmanın, karar verme aşamasında da karar verdikten sonraki süreçlerde de kolay bir adım olmadığının gayet farkındayız. Zaten biz de anneden babadan varlıklı ya da müthiş birikimi olan insanlar değildik. Fakat biz de bu süreçleri planlı ve istikrarlı bir şekilde birer birer geçtikten sonra yurt dışında yeni bir hayata merhaba diyebildik. Bu sebeple ihtiyacınız olan ve düşünmekle yükümlü olduğunuz birçok şey olduğunu bizler kadar siz de iyi biliyorsunuz. Ama biz bu yazıda işin manevi değil maddi tarafını ele alıp, size yardımcı olacağını umduğumuz birtakım ekonomiyi toparlayacak tüyolar aktaracağız. Hayat kurtaran bu kemer sıkma politikaları ile bizim uyguladığımız para biriktirme yollarını aktarmaya çalıştık. Umarız bu tüyolar işinize yarar ve büyük aksilikler yaşamadan arzu ettiğiniz planları hayata geçirme fırsatı bulursunuz.
1. İşe dokunamayacağınız bir bloke hesap açarak başlayın
Viyana, Avusturya |
Yurt dışında kuracağınız yeni hayatta sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz, bu sebeple ilk süreçte cebinizde ne kadar paranız varsa o kadar rahat hareket eder, hayatınızı ona göre daha kolayca şekillendirebilirsiniz. Bu işin sırrı da Türkiye’deki sürdürdüğünüz hayatınızda kendinize yurtdışına taşınacağınız tarih ve aylık bütçe planlaması belirleyip ona göre hareket etmeniz. Her ay muhakkak kenara para atın, mümkünse asla dokunmayacağınız bir bloke hesap açtırın ve birikimlerinizi her ay oraya aktarın ve o sizin yalnızca yurt dışına taşınırken kullanacağınız paranız olsun. Özellikle Almanya’ya gelmek konusunda daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenleri Almanya Ulusal Vizesi için gerekli evraklar ile ilgili yazımıza alalım.
2. Bozuk paraları küçümsemeyin, damlaya damlaya göl olur
Tegernsee, Almanya |
Bozuklukları sakın yabana atmayın. Akmasa da damlar diye bir tabir var. Bazen bizim kenara attığımız bozukluklar, kenara attığımız kâğıt paralardan daha fazla çıkıyordu siz düşünün gerisini. Ekmek aldığınızda cebinizde kalan bozuklukları da, dolmuşta para üstü olarak gelen bozuklukları da bir kumbaraya aktarın ve her ayın 1’inde bu kumbarayı açıp oradan çıkan parayı tümletin ve açmış olduğunuz bloke hesaba aktarın. Bir de bu parayı TL olarak biriktirmenizi kesinlikle önermiyoruz. Malum her gün değer kaybediyor…
3. Dışarıdaki harcamalarınızı dengeleyin
Strazburg, Fransa |
Masraflarınızı azaltmanın en iyi yolu tasarruftan geçer. Bunu bir cimrilik beyanı olarak sakın almayın fakat farkında olmadan kazandığımız paraları ihtiyacımız olmayan fakat onlar olmadan yaşayamazmışız gibi gördüğümüz birçok ürüne harcıyoruz. Sağ olsun kapitalizm ve büyülü reklamları algımızı bu şekilde yönetebiliyor. Bu sebeple size ekstra masraf olan ve onlar olmadan da yapabileceğiniz birçok şeyi hayatınızdan çıkarın. Örneğin arkadaşlarınızla sık sık kafe veya barda takılıyorsanız bunu ayda bire, belki 15 günde bire indirin. Dışarıda 3 bira içiyorsanız 1 bir bira için. Hatta en güzeli yazın parklarda, kışın da ev buluşmalarında organize olmak. Bu sayede harcamanız minimuma inecektir.
4. Sinemaya az gidin, sinemayı evinize getirin:)
Prag, Çekya |
Sık sinemaya gidiyorsanız hemen vaz geçin bunun yerine çok tasvip etmesek de bilgisayarınıza torrent kurabilir veya online dizi-film sitelerinden film izleyebilirsiniz. Sinemada patlamış mısırıyla kolasıyla bir filmi izlemek 30 TL’nin altında olmuyor genelde.
5. Kredi kartı tuzaktır
Salzburg, Avusturya |
Kredi kartından uzak durun! Siz farkında olmuyorsunuz ama harcama yapmayı bıraktıktan aylar sonra bile öderken bulabiliyorsunuz kendinizi. Biz mi? Biz değil canım bir arkadaşımızın başına gelmiş.
6. 10 tane t-shirt’ünüz varsa 11’inciye ihtiyacınız yok demektir
Porto, Portekiz |
Kapitalizmi üstteki maddelerde gömmüştük değil mi? Eğer ihtiyacınız kadar t-shirt’ünüz, pantolonunuz varsa mağazada vitrinde görüp beğendiğiniz yenisini almaya çalışmayın, kendinizi durdurmak için elinizden geleni yapın. Gereksiz para harcamanın en büyük adımlarından biri budur, bu sebeple siz siz olun elzem olmayan lüks takıntılarınızı bir kenara bırakın, hayallerinizin peşinden koşun! Hatta evdeki fazla eşyalarınızı da ikinci el pazarlarda satın ya da takas edin. Biz de gelmeden önce tüm eşyalarımızı satıp geldik. Burada tuttuğunuz evler zaten eşyalı oluyor genelde.
7. Yıllık spor aidatlarınızla uçak biletlerizi satın alabilirsiniz
Mongat, İspanya |
Eğer bir spora veya dansa yazılmışsanız ki bu spora yıllık aidat ödüyorsanız bunu bir süreliğine iptal edebilirsiniz. Spor elbette önemlidir fakat hepimiz de biliyoruz ki dünyada pek çok kişi spor salonlarına yıllık üyelik satın almasına karşın düzenli spor salonuna gitmiyor, bir süre sonra çoğunun hevesi kaçtığı için sonradan vazgeçmek istiyor. Bunun yerine sporunuzu kendiniz, hiçbir salona ücret ödemeden gerçekleştirerek tasarruf edebilirsiniz. Parklarda koşabilir ya da yürüyebilirsiniz. Bisiklete binebilir, evinizde kendi başınıza ağırlık da çalışabilirsiniz. Bunlar için kimse sizden para istemez. Spora yatırdığınız yıllık üyeliğin parası ile yurt dışı için krallar gibi para biriktirebilirsiniz.
8. Benzinin alıp başını gittiği bir dönemde araba sahibi olmak aşırı lüks ve gereksiz değil mi?
Lecce, İtalya |
Arabanız varsa satıp kurtulun, toplu taşımayı kullanmayı tercih edin. Türkiye’de arabaya, benzine verilen parayla yapılacak çok şey var. “Otobüste, metroda o kadar kalabalığa gelemem” diyorsanız tercih sizin, biz bir şey demiyoruz.
9. İşi evine yakın olanlar her zaman maça bir sıfır önde başlar
Madrid, İspanya |
Eğer eviniz işinize yakın, hatta yürüme mesafesindeyse sizden şanslısı yok! Hem işe geliş-gidiş yönünden toplu taşıma kullanmadığınız için bir tasarruf sebebi hem de gerektiğinde öğlen yemekleri için bile eve gidip gelmek için inanılmaz bir artı. Bizde Serkan İstanbul’da yaşarken iş yeri evimize yakın olduğu için öyle yapıyordu ve bizim için artısı fazla olan bir durumdu bu. Siz siz olun, ayarlayabilirseniz ve şartları sizin için tatmin ediciyse evinize yakın bir konumdaki şirkette çalışın. Eğer işiniz evinize uzaksa bazı zamanlar, hatta çoğu kez bir gün önceden evden yemeğinizi hazırlayıp iş yerinize götürün. Dışarıda yemek yemek hem sağlıksız hem de aşırı masraflı olabiliyor. Biz özellikle İstanbul’da oturduğumuz semtten ötürü (Levent, Etiler civarı) genel olarak ucuza yiyecek bir şeyler bulamıyorduk. Eğer işteyken yemek almak size 20 liraya, ama evden getirmek 5 liraya mal oluyorsa, evden yemek getirerek bir yıl içinde yaklaşık 3.960 TL tasarruf etmek neden mümkün olmasın? Eğer evli değilseniz kira vermek yerine aileniz ile yaşayın, böylelikle hem kira hem de fatura giderlerinden yırtarsınız. Eğer böyle bir imkan söz konusu değil ise tek başınıza yaşamayın, ev arkadaşı edinerek giderlerinizden kısın.
10. Ne kadar az eşya, o kadar az yük
Hallstatt, Avusturya |
Minimalist yaşamak sadece böyle bir plan için değil, hayatın her döneminde her zaman işe yarayacak bir durum. Ne kadar az eşya, o kadar az yük, o kadar az düşünce, o kadar rahat olmak demek. Gereksiz eşya biriktirmeyin, fazlalıklardan kurtulun, satılabilir durumda olanları satarak onlardan gelen gelirleri de birikim yapacağınız hesaba aktarın.
11. İletişim giderlerinizi gözden geçirin
Füssen, Almanya |
Cep telefonuzu tarifenizi gözden geçirin ve gereğinden fazla olan dakika ve internet GB’ları için fazla fatura ödemeyin. Mümkün mertebe en uygun fiyatlı tarife hangi şirkette ise ona geçerek iletişim ve internet masrafınızı dengeleyin. Spotify, Netflix üyelikleriniz varsa bu ulvi plan uğruna iptal ettirin. Dizileri torrent ve dizi sitelerinden beleşe izleyebileceğinizden bahsetmiştik değil mi?!
12. Parkla, bahçeler varken AVM’lerde zaman geçirmeyin
Budapeşte, Macaristan |
AVM’lerde olabildiğince çok zaman geçirmemeye çalışın, AVM’ler tamamen para tuzağı yerlerdir. Öylesine uğrayıp eli kolu poşetlerle çıkan bir yığın insan tanıyoruz hedef göstertmeyin bize şimdi.
13. Kamu spotu diyoruz başka da bir şey demiyoruz; her gün yüzlerce insan sigara yüzünden sağlığını tehlikeye atıyor.
Bratislava, Slovakya |
Ayda sigaraya verilen parayla neler yapılmaz ki?
14. Ya kuaför masrafları?
Barselona, İspanya |
Sık sık berbere gidenlerdenseniz bunu aza indirip buradan da bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu kısmı daha ziyade erkekler için; hatta çok özel bir saç modeli tercih etmiyorsanız tıraş makinesi alarak berber parasından da yırtabilirsiniz. Bu kısmı da kadınlar için; saçınızı kuaförde boyatıyorsanız bu gibi şeyleri evinizde kendi başınıza yapabilirsiniz. Zaten yurtdışında bu işler çok pahalı, önceden alışmakta fayda var.
15. Kütüphanelerde her türlü kitapları bulabilirsiniz
Bari, İtalya |
Kitaplar olmadan yaşamak anlamsız biliyoruz ve biz de size kitap okumayın demiyoruz, yalnızca kitaplara o kadar çok para vermeyin diyoruz. Bunun yerine ya ikinci el kitap alın ya da kütüphanelerden alıp okuyun sonra yenisini alın.
16. Kahve olmadan yaşayamayanları da düşündük, hadi yine iyisiniz
Prag, Çekya |
Eğer kahve bağımlısıysanız ve her sabah işinize veya okulunuza giderken kahve içmeden duramıyorsanız Starbucks gibi yerlerden kahve almak yerine bu konuda da ekonominize katkı sağlayacak bir çözüm sunuyoruz. Her gün kahveye 8-15 lira vermek yerine bir tane termos alırsanız ve evinizden çıkarken kahve veya çay yapıp termosa aktarırsanız soğumadan bir süre onu içebilirsiniz.
17. Biraz da yapılabiliyorsa ek gelir elde etmek işinizi kolaylaştıracak
Alberobello, İtalya |
Giderleri dengelemek kadar geliri arttırmak da son derece önemli. Sabit bir maaşla Türkiye şartlarında hayatı sürdürmek çok kolay olmuyor. Dolayısıyla hali hazırda para biriktirmek için sosyal hayatınızı dengeleyeceğiniz için ek gelir kaynakları geliştirmeyi de ihmal etmeyin. Örnek vermek gerekirse, şiir yazmak gibi bir yeteneğiniz varsa bütün şiir yarışmalarına katılın. Kazanan ve para ödülünü cebine koyan belki de siz olursunuz belli mi olur? Ya da matematiğiniz çok iyi diyelim yahut bir enstrüman çalmak ve ders vermek gibi bir yeteneğiniz var diyelim, bu şekilde özel ders vererek ek gelir yaratabilirsiniz. Öğrencilik yıllarında Bahar da 4 yıl boyunca özel ders vermişti. Serkan da yıllarca gitar dersi verdi.
Bunlar bizim yurt dışına taşınmadan önce hedeflediğimiz ve çoğu kez de uyduğumuz para biriktirme yöntemlerimizdi. Tamamını gerçekleştirmek zor olabilir fakat bunların ne kadarını hayata geçirseniz bu bile önemli bir adımdır. Sizin kendi para biriktirme yöntemleriniz varsa aşağıya yorum olarak ekleyerek bizlerle de paylaşabilirsiniz. Hayallerinizi gerçekleştirmeniz dileğimizle, yeni yazıda görüşmek üzere!
0 comments
Tasarruf etmek, hem bütçemiz açısından hem de çevremiz açısından faydalı bir alışkanlıktır. Eğer siz de bütçenizi kontrol altında tutmak, harcamalarınızı kısmak, hayallerinizi gerçekleştirmek ve para biriktirmek için tasarruf yapma alışkanlığı kazanmak isterseniz, bu 3 yolu takip edebilirsiniz:
1- Yeniden kullanın, tamir edin, takas yapın.
2- İndirimleri, kampanyaları takip edin.
3- İkinci el kıyafet alışverişi yapın.
Bütçenizi kontrol altında tutmanız için izniniz olursa ben de hazırladığım makaleyi sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/butcenizi-kontrol-altinda-tutmaniz-Icin-3-yol
Keyifli okumalar dilerim,
sağlıcakla kalın.