Almanya’da Yaşam: Dünyanın En Zor İşi Münih’te Ev Bulmak

1 Paylaşım
1
0
0

Evet maalesef başlığı yanlış okumadınız. Münih’te ev bulmak iş bulmaktan daha zor. Almanya’da en çok zorlandığınız konu ne diye soracak olursanız düşünmeden ev aramak deriz, hatta hemen ardından Almanca’yı ekleriz 😀 Münih’te ev kiralarının pahalılığı yetmiyormuş gibi ev bulmak için de göbeğiniz çatlıyor. Bu konu tüm Alman şehirleri için geçerli değil elbette ama Berlin, Hamburg, Frankfurt ve Münih gibi büyük şehirlerde emlak piyasası gün geçtikçe kızışıyor. Bizim de dilimiz bu konuda çok yandı elbette. Türkiye’de iken istisnasız herkes Münih’te ev bulmanın ne kadar zor olduğundan bahsediyordu ama biz de ne kadar zor olabilir ki deyip kulak ardı ediyorduk. Şimdi size ne kadar zor olduğunu adım adım anlatıp, üzerine bu zorlukları yenebilmek için tüyolar sıralayacağız. Münih’e iş için taşınanlar, Münih’te yüksek lisansa başlayacaklar ya da Münih’e Erasmus’a gelecekler toplaşın, bu yazı en güncel bilgilerle sizin için yazıldı.

1. Türkiye’deki ev aramakla ilgili bildiğiniz tüm standartları unutun!

Münih’te ev aramak başlı başına bir sorun
Türkiye’de paranız olduğu müddetçe ev sahibinin birkaç basit sorusunu atlatıp, depozitonuzu ödeyip, misler gibi evinize yerleşmek en fazla iki hafta sürer. Münih’e taşınacaksınız bildiğiniz, aşina olduğunuz tüm bu bilgileri çöpe atmanız gerekiyor. Burada cebinizde 10.000 Euro’yla da gelseniz ev sahibi size evi vermeyebilir. Çünkü burada ev bulup, süresiz sözleşme imzaladıktan sonra kurallara uyduğunuz müddetçe ev sahibi sizi istese de çıkaramaz. Zaten bu yüzden ev sahipleri kiracı bulurken ince eleyip, sık dokuyor. Gelir durumuna, kredi notuna, bir önceki ev sahibinin referansına ve başvuru formunuza bakıyor. Evet yanlış duymadınız, Münih’te ev ararken başvuru formun, CV’in, son 3 aylık maaş bordon ya da düzenli gelirini gösteren herhangi bir belgen, kredi notunu gösteren belgen ve mümkünse referansın olması gerekiyor. Tüm bunları ilana başvururken mailinize ekliyorsunuz.

2. Evinizi bulmadan önce başınızı sokabileceğiniz 1-2 aylık yer bulun

Oktoberfest zamanında Münih’in 1,5 milyonluk nüfusu 6 milyona çıkıyor
Bizden en büyük tavsiye geliyor! Münih’e özellikle tüm öğrencilerin geldiği ve Oktoberfest’le şehir nüfusunun 5 katına çıktığı Eylül-Ekim aylarında taşınacaksanız kesinlikle bir iki ay kalabileceğiniz geçici bir konaklama opsiyonu ayarlayıp, bu süreçte ev aramaya devam edin. Münih’te bir ev ilanına ortalama 200 kişi başvuruyor. 1 eve 200 adaydan biri olmak elbette kolay değil. Hele ki bizim gibi öğrenci olarak gelip, düzenli geliriniz olmadığında işler daha da zorlaşıyor. O yüzden bizim gibi bir süreliğine AirBnb’den ev ayarlayıp, bu süreçte başvurulara ve görüşmelere devam edin. Biz ekim ortasında taşındık ve 2 ay AirBnb’de kaldıktan sonra ev bulabildik. 6 ayda ve hatta 1 yılda bile ev bulamayanları duyduk maalesef. Hatta bizim bu bir yıllık sürecimizde Münih’teki 3’üncü evimiz, gerisini siz düşünün. 😊

3. Ev aramakla ilgili Almanca terimleri öğrenin

Orada bir ev var uzakta o ev keşke bizim evimiz olsa pozu
Geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Şimdi size ufak bir ev arama sözlüğü hazırlıyoruz, açın not defterlerini 😊 Maalesef Almanya’da Almanca başvuru yaparak ev bulmak daha kolay. Ya da en azından terimleri öğrenip, ilanı hızlıca kavrayarak çabuk başvuru yapmak da avantaj olacaktır. Sonuçta önünüzde yüzlerce aday olacak, yarışı hızlı tamamlamak gerek 😀 (maalesef abartmıyoruz)

 

  • Einzelzimmerwohnung: Tek odalı ev. Bu evler genelde 25-40 metrekare oluyor. Özellikle çiftler ya da tek yaşamak isteyenler için ideal.
  • Wohngemeinschaft (WG): Paylaşımlı ev demek. Buraya öğrenci olarak gelecekler için en ideal seçenek
  • Kaution: Depozito. Almanya’da ev sahibi en fazla 3 soğuk kira bedelinde depozito alabilir.
  • SCHUFA: Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung yani kredi notunuzu gösteren belge. Bu puana bakarak ev sahipleri sizi değerlendiriyor. Schufa’nızın oluşması için Almanya’da adres kaydını yaptırmış olmanız gerekiyor. Tabii ki ilk geliş sürecinde ev bulmadan adres kaydı da yaptıramadığınız için kredi notu isteyen evlere otomatikman başvuramıyorsunuz. Neyse ki her ev sahibi bunu istemiyor. Schufa notu Almanya’da faturalarınızı, borçlarınızı geciktirmeden ödediğinizde ve sabit geliriniz olduğunda yüksek çıkıyor. Biz hala almadık bu belgeyi ve ev bulduk ama bunu isteyen ev sahibi de elbet çıkacaktır karşınıza. Öğrenmekte fayda var. Daha detaylı bilgi almak için buraya başvuru içinse şuraya alalım.
  • Mieterselbstauskunft: Kiracı başvuru formu. Bunu öğrenmek zorundasınız arkadaşlar maalesef bu terimden kaçış yok… Şuradan indirebilirsiniz.
  • Hausratversicherung: Ev sigortası. Evde yangın çıkarsa, hırsız girerse ya da başka afetlere karşı zararı bu sigorta ödüyor. Her ev sahibi istemiyor.
  • Kaltmiete: Soğuk kira. Yani sadece evin kirasının bedeli.
  • Nebenkosten: Yan giderler. Yani elektrik, su, gaz vs.
  • Warmmiete: Sıcak kira. Yani kiranın yanında yan giderlerin de yani gaz, su, internet ve elektriğin de dahil olduğu bedel. Aslında çoğu evde elektrik dahil edilmiyor.

4. Ev arayabileceğiniz tüm mecralara üye olun

Münih’te ev arama rehberimizle ev arama sorununuz için önemli ayrıntıların altını çizdik
Münih’te ev bulmak zor olduğu için bildiğiniz tüm kaynaklardan aramak, ilanlar için alarm kurmak ve hatta ev aradığınızı anlattığınız koca bir metin hazırlayıp tüm sosyal mecralarda paylaşmak çok normal. WG Gesucht, ImmobilienScout24, Ebay-Kleinanzeigen eliniz kolunuz olmalı. Bu uygulamaları indirip, alarm ayarlayıp her yeni ilana hızlıca başvurmanız gerekiyor. Hatta daha da abartıp yerel gazeteler ve SüdDeutsche gibi gazetelerin haftanın belli günlerinde yayınladıkları ilanları incelemeniz gerekiyor. Çünkü gazetelerde öz be öz Hans amcalardan Helga teyzelerden lokal ve daha az kişinin başvurduğu ilanları bulmanız çok kolay. Bir diğer seçenek ise Facebook’taki tüm ev arama gruplarına kayıt olmanız. ‘Wohnung München’ yazdığınızda tüm grupların listesi karşınıza çıkıyor.  Biz evimizi şu siteden bulduk.

5. Ev aradığınızı herkese söyleyin (Ama herkese!)

Tanıdığınız herkese ev aradığınızdan bahsedin, selam verdiklerinize dahi
Münih’te ev aramak network meselesi. O yüzden gerçekten bildiğiniz herkese ev aradığınızı önceden duyurun. Sonuçta nereden çıkacağı belli olmaz kısmetin. Hatta bize mail ya da Instagram’dan ulaşarak da yazabilirsiniz, belki duyduğumuz olur yönlendiririz.

6. Evlere başvuru yapmak için standart bir niyet mektubu hazırlayın

Münih’teki ev sorunun temel sebebi Bavyera Eyaleti’nin ev yapmakla ilgili bazı katı yasalarının olması
Evet bu adım gerçekten çok önemli. Bir günde yüzlerce ilana başvuracağınız için taslak mailinizin olması ve evine göre bazı alanları güncellemeniz çok önemli. Bu sayede hem vakit kazanır hem de daha çok ilana başvurabilirsiniz. Tavsiyemiz bu taslağı Almanca hazırlamanız. Mümkün mertebe ilana özel yazmaya çalışmanızı tavsiye etsek de kayış bir yerden sonra kopuyor. Çok iyi biliyoruz. Bu mektupta sigara içmediğinizden, ev hayvanınızın olmadığından ve işiniz ya da eğitim durumunuzdan mutlaka bahsedin. Bu konuda ne yazacağınızı bilemezseniz mail atın, taslağımızı yollarız.

7. Ev mülakatlarına gitmeden önce tüm belgelerinizi de götürün

Ama korkmayın o ev yakınlarda bir yerde ve doğru zamanda sizin olmayı bekliyor:)
Almanlar düzen, tertip konusunda çok titizler. Güzel hazırlanmış bir başvuru dosyasıyla ve buluşmaya zamanında giderek bir Alman’ı ilk görüşte etkileme ihtimaliniz çok yüksek. O yüzden siz siz olun tam teçhizatla başvurularınızı yapın. Hatta mailinize sempatik bir fotoğrafınızı eklemek de bile fayda var.

8. Dolandırıcılara karşı tetikte olun

”İstanbul görmüş insanız biz, bunlar mı bizi dolandıracak yea” demeyin temkinli olun!
Evet, maalesef ev bulmanın bu kadar zor olduğu bir yerde sizi tuzağa düşüren de çok oluyor. Başvurularınızı yaptığınız bazı evler aslında gerçekten hiç yok. Tamamen sizi kandırmak için yaratılmış. Size Münih’ten X ülkesine/şehrine taşındığını, inandırıcı bir kiracı olduğunuzu kanıtlamak için önden paranızı çeşitli bloke hesaplara yatırmanız gerektiğini, anahtarı size iletmek için hesabına para yollamanız gerektiğini, vs. söyleyen bir mail gelirse asla inanmayın. Yani işin ucunda bir şekilde evi görmeden, kontrat imzalamadan para isteme talebi varsa usulca uzaklaşın ve bir daha muhatap olmayın.
Yazdıklarımız Münih kadar diğer Alman şehirleri için de geçerli. Umarız buradaki yeni hayatınızda her şey yolunda gider. Ev bulmak zor ama kimse sokakta kalmıyor. Merak etmeyin, bir gün o ev bulunacak 😊
1 Paylaşım
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir