Münih Gezi Rehberi: A’dan Z’ye Tüm Görülmesi Gereken Turistik Noktalar

1 Paylaşım
1
0
0

Münih’e taşınalı tam 1 yıl oldu. Tüm mevsimlerini görmeden, altını üstüne getirmeden Münih rehberini yazmaya cesaret edemedik. 1 yıl sonra her tatil dönüşü ‘oh eve döndük’ hissini yaşadığımız şehrimize artık evimiz demekten alıkoymuyoruz kendimizi. Münih’te gezecek, deneyimleyecek ve tadına doyulmayacak o kadar çok şey var ki sanırım bize birkaç yazı yazdıracak. Daha önce neden Münih’e taşınmak istediğimizi buyazımızda anlatmıştık. Şimde de kolları Münih gezi rehberi hazırlamak için sıvadık. Münih’te nereler gezilir, Münih’te ne yenir (Münih yemek önerileri yazımız şurada ayrıca), Münih’te ulaşım ve Münih’te konaklama gibi tüm soruların cevabını bu rehberde bulabileceksiniz. Haydi başlayalım Münih’imizi turlamaya!

Münih’e ne zaman gidilir?

München Deutsches Theathermuseum
Münih’in dört mevsimini yaşamış taze yerlileri olarak Münih’e mümkünse yazın gelinmesini şiddetle öneriyoruz. Yaz değilse de mutlaka baharda gelin. Burası yemyeşil bir dünya olduğu için ilkbaharda rengarenk çiçekler, ağaçlar; sonbaharda da binbir ton kahverengi, turuncu ve sarı sizi bekliyor olacak.Yazın gelecekler mutlaka yanında ince hırka ve yağmurluk da getirmeli, çünkü güzelim şehrimizde ne zaman yağmur yağacağı belli olmuyor. Kışın gelecekler için en güzel sebep kayak yapmak ya da Noel marketlerde gezmek olabilir ki o da Kasım sonu başlıyor ve Aralık sonuna dek devam ediyor. Mümkünse buraya kışın turistik gezi için gelmeyin, bu güzelim şehri heba etmeyin. Yine de bizi dinlemeyip illa ki gelecekseniz dolabınızdaki en kalın kıyafetlerinizi ve en sıcak botlarınızı almadan gelmeyin.

Münih gezisi kaç gün olmalı?

Münih’in kalbinin Englischer Garten olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde:)

 

Münih’e gelen arkadaşlarımızı biz en az 1 hafta gezdirmek, en sevdiğimiz şeyleri deneyimletmek istiyoruz ama nedense her gelen 2-3 günlüğüne geliyor ve yetmiyor. Münih ve Bavyera çevresinde gezilecek o kadar çok doğal ve tarihi güzellik var ki biz gelenlerin en az 5 gün kalmasını tavsiye ediyoruz, anlattıklarımızla bol bol gezecek aktivite bulacaksınız, merak etmeyin.

Münih havaalanından şehir içine nasıl ulaşılır?

Münih’te her köşe başında böyle bolca bina görebilirsiniz

 

Uçak Münih’e iniş yaptıktan sonra tren, otobüs ya da taksi ile Münih şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bizce en rahat ulaşım trenle. Burada S-Bahn ve U-Bahn denilen iki türlü tren opsiyonu var. S-Bahn’lar uzak rotalara gitmek için, U-bahn’lar ise şehir içi ulaşımda kullanılıyor. Havaalanı şehir dışında olduğu için burada S-Bahn kullanmanız gerekiyor. Havaalanından kalkan S1 ve S8 adlı iki ayrı S-Bahn var. İkisi de sizi Münih merkeze götürüyor. İlk gün için ‘Airport Day Ticket’ almanız en mantıklısı çünkü bu bilet ertesi gün sabah 6’ya kadar tüm ulaşım araçlarında geçerli ve maliyeti 11,80 Euro. Eğer 2 kişiden fazla iseniz grup bilet opsiyonlarına da bakın çünkü bu şekilde daha da ucuza geliyor maliyet. Tüm bilet opsiyonlarını ve hangi duraktan nereye aktarma yapmanız gerektiğini şu siteden kontrol edebilirsiniz. Hatta uygulamaları da var ki hayat kurtarıyor. Bunun dışında Lufthansa’nın bizim Havaş’a benzeyen her 15 dakikada bir kalkan ve express olarak şehir içine ulaştıran otobüs hizmeti var. Lufthansa’nın maliyeti 10,5 Euro.

Münih’te ulaşım pahalı mı?

Eğer bir bisiklet kiralarsanız ulaşım bütçesinden yırtabilirsiniz:)
Bu sorunun cevabı bizim için kesinlikle evet. Çünkü tek yön 3 saatlik bilete saçma sapan 3 Euro veriyorsunuz. Ama yine de bu yükü hafifletecek alternatifler var. Şimdi tek tek sıralayacağız. Öncelikle kaldığınız yerin hangi zone’da olduğunu mutlaka kontrol edin, çünkü zone’lara göre bilet fiyatları artıyor. Aldığınız biletin tüm ulaşım araçlarında geçerli olduğunu da unutmayın. 1 günlük, 3 günlük sınırsız bilet seçeneklerininin yanı sıra grup bilet seçenekleri de var. Hepsini bir önceki maddede bahsettiğimiz siteden ya da duraklardaki bilet makinalarından kontrol edebilirsiniz. Bizce asla biletsiz binme girişiminde bulunmayın, çünkü sık kontrol oluyor ve cezası 60 Euro. Kamu spotunu da verdikten sonra diğer alternatiflere geçelim. Bizce Münih’i gezmenin en güzel yolu yürümek ve bisiklete binmek. Şehir dümdüz olduğu için bisiklete binmek çok kolay. Bisiklet kiralamak için şu siteyi incelemenizi tavsiye ediyoruz. Zaten şehrin tarihi kısmı birbirine çok yakın olduğu için hiçbir ulaşıma gerek duymuyorsunuz.

Münih’te nerede konaklanır?

Münih’te hotel ve hosteller özelliğine ve hatta kalınacak döneme göre farklı bütçelere erişebiliyor
Münih konaklama açısından maalesef pahalı bir şehir, yerelleri bile ev bulamazken turistler için konaklama opsiyonları sunmak haliyle pahalıya patlıyor. Münih’te ulaşım ağı çok iyi olduğu için şehrin en merkezinde kalmaya ve tonlarca para harcamaya gerek yok açıkçası. Airbnb ya da Booking’ten bütçe dostu bir yer bulduysanız kaçırmayın deriz. Bazen haftalık ya da birkaç günlük evini kiralayan arkadaşlarımız da oluyor, çok zorda kalırsanız yazın bize fikir veririz😊 Bunun dışında kesinlikle tren garının olduğu yer Hauptbahnhof’ta kalmayın çünkü buranın çok karışık ve özellikle geceleri güvenli olmayan bir bölgesi. Bunun dışında Münih çok temiz, rahat ve gece gündüz rahatça gezebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz bir şehir.

Münih’e vardığınızda neler yapmanız gerektiğini anlattığımıza göre sıra gezilecek yerlerde. Haydi başlayalım!

1. Marienplatz

Münih’in Noel zamanı en kalabalık bölgesi: Marienplatz

 

Münih’in en büyük meydanı, en merkezi yeri neresidir diye soracak olursanız tek bir ağızdan bunu Marienplatz olarak yanıtlayabiliriz. Burası İstanbul’un İstiklal Caddesi, İzmir’in Konak Meydanı gibi bir merkeziyete sahip. Çevresindeki görülecek yerler de en az Marienplatz kadar önem taşıyor çünkü burası baştan aşağı tarih kokuyor. Yani şehrin altstadt(old town) yani eski yüzünü oluşturuyor. Marienplatz’ın içerisinde Neues Rathaus (Yeni Belediye Binası), Altes Rathaus (Eski Belediye Binası), Frauen Kirche, Asam Kirche, St. Peter Kilisesi, Mariensaule (Bakire Meryem Sütunu) gibi Münih tarihinin en görülesi, en önemli yerleri bulunmakta. Bunun dışında, Marienplatz araç trafiğine kapalı bir cadde ve tam anlamıyla İstiklal Caddesi gibi. Şehrin en kalabalık, en canlı caddelerinden biri ve gelenler buradaki mağazalardan alışveriş yapabiliyor.

2. Neues Rathaus & Altes Rathaus

Marienplatz’da görmeden gidilmemesi gereken iki yer: Neues Rathaus & Altes Rathaus
 

Neues (Yeni) ve Altes (Eski) Rathaus, yani belediye binaları. Neden iki tane belediye binası var diye düşünürseniz hemen açıklamaya koyulalım. Her iki bina da aslında eski, fakat belediye olarak eski bina hizmet veriyordu. Altes Rathaus İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan uçakları tarafından bombalanıp zarar görünce Neues Rathaus tamamen belediye olarak kullanılmaya başlandı, Altes Rathaus ise Spielzeug yani Oyuncak Müzesi olarak kullanılmaya başlandı.

3.Frauen Kirche

Frauenkirche Münih’in simge yerlerinden biri
 

Nam-ı değer Meryem Ana Kilisesi Münih’in simgesi.  Gotik tarzda yapılmış bu güzel kilise şehrin tarihi kısmını gezerken ilk dikkatinizi çeken yapılardan biri olacaktır. Dışı kadar içi de görkemli olan bu yapı da 2. Dünya Savaşı zamanında çok zarar görmüş ve yeniden yapılmış. İçinde Şeytan’ın Ayak İzi olduğuna inanılan bir taş da var. Kilise’ye giriş ücretsiz. 

4. Viktualienmarkt

Münih’in tarihi kısmının turistik pazar yeri Viktuelnmarkt
 

Viktualienmarkt Münih’in yerlilerinin bile hala alışveriş yaptığı çok eski bir pazar yeri. Kasabından, balıkçısına, mezecisinden, manavına bir pazardan bekleyebileceğiniz çoğu imkanı sunuyor Viktualienmarkt. Hatta bizim bayılarak kahvesini içtiğimiz Kaffeerösterei Viktualienmarkt içinde. Yürüyüş sırasında kahve molası için güzel bir seçenek. Marienplaz’ın dibindeki bu yer yaz kış çok kalabalık. Ayrıca güzeller güzeli bir bira bahçesi bile var. Buradaki dükkanların 18:00’de kapandığını bilerek planınızı yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bavyera’nın güzel birası Pschorr’un restoranı da yine bu meydanda. 

5. Asam Kirche

Barok mimariye sahip Asam Kirche
 

Asam Kilisesi Barok tarzda yapılmış, küçük ama bir o kadar da detaylarla süslenmiş bir kilise. 17. yy’dan kalma bu kilise Sendlinger Strasse üzerinde bulunuyor. Boylu boyunca alışveriş mağazalarıyla dolu bu caddede araya sıkışmış bu kiliseyi görünce biraz şaşırıyor insan açıkçası.

6. Hofbräuhaus am Platzl

Hofbräu
 

Bavyera’nın en popüler bira markalarından biri olan Hofbräu’nun restoranı da yine şehrin tarihi kısmında. Burası Bavyera yemeklerini ve kültürünü merak edenler için tavsiye edilebilecek en turistik restoran. Mimarisi ve ambiyansı çok güzel olsa da aynı deneyimi daha lokal ve turistik olmayan yerlerde de yaşayabileceğiniz için burayı es geçmenizi öneriyoruz. Lokal öneriler yazının devamında gelecek, okumaya devam 😊 Burası da yine de gitmek isteyenler için detaylı bilgi alabilecekleri ve rezervasyon yapabilecekleri sitesi.

7. Residenz & Hofgarten

Rezidens eski bir saray ve günümüzde müze olarak kullanılmakta

 

Bavyera krallığının sarayı olarak geçen bu yeri ziyaret etmeden gitmeyin bizce. Harika bir bahçesi (Hofgarten), görkemli bir iç mimarisi var. Şu anda müze olarak kullanılıyor ve bazen de çeşitli etkinlikler organize ediliyor. Hatta Noel zamanı bahçesinde çok keyifli bir Noel market kuruluyor. Müzesine giriş 7 Euro. Sitesine girip ücretsiz etkinlikleri kovalamak da bir opsiyon. Hofgarten’ı gezmek ise ücretsiz. 

8. Odeonsplatz ve aslanlı meydan

Bu meydan Alman siyasal tarihinde önemli bir yere sahip
 

Odeonsplatz büyük ve tarihi bir meydan. Theatine Kilisesi ve zamanında Hitler’in törenler ve konuşmalar yaptığı aslanlı heykellerin bulunduğu bir alan. Marienplatz’ın dibinde olan Odeonplatz, İtalya’daki binalardan esinlenerek inşa edilen ve Ludwigstraße denen sıra sıra tarihi binaların dizildiği uzun bir caddeye bağlanıyor. Bu civarda yürüyüş yapıp, Universität kısmına kolayca ulaşabilirsiniz.

9. Universität ve civarı

Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi
 

Burası bizim Münih’te en çok vakit geçirdiğimiz yerlerden biri. İstanbul’un Karaköy’ü tam olarak Universität Münih’te (Schellingstraße caddesi özellikle). Çeşit çeşit yeme-içme alternatifleri, 3. Dalga kahveciler, barlar ve tasarım dükkanları bu cadde üzerinde yer alıyor. Genellikle genç nüfusun takıldığı bu bölgeyi yemek için tercih edebilirsiniz. Bavyera kültürünü ve yemeklerini daha uyguna deneyimleyebileceğiniz Alter Simpl ve Atzinger adlı restoranlar da yine bu cadde üzerinde.

10. Englischer Garten & Chinischer Turm & Seehaus & Monopteros Anıtı & Eisbach

Englischer Garten’ın bir başka yüzü, bir başka noktası

 

Englischer Garten’ı anlatmaya ne bu yazı, ne de sözcükler yeter bizim için. Sanırım 1 yılımızda en çok gittiğimiz yer burası. Zaten İstanbul gibi ağaçsız bir şehirden gelince her daim buraya kaçası geliyor insanın. Englischer Garten şehrin kuzeyinden güneyine uzanan yemyeşil kocaman bir park. Bazı yerleri turistik va kalabalık bazı yerleri ise olabildiğine sakin ve huzurlu. Ama her kısmında keyif alma garantisinin olduğu bir park. Yaz kış her daim gittik biz buraya ve hala doymuş değiliz. İçinden Isar Nehri geçen park; yüzmek, güneşlenmek, piknik yapmak, spor yapmak ve bisiklet sürmek için harika bir seçenek. Hele sonbaharda geldiyseniz buraya girmeden ayrılmayın. Gelelim bu parkın turistik noktalarına. Chinesischer Turm, yani Çin kulesi parkın içindeki bira bahçelerinden biri. Yine Noel zamanı burada kocaman bir Noel market kuruluyor. İkinci bira bahçesi ise Seehaus’ta. Burası ise içinde kuğusu, ördeği bulunan kocaman bir göl. Diğer turistik noktamız ise tüm Englischer Garten fotoğraflarında görebileceğiniz küçük bir anıt olan Monopteros Anıtı. Parkın bu kısmı ağaçsız ve dümdüz yeşillikten oluşuyor. Parkın güney kısmına yürüseniz de Eisbach denilen sörfçüleri izleyebileceğiniz bir kısım var. Evet yanlış duymadınız küçücük nehirde Münihli’ler sörf bile yapıyor. Zaten bu insanların spor aşkı bizi 1 yıldır her seferinde şaşırtıyor. Özetle buraya gelin, uzun uzun yürüyüşler yapın, bira bahçesine uğrayın ve çimenlere yayılın.

11. Münchener Freiheit, Leopoldstraße ve civarı

Leopoldstrasse Münih’in en hareketli bölgelerinden biri
 
Aslında bu bölgeler daha çok lokallerin takıldığı alternatif yeme-içme yerleri ve alışveriş dükkanları ile dolu. Leopold caddesi boylu boyunca yürüyebileceğiniz  Englischer Garten’ın paralelindeki canlı bir cadde. Bu bölgede alışverişe doyabilir ve istediğiniz anda Englischer Garten’a sapabilirsiniz. Englischer Garten’ın Seehaus’a yakın kısmının girişi ise yine bu hat üzerindeki Gisalerstraße kısmında.

12. Deutsches Museum

Bir Münih klasiği: Deutsches Museum

Burası Isar Nehri’nin dibinde kocaman bir bilim ve teknik müzesi. Herkese hitap eden bir müze olsa da bilim meraklılarının ağzının suyunu akıtacak cinsten bir müze. Kolayca da gezilmiyor üstelik, en az 1 gününüzü buraya ayırmanız gerekiyor. Girişi 12 Euro olan bu müzenin biletlerini online olarak da alabilirsiniz. 

13. Nypmhenburg Sarayı

Bu madde Münih’te saray yok diyenlere gelsin: Nymphenburg Sarayı
 

Burası Avrupa’da hiç saray gezmemiş birileri için tavsiye edebileceğimiz bir nokta. Daha önce saray gezdiyseniz çok da farklı gelmeyecek mimaride ve ihtişamda. Şehrin de bir tık uzak bir noktasında olduğu için zamanınız olduğu taktirde buraya gitmenizi öneriyoruz. Sarayın içini gezmek ücretli olsa da bahçesini gezmek ve kuğuları izlemek bedava 😊 Açıkcası biz içinden çok bahçesini sevmiştik. İşiniz düşerse de Türk Konsolosluğu da hemen bu sarayın dibinde. 17 ve 16 nolu tramvaylar buraya gidiyor. Bilet seçenekleri içinse sitesini buraya bırakıyoruz.  

14. Bavarian Park: Oktoberfest Alanı

Alman bira festivali Oktoberfest’e ilk katılışımız:)

 

Bu park festival olmadığı zamanlar kocaman bomboş bir alan. Oktoberfest zamanı iğne atsan yere düşmeyecek bu parkı bir de boşken görmek kesinlikle farklı bir deneyim. Oktober Fest dışında yazın ve kışın Toolwood Festivali ve baharda ise daha yerel Oktoberfest olarak kabul edilen Frühling Fest yine bu alanda yapılıyor. Yani Münih ziyaretinizde bu alanda yapılan bir festivalle karşılaşmanız çok olası. En olmadı yürüyüş yapmak ve civarını keşfetmek için de gidebilirsiniz.

15. BMW Müzesi

Alman arabası denince ilk akla gelen markalardan biri şüphesiz BMW

 

Arabaseverler koşun! Bavyera’nın dünya markası olmuş BMW’si Münih’te yer alıyor. Haliyle kocaman, modern de bir müze yapmışlar. Biz henüz BMW müzesine gitmedik fakat BMW müzesinin bulunduğu Olympiapark’a her daim uğruyoruz. Bu parkı ve müzeyi gezi listenize mutlaka ekleyin. Hatta YouTube kanalımızdaki şu videomuzda Olyimpia Park’tan bol bol görüntü bulabilirsiniz. BMW müzesini gitmeden incelemek isteyenleri şuraya alalım.

Münih’in turistik noktalarını anlattığımız bu yazımızın sonuna geldik. Münih’te çok keyifli vakit geçireceğinize eminiz. Buralara yolu düşen ve tanışmak isteyenleri de mail kutumuza bekleriz. Keyifli seyahatler!

2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 1115 numaralı fotoğraf hariç tüm fotoğraflar Seyahat Hikayeleri‘ne aittir.

1 Paylaşım
2 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir