Şu ülkeyi yaz, bu ülkeyi yaz derken meğer atladığımız çok önemli bir husus varmış. Biz doğup büyüdüğümüz ve her bir köşesini adımız gibi bildiğimiz şehirlerden hiç bahsetmemiş bloğumuzda. Bu durumu fark edip, taze taze bir kere daha turist gibi gezdiğimiz kendi şehirlerimizi yazmaya koyulduk Almanya’ya döner dönmez. Bu vesileyle ilk olarak benim şehrimi (Serkan) yazmakla başladık. İzmir’de gezilecek yerlerle birlikte birbiriyle bağlantılı olarak zamanınızı en iyi şekilde kullanıp fazla yorulmadan görebileceğiniz yerleri sıraladığımız bu gezi yazısı umuyoruz ki size aynı zamanda zaman tasarrufu yapacak. İzmir şehir merkezinde görmeniz gereken yerleri, bir turist edasıyla yakın zamandaki Türkiye ziyaretimizde tekrar üzerinden geçerek, bu yazı için tekrar belirledik. İpuçlarını ve sıralamayı verdik, İzmir’de doya doya gezmek sizden! Keyifli seyahatler. 😊
1. İzmir Saat Kulesi & Konak Meydanı
Konak Meydanı ve çevresinde görülecek yerler: Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Kızlarağası Hanı |
Güzel İzmir’i güzel yapan en simge yerlerden birini, belki de en önemlisi anmadan bir İzmir gezi rehberi yazısı yazmak mümkün değil. Her gidenin mutlaka önünde selfie çektiği bu muazzam yerde elbette bizim de bir selfie’miz var demek isterdik fakat bloğun İzmirli tarafı olan Serkan burada uzun yıllar yaşamış olmasına rağmen burada bir tane bile fotoğraf çekmemiş olduğunu daha bu yazıyı yazdığı dakikalarda fark etti nedense. Kendi şehrinin en turistik noktasında fotoğrafı olmayan adam size İtalya’da, Fransa’da görülecek yerler hakkında ahkam kesiyor düşünsenize. Böyle terbiyesizlik olmaz diyerek el mahkum susup en iyisi İzmir gezi yazımıza dönelim. 😀 Eğer İzmir gezisine nereden başlamayalım diye düşünüyorsanız bizim size önerimiz Konak Meydanı olacak. Burası genelde İzmirlilerin buluşma noktalarından biri ve araç kullanmadan bile, yalnızca yürüyerek görülecek birçok yeri buradan başlayarak sırayla görebilirsiniz. Zira Konak Meydanı’ndan başlayacağınız için geziye, Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Kızlarağası Hanı, Agora gibi görülecek yerlerin bazıları zaten yanı başınızda duruyor olacak. İzmir Saat Kulesi 1901 yılında İzmirliler tarafından dönemin padişahı 2.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.yılı anısına Sadrazam Mehmet Said Paşa önderliğinde Fransız bir mimara yaptırtılmış. 25 metre yüksekliğine sahip Saat Kulesi’nin 4 adet çeşmesi bulunuyor ve kulenin saati dönemin Alman İmparatoru 2.Wilhelm tarafından hediye edilmiş (burada da çıktı karşımıza Almanlar). Yapıldığı tarihten günümüze asla bozulmamış olan saat, çalışmaya devam ediyor. Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’nin dışında bir de görülmesi gereken Konak Yalı Camii var. Kütahya Çinilerinden yapılmış olan 18.yüzyıldan kalma camii, Konak Meydanı’nda görmeden geçemeyeceğiniz diğer bir yapı.
2. İzmir Enternasyonal Fuarı
İzmir Fuarı içerisinde yıl içinde çeşitli etkinlikler yapılıyor |
Fuarıyla da meşhur olan canımız İzmir’de her yaz belli dönemde fuarda çeşitli etkinlikler yapılmakta. Bunun dışında yıl içerisinde kitap fuarı, araba fuarı, mobilya fuarı, gelinlik fuarı gibi daha birçok konuda fuarlar yapılmakta. Konak Meydanı’ndan Basmane’ye yürüyerek yaklaşık 15-20 dakikada varabileceğiniz İzmir Fuarı’nda fuar zamanı yerli, yabancı birçok sanatçının konserlerinden, tiyatro oyunlarına birçok etkinlik de yer almakta. Ayrıca içerisinde bisiklet ve yürüyüş yolundan, yemyeşil ağaçlara şehrin merkezinde kaliteli zaman geçirebileceğiniz oldukça değerli bir yer.
3. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Bir zamanlar kimsesiz Hıristiyan çocuklarının bakıldığı yer olan bu bina şimdi Arkeoloji Müzesi |
Yine Konak Meydan’a yakın, İzmir Körfezi’nin dibinde “Bahri Baba” otobüs durağında bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde görülmesi gereken müzelerin başında yer alıyor. Veba hastaları için 1831 yılında St.Rock Hastanesi adıyla kurulmuş olan ve daha sonradan müzeye dönüştürülmüş bu bina bir zamanlar kimsesiz Hıristiyan çocuklarının bakıldığı bir binaymış. İzmir’in Efes, Bergama, Milet, Bayraklı (eski adıyla Smyrna), Teos, İasos, Klazomenai gibi antik bölgelerinden çıkarılan eserlerin sergilendiği müze Batı Anadolu’nun tarihine adeta ışık tutuyor. “Bronz Koşan Atlet Heykeli” ve “Bronz Demeter Heykeli” ise müzede en çok ilgi gören eserlerin başında geliyor. İzmir’e geniş geniş zaman ayırırsanız Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni de mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
4. Kemeraltı Çarşısı
Yeme-içme yerlerinden, her türden alışverişini yapabileceğiniz mağazaları barındırıyor Kemeraltı |
Konak Meydanı’nda elinizle koymuş gibi rahatça ulaşabileceğiniz Kemeraltı İzmir’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Çünkü İzmir’in ve İzmirlilerin kalbi burada atıyor. Yaklaşık 200 yıl kadar önce Batılı gezginler tarafından “Akdeniz’in mücevheri” olarak bahsedilen İzmir’de, bu tanımı karşılayan çok sayıda özel köşe bulunuyor, keza Kemeraltı da bunlardan biri. Eski evleriyle, hanlarıyla, camileriyle, hamamlarıyla tarihin izlerini gözler önüne getiren bu büyülü yer bir alışveriş noktası olmasıyla birlikte İzmir’in tarihine dair ayrıntıları en iyi şekilde inceleme şansı bulabileceğiniz yerlerden biri. Devlet Opera ve Balesi, Kızlarağası Hanı ve tarihi Hisar Camii de yine Kemeraltı Çarşısı’nın içinde yer alıyor. Günümüzde büyük oranda hiçbir özelliği bozulmamış olan Kemeraltı’nda hediyelik eşyadan, kıyafete, küçük ev eşyalarından yemek yeme yerlerine birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz.
5. Kızlarağası Hanı
Kızlarağası Hanı’nda yapmadan dönme: Türk kahvesi içmek 👍 |
18.yüzyıldan günümüze bozulmadan ulaşmış olan bir başka yapı ise Kızlarağası Hanı. Kemeraltı’nın içine daldıktan sonra tabelalardan takip ederek veya esnafa sorarak ulaşmanızı tavsiye ettiğimiz Kızlarağası Hanı gerek hediyelik eşya alışverişi için gerekse hanı doyasıya gezmek için tavsiye ettiğimiz bir yer. Hanın ikinci katında sahaf, plakçı ve antikacıları gezebilirsiniz. Ayrıca buraya gelmişken gezinizin ilk molasını burada Türk kahvesi eşliğinde vermenizi önemle tavsiye ederiz. 😊
6. Kadifekale
Kurulması bir rüyaya vesile olunan yer: Kadifekale 😮 |
Tam tepeden İzmir Körfezi’ni ayakları altına alan Kadifekale muazzam bir seyir terası görevi görüyor. MÖ 4.yüzyılda Büyük İskender’in emriyle generali Lysimachos’a kurdurduğu Kadifekale şehri, aynı dönemde bulunan Efes ve İskenderiye şehirleriyle yarışacak şekilde önemli bir hale geliyor. Büyük İskender’in Kadifekale’yi kurması ise bir rivayete göre şöyle açıklanıyor; Kadifekale’deki bir ağacın dibinde uyumuş olan Büyük İskender’in, rüyasında gördüğü iki Nemesis (koruyucu ruhlar)’in yeni Smyrna’yı kendisinin uyuduğu tepeye kurması isteniyor ve Büyük İskender generaline şehri bu tepeye kurmasını emrediyor. Günümüzde gecekondularla çevrilmiş olsa da Kadifekale, güzelliğinden hiçbir şey kaybetmiş değil. Körfez gören manzarası ve tarihe asırlar boyu şahitlik etmiş surlarıyla İzmir tarihinin en önemli yerlerinden biri Kadifekale.
7. İzmir Tarihi Asansör & Dario Moreno Sokağı
Eski bir Yahudi yerleşim yeri olan Asansör günümüzde de İzmir’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri |
Asansör denince aklınızda bir şey oluşmamış olabilir fakat burası gerçekten önemli😊 O yüzden mutlaka ama mutlaka İzmir’de görmeniz gereken en önemli yerlerin başında bizce Tarihi Asansör de yer alıyor. Burası 1907 yılında burada yaşayan Yahudi İşadamı Nesai Levi Bayraklı tarafından, bölge halkı düşünülerek yaptırılmış bir asansör. Sahilde, denize sıfır bir konumda olan Asansör, bölge halkı alışveriş için tepedeki Üçyol, Halil Rıfat Paşa gibi semtlere rahatça gidip gelsin diye yaptırılmış. 55 metre yüksekliğindeki Tarihi Asansör, yukarıdaki semtlere ulaşımı büyük oranda kolaylaştırıyor, aksi durumda sahilden tepelere çıkmak bütün enerjinizi alabilir. Asansör’ün üst kısmına çıktıktan sonra sizi burada Körfez manzaralı güzel bir seyir terası daha bekliyor. Buradan İzmir Körfezi’nin mükemmel fotoğraflarını çekebilir, bu manzaraya sahip kafesinde güzel zamanlar geçirebilirsiniz. Yukarı çıkmadan önce sahilden Tarihi Asansör’e gireceğiniz sokağın adı ise Dario Moreno Sokağı. Bilmeyenler için Dario Moreno 1921’de bu sokaktaki evlerden birinde dünyaya gelmiş önemli bir sanatçıdır. Buradan böylesine ünlü bir sanatçı çıkmış olduğundan ötürü bölge sakinleri bu sokağa onun adını vermelerini istemiş. Sokaktan Asansör’e ilerlediğinizde sağlı sollu gördüğünüz bütün evler bütün ihtişamıyla hala capcanlı duran tarihi Rum evleridir.
8. Radyo ve Demokrasi Müzesi
İzmir’deki Radyo ve Demokrasi Müzesi Avrupa’nın da en büyük siyasi müzelerinden biri |
Aya Vukla Kilisesi’nden Basmane Tren Garı’na yürürken birkaç dakika içerisinde karşınıza çıkacak bu ilginç müzeyi çok fazla zamanınızı almayacak şekilde ziyaret edebilirsiniz çünkü fazla büyük bir müze değil zaten. Siyasi ve tarihi müzeler kategorisinde Avrupa’nın en büyük 16.müzesi sayılan İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi farklı dönemlerden günümüze ulaşan radyolardan oluşan 6 galeriden oluşmakta.
9. Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı
İzmir’de sahilde yürürken görebileceğiniz birçok önemli yer var |
İzmir’in simge yerlerinden bir başkası olan Pasaport İskelesi, sahil boyunca uzanan Kordon Boyu’nun Konak Pier ile Cumhuriyet Meydanı arasında yer almakta. Eğer gezinize ikinci bir mola vermek isterseniz Kordon Boyu üzerindeki mekanlardan birinde bu molayı vermenizi öneririz. Ayrıca eğer gün batımı saatlerinde yolunuz buraya düşerse hemen ayrılmamayı ve gün batımı saatlerinde burayı izlemeyi ve fotoğraf çekmenizi öneririz, çünkü burası İzmir’de gün batımını en iyi izleyebileceğiniz yerlerden biri.
10. İzmir Kordon Boyu
Yaz aylarının en güzel İzmir aktivitesi Kordon Boyu çimlerinde zaman geçirmek 😍 |
Konak İskele’den İzmir Limanı’na kadar olan uzun bir sahil yolunu içeren Kordon Boyu’nda hiçbir yerde olamayacağınız kadar denizle, sahille iç içe olacaksınız. Burada İzmirliler yazın ve bahar aylarında özellikle tüm zamanlarını çimlerde geçiriyor. Öyle ki bazen çimlerde yer bulamayabilirsiniz. Eğer gezip eve kaçmak gibi bir niyetiniz yoksa gezinizini akşamüstü burada sonlandırıp, geri kalan zamanınızı Alsancak çimlerinde geçirmenizi ve buranın keyfini çıkarmanızı şiddetle öneririz.
11. Alsancak Sevgi Yolu & Gül Sokak
Alsancak Sevgi Yolu İzmir’deki diğer Sevgi Yolları’ndan oldukça farklı |
Akdeniz & Ege’de olduğunuzu size daha iyi hissettirecek palmiyelerle çevrili, yolunda Yeşilçam simalarının isimlerinin yazılı olduğu plakaların yer aldığı Alsancak Sevgi Yolu, Konak’tan Alsancak’a Kordon Boyu dışında yapılacak alternatif bir yol olarak düşünülebilir. Burada kitapçılar, kolye satanlar, dövme ustaları ve ressamlar yer alıyor, yani tamamen sanat işleri üzerine çalışmalar yapan esnaflardan oluşan bir bölge buradaki sevgi yolu. Sevgi Yolu’ndan Alsancak yönüne doğru ilerlerseniz Alsancak’ın en kalabalık caddesi olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne çıkacaksınız. Kıbrıs Şehitleri’ne varmadan, sol tarafta kalan Alsancak Gül Sokak’a da kısa bir şekilde uğrayabilirsiniz, burası lokal insanların takıldığı lüks bir cadde.
12. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İzmir’de kitapçı önerisi isteyenler için fazlasıyla sakin bir kitapçı-kafe önerisi |
İstanbul Taksim’deki araçsız İstiklal Caddesi gibi İzmir’de de bunun alternatifi Kıbrıs Şehitleri Caddesi. Kordon Boyu’na paralel bir iç kısımda yer alan bu cadde tamamen araç trafiğine kapalı ve şehrin en kalabalık, en canlı noktalarından birisi. Sağlı sollu her bir sokağının içlerine kadar canlılığı sürdüren cadde üzerinde yeme-içme yerleri, üçüncü dalga kahveciler, barlar, alışveriş mağazaları, hediyelik eşyacılar ve daha bir sürü dükkan bulabilirsiniz. Oldukça uzun olan bu cadde İzmir Limanı’na kadar devam ediyor. Ayrıca burada ilginizi çekebilecek iki küçük müze yer almakta. Bunlardan biri Mask Müzesi, diğeri ise Neşe ve Karikatür Müzesi. Ayrıca burada soluklanmak ve kitap almak isteyenler için keşfetmiş olduğumuz minik, lokal, kendi halinde bir kitapçı-kafe yer alıyor. Alsancak Tren Garı‘na çıkan ara sokaklardan birinde yer alan bu minik kafeye adeta bayıldık. Daha büyük, marka kafelere vereceğiniz paranın yarısına burada çayınızı, kahvenizi yudumlayıp oldukça sessiz bir ortama sahip arka bahçesinde dükkanda yer alan kitapları kurcalayabilirsiniz. Adı Z Kitabevi olan bu kitap-kafe Yüzbaşı Şerafettin Bey Sokak numara 32’de yer alıyor.
13. İzmir Atatürk Müzesi
Günümüzde Atatürk Müzesi’ne dönüştürülen bu yapının İzmir İksisat Kongresi’yle ilişkisi var |
1923 yılında Atatürk meşhur İzmir İktisat Kongresi gerçekleştiğinde, çalışmalarını burada yapmış olduğundan dolayı daha sonradan müzeye dönüştürülmüş bu yer günümüzde de ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanmakta. İçerisinde Atatürk’ün kullanmış olduğu birtakım eşyaların da yer aldığı Atatürk Müzesi Kordon Boyu’nun Alsancak kısmında yer almakta.
14. Karşıyaka Çarşısı – Karşıyaka İskelesi – Karşıyaka Sahili (Karşıyaka-Bostanlı arası)
Burası 35/5 yani Karşıyaka 😀 |
İzmir’i sık sık bazı yönleriyle İstanbul’a benzettiğimiz olsa gerek; Karşıyaka’yı biz şehrin diğer yakasının en popüler, canlı semti olan Kadıköy’e çok benzetiriz. Kalabalık caddeleri, sokakları, vapurla şehrin diğer yakasından ulaşımı ve hepsiyle bir bütün olarak şehrin ana kısmına iyi bir alternatif olmasıyla birlikte Karşıyaka Kadıköy’e fazlasıyla benzemekte bizce. Karşıyaka Çarşısı tıpkı Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi araç trafiğine kapalı ve oldukça kalabalık bir cadde. Her türlü alışveriş ve yeme-içme noktasını barındıran Karşıyaka Çarşısı İzban durağından başlayıp Karşıyaka Vapur İskelesi’ne kadar devam ediyor. Eğer Karşıyaka gezinize İzban durağından başlayacaksanız gezinizi Karşıyaka Vapur İskelesi ve denize paralel olarak Bostanlı Sahili uzantısında sürdürmenizi tavsiye ederiz.
15. Bornova – Küçük Park
İzmir’in öğrenci semti Bornova |
Eğer tüm turistik aktiviteleri gerçekleştirip İzmir’de görülecek en önemli yerleri gördüyseniz size bir de öğrencilerin daha fazla zaman geçirdiği, birbirinden farklı kafelerin, kahvecilerin yer aldığı, öğrenci dostu Bornova semtine uğramaya davet ediyoruz. Buradaki hiçbir şey turistik değil, lokal ama lokal olduğundan fazla da çoğu şey öğrenci işi! Eğer gençlerin zamanını geçirdiği bir semtte zamanınızı geçirmek istiyorsanız, içinde Ege Üniversitesi’ni de barındıran Bornova’ya uğrayabilir, öğrenci mekanı olan Küçük Park ve lokal insanların daha çok tercih ettiği Büyük Park’ta keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.