Budapeşte Gezi Rehberi: Tuna Nehri’nin Güzel Diyarı Budapeşte

1 Paylaşım
1
0
0

Budapeşte’ye gitmek bizim için artık olmazsa olmaz hedeflerden biri haline gelmişti son zamanlarda. Çünkü ne zaman Budapeşte’ye gitmeye nasiplensek bir şekilde oraya ulaşamıyorduk. Kaç kere bilet alıp, plan yapıp iptal eder olduk. Hal böyle olunca yaşadığımız ülke olan Almanya’ya yakın olan yani dünyanın öbür ucunda bile olmayan şu ülkeye ayaklarımızı basmak bizim için bu dünyadan göçüp gitmeden gerçekleştirilmesi gereken ulvi bir görev haline gelmişti. Budapeşte gezi rehberimiz de bizim için pek bir kıymetli bu sebeple. Bu gezi rehberimizde şehirle ilgili gözlemlerimize ve Budapeşte’de gezilecek yerlere dair birbiriyle sıralı bir rota aşağıda sizler tarafından okunmayı bekliyor!

 

Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilir?

Budapeşte’ye Ağustos ayında gittik

Biz daha önceden geçtiğimiz kışın çok çetin olduğu bir dönem için gözü kapalı bilet almıştık fakat hava o kadar kötüydü ki o aralar (eksi 10 falan), gitmeye cesaret edemedik. Zaten Budapeşte de en soğuk günlerini yaşıyordu hava durumunu kontrol ettiğimizde. Ağustos’ta gittiğimiz için de sıcaklar yer yer bunaltıcı olabiliyordu. O yüzden kışı psikopat olan bu tür şehirlere ilkbahar, sonbahar gibi mevsimlerde ya da yazın en kavurucu sıcaklara sahip olmadığı dönemlerde gitmenizi öneririz. Bu sayede yürüyerek rahat rahat tüm şehri keyifle gezebilirsiniz.

Budapeşte’de Kaç Gün Kalınır?

Budapeşte’de en az 5 gün kalınmalı

Budapeşte’de kaç gün kalınmalı ve kalınacak yerlerden detaylıca bahsetmeden önce ufak bir tavsiye vermek istiyoruz. Eğer ailecek Budapeşte’ye gidecekseniz Budapeşte Havalimanı transferi; Estergon kalesi turu ve Cigan gecesi gibi organizasyonları içinde, yine lokalde burada yaşayan Budapeşte rehberi Cem Bey‘den yardım isteyebilirsiniz. Budapeşte rehberine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Budapeşte’de görülecek yerler biraz dağınık ve birbiriyle bağlantısız bölgelerde yer alabiliyor (bazıları) ve yabana atılmayacak kadar büyük bir şehir bizce. Az sonra aşağıda okuyacağınız Budapeşte gezilecek yerleri incelediğinizde az çok aklınızda bir şeyler canlanır belki ki bizim gezemediğimiz ama aslında gidilmesi gereken başka yerler de vardı ve biz maalesef 3 gün kalmıştık. Bu sebeple minimum Budapeşte gezinizi 4 gün olarak ayırmanızı; müze, sergi gezecekseniz ise en az 5 gün ayırmanızı öneririz. Bu şehrin keyfine varmak istiyorsanız bu önerimize kulak vermenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Budapeşte’de Ne Yenir?

Budapeşte’nin sarı tramvayları şehre ayrı güzellik katıyor

Budapeşte’de Macarlar’ın ünlü yemeği Gulaş yemenizi öneririz. Bunun dışında bizim tadamadığımız ve ünlü olan başka önemli Macar yemekleri de var, onları da deneyebilirsiniz. Biz seyahatimiz süresince birkaç farklı yerde yemek yedik fakat bunlar arasında en memnun kaldığımız yer Ristorante Millennium da Pippo adında İtalyan restoranı oldu. Bu arada Budapeşte’de restoranlar hesaba genel olarak bahşişi dahil ediyor. Bu yüzden fişiniz geldiğinde dikkatli inceleyip fazladan fazladan bahşiş vermeyin. Prag’da yemek yedikten sonra kalan son Çek paralarımızı bahşiş bıraktığımızda bunu az bulup peşimizden koşan garsondan sonra biz bahşiş vermeden ayrılmıyoruz 😀

Macaristan’ın Para Birimi

Macar Forinti rengarenk ve çok farklı tasarımda


Macaristan vizesi
aslen Schengen’e bağlı bulunduğu, Schengen vizesi ile gidilebildiği ve AB ülkesi olduğu için Macaristan’ın Euro kullandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu bilginin altını çizelim sonra cepte Euro’larla dımdızlak kalmayın. Macaristan’ın para birimi Forint fakat Euro geçen yerler de var ama Euro harcayarak zararlı çıkabileceğiniz için Budapeşte’ye gider gitmez ilk iş paranızı bir exchange noktasından Forinti’ye çevirmek. Eğer bir yerde ödemeyi Euro olarak yaparsanız para üstünü bozuk Forinti’lerle yapıyorlar ayrıca:) 1 Euro ise 325 Forint’e denk geliyordu bizim seyahatimiz döneminde. Exchange işlemini hava alanı, şehrin en merkezindeki exchange’ciler ve tren garı gibi yerlerden yapmamanızı ve birkaç farklı yerden fiyat alıp kıyaslayarak yapmanızı öneririz.

Budapeşte Gezilecek Yerler

1. Tuna Nehri

Tuna nehri aktığı her şehri güzelleştiriyor

Birden fazla ülkenin içinden geçen ve Volga Nehri’nden sonra Avrupa’nın en büyük ikinci nehri olan Tuna nehri, istisnasız içinden geçtiği tüm şehirleri güzelleştiriyor. Budapeşte’de bizim Tuna nehrini üçüncü görüşümüz ve diğer gördüğümüz şehirlerde de bakış açımız bu yöndeydi. Bakınız Budapeşte gibi diğer iki başkent olan Viyana gezi rehberi ve Bratislava gezi rehberimizde de (yan sekmeye alabilirsiniz) Tuna nehri şehre fark yaratan bir güzellik katıyor. Fakat Budapeşte’de biz Tuna nehrini birazcık da Boğaz’a benzettik. Belki biraz İstanbul’u özlediğimizden de böyle hissettik, bilmiyoruz.

2. Budapeşte Parlemento Binası

Budapeşte’deki Parlemento Binasını şehrin her yerinden, farklı açılardan mutlaka izleyin

Gezimize ilk olarak Peşte bölgesinden başlıyoruz ve ilk rotamız Budapeşte denince muhtemelen sizin de aklınıza gelen o meşhur görüntü yani tarihi Macaristan Parlemento Binası. Yüksekliği 96 metreye uzanan Parlemento Binası Budapeşte’nin en yüksek binası. Sadece 100 yıllık olan bu bina mimari açıdan önemli ayrıca Neo-gotik tarzda bir yapı. 691 odasına bulunan Macaristan Parlemento Binası dünyanın en büyük 3. Parlemento binası. Tuna Nehri’nin dibinde mükemmel bir manzarası ve konumu olan Parlemento Binası şehrin Peşte kısmında yer alıyor. Karşıdan tüm binanın fotoğrafını çekebilmek içinse nehrin diğer tarafına geçmeniz gerekiyor. Parlemento Binası’nın içini gezmek isterseniz ücretli turlar var ve binanın içini gezmek 1 saate yakın sürüyor. Biletleri şu siteden alabilirsiniz ayrıca birden fazla kişi için grup indirimleri de var.

3. Ayakkabılar (Shoes on the Danube)

Shoes on the Danube içinizin parçalanacağı bir nokta

Macaristan Parlemento Binası’nın hemen önünde sahil şeridinde yer alan “Ayakkabılar” (Shoes on the Danube) heykelinin hüzünlü bir hikayesi var. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilen Macaristan’da, 1944-1945 yıllarının soğuk kış gecelerinde burada nehir kenarında kurşunlanarak nehre atılan Yahudilere ithafen yapılmış. Demirle yapılmış gerçek boyuttaki bu ayakkabıların bir diğer adı ise Yahudi Ayakkabıları. Tuna Nehri’nin Peşte kısmından güzel bir manzaraya sahip bu yer hem etkileyici hem de hüzünlü.

4. Budapeşte’de ünlü alışveriş caddesi: Andrassy Caddesi (Andrassy Utca)

Bu cadde boylu boyunca lüks alışveriş mağazaları ile dolu

Andrassy Utca yani Andrassy caddesinin en büyük ünü alışveriş caddesi olması ve Fransa’daki meşhur Champs Elysée’si (yani Şanzelize Caddesi’ne benzemesi). Sıra sıra lüks mağazaların ve güzel restoranların yer aldığı cadde oldukça uzun ve Kahramanlar Meydanı’nda son buluyor. Son kısımlarına doğru ayrıca birçok ülkenin büyükelçilik binasını görebilirsiniz, Türkiye’ninkini bile.

5. Terör Müzesi (House of Terror)

Terör Müzesi yakın tarihe ışık tutuyor

Macaristan İkinci Dünya Savaşı’nda en fazla zarar görmüş ülkelerden biri. Gerek Nazi’ler tarafından gerekse savaş sonrası Komünizm dönemi açısından oldukça sansasyonel ve travmatik terör olaylarına ev sahipliği yapmış. Şu an Terör müzesi olarak kullanılan bu bina hem Nazi döneminde hem Komünizm döneminde işkence ve faili meçhul cinayetlere ev sahipliği yapmış bir hapishane olarak kullanılmış o yıllarda. Günümüzde ise her iki dönemde yaşanılanlara belgelerde yer verilen bir müze görevi görüyor. Eğer İkinci Dünya Savaşı tarihi ilginizi çekiyorsa içini gezebilirsiniz. Girişi 2000 Forint olan müze Pazartesi’leri kapalı. Detayları sitesinde kontrol edebilirsiniz.

6. Hösök Tere (Kahramanlar Meydanı)

Budapeşte’de en etkilendiğimiz yerlerden biri Kahramanlar Meydanı

Andrassy Caddesi’nin (Andrassy Utca) şehrin dışına doğru olan, bittiği yerde bulunan Kahramanlar Meydanı bir diğer açıdan Varosliget Parkı’nın ana girişi konumunda. Kahramanlar Meydanı Budapeşte’nin en popüler noktalarından biri çünkü Macaristan’ın varoluşunun 1000’inci yılını kutlamak adına 1896 yılında yaptırılmış bu sebeple simge yerlerden biri. Meydandaki heykeller Macar tarihinde yer alan önemli simalardan oluşuyor. Sizi muhteşem bir görkeme davet eden bir giriş kapısını andıran bu meydanı geçtiğinizde ise çok güzel bir parka ulaşıyorsunuz. Parkımızın adı ise Varosliget Parkı.

7. Macaristan Tarım Müzesi (Vajdahunyad Şatosu)

Varosliget Parkı içinde fotoğraf çekilmekten sıkılmadığımız bir yer oldu

1896’da Macaristan’ın 1000’inci yıl kutlaması anısına inşa edilen Vajdahunyad Şatosu’su da Kahramanlar Meydanı’ndan girince içeride yer alan görkemli bir yapı. Esas olarak tarım müzesi olması bizim ilgimizi çekmedi bu sebeple de içine girmedik fakat bina gerçekten çok şatafatlı duruyor. Tarım müzesi mi masallardan fırlamış şato mu belli değil 🙂 Geldiğinizde fotoğraf çekmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

8. Varosliget (Şehir Parkı)

Varosliget Parkı girişinde bulunan Vajdahunyad Şatosu manzarası eşliğinde keyif yapın

Andrassy Caddesi’nden Kahramanlar Meydanı’na gittikten sonra içerisinde Tarım Müzesi ve Szechneyi Termal Havuz’unu barındıran bu park Budapeşte’de yeşile doymak isteyenleri doyuracak cinsten güzel bir şehir parkı. Gittiğimiz her şehrin illa ki en az bir parkını ziyaret edip bundan gezi rehberlerimizde mutlaka bahsediyoruz. Budapeşte’de de bu görevi yerine getirdiğimize göre bir sonraki rotamıza geçebiliriz.

9. Dohany Street Synagogue (Dohany Sokağı Sinagogu)

Çok pahalı diye içine girmekten vazgeçtiğimiz Dohany Street Sinagogu

Avrupa’nın en büyük sinagogu, dünyanın ikinci büyük sinagogu olarak geçen Dohany Sokağı Sinagogu günümüzde aktif olarak kullanılan en eski sinagoglardan biri aynı zamanda. İçerisinde Yahudi Tarihi’ne ait bir müzesi da olan sinagogun içine girmek biraz pahalıydı ama ilginizi çekiyorsa dini mabetler içini dolaşmayı tercih edebilirsiniz.

10. Margaret Adası (Margit-sziget)

Margaret Ada’sında sıkılabilmeniz mümkün değil

Ada dediğimize bakmayın Tuna Nehri üzerinde, Buda ve Peşte bölgelerinin tam ortasında yer alıyor Margit-sziget. Tuna nehri üzerinde bulunan köprülerden kolayca yürüyerek ulaşabileceğiniz Margaret Adası’nın içerisinde bisiklet sürebilir, parklarında oturabilir ve gün boyu yeşile doyabilirsiniz. Tamamen lokallerin vakit geçirdiği bu kısımda şehri ve yaşam kültürünü çok daha yakından görme fırsatınız oluyor. Biz 1 gün boyunca bu adada vakit geçirdik. Hatta çok farklı dansların yapıldığı yerlere denk geldik. Merak ettiyseniz Budapeşte için hazırladığımız videomuzu izleyebilirsiniz.

11. Büyük Şehir Marketi (Nagy Vásárcsarnok)

Ünlü Macar salamının izini bu pazarda sürebilirsiniz

Budapeşte’ye ilk geldiğimizde kalacağımız yeri ararken ilk burayı keşfettik ve çok sevdik. Ve sonra baktık ki burasıyla ilgili pek Türkçe içerik yok e o zaman biz bilgilendirelim istedik. Burası yerel ufak marketlerin içinde bulunduğu güzel kilisemsi bir binanın içindeki büyük bir market. İçerisinde at eti, kaz eti, ördek eti (ve tabii ki dana ve domuz) birçok kasap ve Macarlar’ın meşhur (evet Macarlar’ın da acı biberi meşhurmuş biz de öğrendik) acı biberlerinin ve türlü marketlerin yer aldığı lokal bir alışveriş noktası. Fővám tér metro durağına ve Tuna Nehri üzerindeki köprülerden birine yakın olan bu marketi vaktiniz yeterliyse görmenizi, ürünleri incelemenizi tavsiye ederiz.

12. Zincir Köprüsü (Chain Bridge)

Zincir Köprüsü’nde gün batımını izlemeden dönmeyin

Şehrin Tuna Nehri üzerinde Buda ve Peşte kısımlarını birbirine bağlayan şehrin ilk taş köprüsü olma özelliği taşıyan Zincir Köprüsü’nü hem yürüyerek hem de araçla gezebilirsiniz. Zincir Köprüsü de Budapeşte’nin en popüler noktalarından biri ve bu popülerliği sonuna dek hak ediyor. Şehrin Peşte kısmından girecek olursanız karşınıza Buda kısmını almış olursunuz ve karşısında kocaman Buda Kalesi’ni (Budin Kalesi olarak da geçiyor) bu köprüden görmüş olursunuz.

13. Budapeşte Kalesi

Buda Kalesi’nin görkeminden başımız döndü

Şehrin Peşte kısmını bitirdiğimize göre şimdi Buda bölgesindeki gezilecek yerlere geçebiliriz. Buda Bölgesi’ndeki en önemli rotamız Buda Kalesi. Zincir Köprüsü’nü geçtikten sonra karşınıza çıkan Buda Kalesi’ne finükülerle çıkabilirsiniz. Finükülerin ücreti ise tek yön 1100, gidiş-dönüş 1700 Forint. Biz diğer yerleri de gezdik o yüzden tek yön bilet aldık. Dönerken otobüsle döndük fakat yürüyerek de inilebilir. Buraya gelmişken bu bölgede gezebileceğiniz başka yerler de var bu sebeple gezinizin bu kısmına biraz zaman ayırarak plan yapmanızı öneririz. Özellikle kalenin Tuna Nehri ve şehir manzarası harika. Buda Bölgesi 1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğindeydi fakat 1700’lü yıllarda Habsburg Hanedanlığı’na geçince şehir bu kaleyi yaptırmış.

14. Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

Akşam giderseniz burayı ücretsiz gezebilirsiniz

Geçmişte bu bölgeyi korumuş balıkçıların anısına bu ismin verildiği tabya tepeden şehir manzarasını yakalayabileceğiniz harika bir yer. İçine girmesi ücretli fakat balkonlarından ve avlularından da o manzarayı yakalayabilirsiniz. Ayrıca biz akşam 8-9 gibi gitmiştik ve önünde turnike olan kısım da açıktı ve girilebiliyordu. Bir şansınızı deneyin. Burası da Budapeşte Kalesi’nin yanında yani finükülere bindiğinizde otomatik olarak burayı da göreceksiniz demektir.

1 Paylaşım
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir