Bu geziyi aslında sevgili eşim Bahar’la birlikte planlamıştık. Fakat kendisi bu gezide bana eşlik edemediğinden yola tek başıma koyuldum bu sefer. Yurt dışı gezilerini eşim Bahar’la sürdüren benim için ise bu gezilecek yeni bir ülkeden başka, yeni bir deneyimin de habercisiydi. Bari’ye gitmeye neden karar verdik, Bari’ye nasıl gidilir, bir kişi için ulaşımdan konaklamaya, yeme içmeden gezip tozmaya tüm masraflarıyla bu gezi ne kadara mal oldu, bu yazımızda aralayıp sizlere somut olarak aktarmaya çalışacağım.
Bari tam olarak nerede bulunuyor? Bari İtalya’nın güneyinde yer alıyor. İtalya haritasının çizmeye benzetildiğini daha önce duymuşsunuzdur eminim, Bari ve içinde bulunduğu Puglia bölgesi bu çizme görünümünün tam topuk kısmına denk geliyor. Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan bu güzel şehir tarih içinde birçok denizci devletlerin istilasına uğramış. Aynı zamanda deniz ticaretinin ve ulaşımının yapıldığı bir şehir. Türkiye’den İtalya’ya gelen gemilerin uğradığı bir durak aynı zamanda Bari Limanı.
Bari’ye nasıl gidilir? Bari’ye 2015 yılından beri Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan aktarmasız olarak uçuş gerçekleştiriyor. Bunun dışında birer aktarmayla Türkiye’deki farklı havalimanlarından da Bari’ye uçmak mümkün. Ben Almanya’da yaşadığımdan dolayı uçuşumu buradan gerçekleştirdim. Fakat Avrupa’dan bağlantılı uçuş gerçekleştirmek isteyecekler için kendi izlediğim yolu da adım adım anlatacağım. Bari’ye gidiş-dönüş biletimi ucuz uçuş imkanı sağlayan Ryanair firmasından satın aldım. Gidiş-dönüş şeklinde Nürnberg-Bari yolunu izledim. Fakat neden Münih’ten değil de, Nürnberg’den uçtuğumun ise tek bir açıklaması var; çünkü Ryanair’in her şehir için varış destinasyonu aynı değil (Burası apayrı bir konu. Daha detaylı bilgi sahip olmak isteyecekleri şuradan Ryanair’in sitesine alalım). Fakat yaşadığım Münih şehrinden Nürnberg’e gitmek için ise Flixbus ile 2 saatlik otobüs yolculuğu gerçekleştirdim. Flixbus ile Münih’ten Nürnberg’e gidiş-dönüş toplam 10 Euroya aldım biletlerimi. Ryanair ile Nürnberg’ten Bari’ye yine gidiş-dönüş biletlerimi total olarak 30 Euro’ya satın aldım. Yani Almanya’dan İtalya’ya ulaşımım gidiş-dönüş şeklinde toplamda 40 Euro’ya mal oldu.
Öncelikle biraz niçin bu gezimiz için Puglia bölgesini seçmiş olduğumuza değinmemiz gerek. Puglia bölgesi İtalya’nın klasik rutinlerinin dışında, yani turistik değerlerinin dışında; doğal ve sakin yüzünü yansıtan bir bölge. Dolayısıyla bu geziyi biz çok fazla içselleştirmiştik kendi içimizde. Örneğin Roma, Milano, Venedik gibi şehirler de elbette güzel ve keyifle gezilecek yerler fakat aynı keyfi alacağımızı düşünmüyorduk. Böyle de oldu, Puglia’da daha yerel halka kaynaşma fırsatımı buldum. Karşılaştığım insanların yarısı tek kelime İngilizce bilmiyordu, kalan yarısını ise ortalama bir İngilizceye sahipti. Hatta bazıları, İngilizce bir şeyler sormama karşılık bana İngilizce yerine İtalyanca cevap veriyorlardı. Yani “anladım ne demek istediğini ama ben o tatlı İtalyancamdan başka dil konuşamam”:)
Bari’de nerede kalınır? Hosteller pahalı mı? Gibi sorularınız varsa şunu belirteyim, yer kalmamışsa çoğu hostelde haliyle boş olan odalar için de fiyatlar yükselebiliyor. Ben ortalama 20-25 Euro’ya bazen tek kişilik oda, bazen paylaşımlı odalar bulabildim gittiğim yerlerde. Net bir fiyat vermememin sebebi, farklı hostellerden rezervasyonlar yapmış olmam:)
Bari’den gidilebilecek yakınlıktaki diğer şehirler neresi? Puglia bölgesi içerisinde doğal yaşamın hüküm sürdüğü birçok yer var. Bunlardan ilk önerebileceklerim Alberobello, Lecce, Otranto, Foggia, Gallipoli, Brindisi, Taranto gibi şehirler. Ben bu gezimde Alberobello ve Lecce’yi de keşfetme fırsatı buldum. Onların yazısını ise önümüzdeki haftalarda yayınlayacağım:)
Şimdi de şehirde görülmesi gereken yerleri ve Bari’yle ilgili bilmeniz gereken bazı püf noktalarını sıralayalım:
1. Peki Bari’de ne yapılır? Nasıl daha keyifli bir şekilde zaman geçirebiliriz?
Buna en net cevabım şu: Akdeniz’in doğal ve tertemiz havası eşliğinde doğayla bütünleşirsiniz. Size verebileceğim en güzel tavsiye bu olsa gerek. Bari, Puglia bölgesinin diğer şehirlerine göre daha büyük bir şehir. Zaten bölgenin de başkenti aynı zamanda. Bu sebeple çok da cansız bir yer değil. Hatta şehir merkezinde hayat hareketli ve keyifli geçiyor akşamları genellikle. İnsanlar burada ya meydanlarda, ya da Bari’nin tabiricaizse Kordonboyu olan Lungomore’de arkadaşlarıyla buluşarak keyifli zamanlar geçiriyorlar. Lungomore şehre inanılmaz güzel bir hava katıyor. Gerek denize sıfır yürüyüş alanı olsun, gerekse üzerindeki dönme dolap olsun şehri renklendirdiği aşikar.
2. Aziz Nikola’nın kemikleriyle örülü Puglian-Romanesk mimari özelliklerine sahip bir bazilika
12.yüzyılda yapılmış olan bu bazilikanın önemi hem Katolik mezhebine mensup olanlar için büyük, hem de Ortodoks mezhebine bağlı olanlar için. Bazilika Aziz Nikola’nın (Ki biz onu Noel Baba olarak da biliyoruz) Antalya’dan getirilen kemikleriyle yapılmış olduğu rivayet ediliyor.
3. Mercantile Meydanı ve adaletin kuşku ve soru işaretlerinden doğan bir yapı: Adalet Sütunu
En az Lungomore kadar canlı şehirdeki ikinci adresimiz de Mercantile Meydanı. Burası da özellikle akşamları insanların sosyalleşmek için tercih ettiği adreslerden biri. Bunda elbette birçok restoran ve kafe imkanının Mercantile’de bulunmasının rolünün büyük olmasıyla birlikte, geçmişten gelen bir birikiminin olması da önemli etken. Mercantile 14.yüzyıldan beri Puglia’da ticaretin merkezi konumunda. Colonna della Giustizia yani Türkçe olarak ifade etmek gerekirse “Adalet Sütunu” Mercantile Meydanı’nda yer almakta. Adalet Sütunu Orta Çağ’da suçlu bulunan kişilerin bu meydanda yargılanıp cezalandırılmasından ötürü sonradan yaptırılmış.
4. Şehrin en doğal, en eski yüzü Vecchia Bölgesi
Birbirinden farkı olmayan çok sayıda dar sokakların bulunduğu bir bölge Vecchia Bölgesi. Şehrin “eski” yüzünü oluşturuyor. Aziz Nikola ve Aziz Sabino bazilikaları da bu bölgede yer alıyor. Aynı zamanda Mercantile Meydanı’na bağlanıyor Vecchia Bölgesi. Daha tenhalaşan sokaklarda kapısı, bacası açık yerel halkın yaşantısından kesitlerle karşılaşmanız olası. Burasını ben çok sevdim çünkü yerel yaşantıya şahit olmanın daha plansız ve samimiyet yarattığı düşüncesindeyim.
5. Şehre renk veren bir bina; Teatro Petruzelli
Yapımı 1898 yılına dayanan ünlü opera ve tiyatro binası şehrin en popüler noktaları arasında yer alıyor. Bir yanında şehrin eski yüzü olan Vecchia’ya çıkan yollar, diğer taraftan ünlü alışveriş caddesinin de içinde bulunduğu Murat Bölgesi’ne olan yakınlığıyla şehrin en merkezi konumuna ait yerlerden biri. Bari’nin sanat yanının en kilit durumundaki Tiyatro Petruzelli, sanatsal açıdan olduğu kadar görünüm açısından da görkemli bir yer.
6. Orta Çağ’dan şehre dokunan bir başka el; Aziz Sabino Katedrali
Her ne kadar çok kilise ve türevleri yapılarından çok sıkça bahsetmek istemesem de, Bari’de Aziz Nikola Bazilikası’ndan sonra bu şekilde görebileceğiniz bir diğer yapı Aziz Sabino Katedrali. Yine Orta Çağ’a dayanan bir yapı olduğu için, içinde bulunduğu meydanla birlikte yolu Bari’ye düşenler ve düşecekler için uğranması gereken noktalardan biri.
7. Şehre renk veren Art Nouveau tarzındaki ikinci bir bina; Teatro Margherita
Şehirdeki nadir Art Nouveau tarzında inşa edilmiş yapılardan biri de son derece dikkat çekici Teatro Margherita binası. Limanla, Vecchia bölgesinin kesiştiği kavşakta yer alan yapı şehirde fotoğraf çektirenlerin de en gözde yerlerinden biri.
8. Yerel halkın yaşadığı sokaklara bir turist edasıyla dalmak; Strada Delle
Mercantile Meydanı’ndan eski şehir bölgesi Vecchia’nın iç kısımlarında yer alan bu şirin sokakta Puglia bölgesine özel olan ve yalnızca burada yapılan “orecchiette” makarnası yapılıyor. Burada yaşayan kadınlar yapmış oldukları bu makarnaları yine burada satıyorlar. Strada Belle Bari’nin en yerel destinasyonlarından biri kesinlikle. Bence uğramadan geçmeyin:)
9. Gittiğiniz yerlerden alışveriş yapmak gibi bir zevkiniz varsa Via Sparano Caddesi’ne uğramadan geçmeyin
Eğer tatil anlayışınızda alışveriş önemli bir yer tutuyorsa sizi şehrin “yeni” yüzü olarak tanımlayabileceğimiz Murat semtindeki Via Sparano ile tanıştıralım. Kendisi şehrin en önemli alışveriş caddesi olur.