Almanya’da yüksek lisansa başvurmak isteyenler için daha önce kapsamlı bir rehber hazırlamıştık. Bu rehber çok sevildi, Google’da ilgili aramalarda ilk sayfada çıkmaya başladı ve artık her gün mail kutumuza bu konuda çok güzel mailler düşüyor ve birçok soru soruluyor. Hayatınızı kolaylaştıran sevgili blogunuzdan (umarım öyleyizdir:D) şimdi de başka bir kolaylaştırıcı rehber geliyor. Almanya’ya yüksek lisans için geldikten sonra ilk haftalarda yapacak çok iş var. Bu konuları düşünen ve kafası bir hayli karışık olan sizlere en temel yapılacak şeyleri sırasıyla yazdık merak etmeyin:) Uçağa bindim, kalacağım yere ulaştım misler gibi okula başlarım ile bitmiyor süreçler maalesef. Yapacak çok fazla bürokratik iş var. Ama gözünüz korkmasın, ilk haftalarda bu işlerle uğraştıktan sonra bir daha devletle işiniz kalmıyor. Ama en başından adımları bilmek ve hazırlıkla işlere girişmek çok önemli. Hadi gelin tek tek bu adımları gözden geçirelim.
1. Yurtdışına taşınmadan önce gideceğiniz şehrin konaklama imkanlarını kesinlikle araştırın
Bu konu çok önemli. Hele ki Münih’e geliyorsanız. Daha önce Münih’te ev bulmanın zorluklarını bu yazımızda anlatmıştık. İstanbul’da yaşarken her şeyi çok kolay hallediyormuşuz meğer. Münih’te paran da olsa ev bulamayabiliyorsun. Tabi bu durum her şehirde böyle değil. O yüzden gideceğiniz şehirlerdeki kiraları, ev bulunurluğunu vs araştırın gitmeden ve en kötü geçici kalacak yer ayarlayın. Hatta ve hatta mümkünse Münih, Berlin, Hamburg gibi emlak piyasası şişik şehirlere gelecekseniz taşınmadan önce bir keşif ve ev arama gezisine gelin. Almanya’da nasıl ev aramanız gerektiğini yine yukarıdaki aynı rehberde detaylı anlatmıştık. Göz atmadan gelmeyin 😊
2. Ulaşım için sömestr biletleri en mantıklı seçenek
Almanya’da eyalet bazında kapsamı değişse de tüm master öğrencileri semester ticket denilen bir dönem boyunca geçerli (6 ay) biletler satılıyor. Bazı bölgelerde bu biletle tüm eyaleti dolaşabilirken bazılarında sadece kendi şehrinizdeki ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Münih’te semester ticket yaklaşık 200 Euro ve tüm Münih’te geçerli. Ama mesela Dortmund’da okuyan arkadaşımız bu bilete hem daha az ödüyor hem de tüm eyaleti (Düsseldorf, Köln vs.) bu biletle gezebiliyor. Bavyera maalesef en pahalı eyaletlerden olduğu için bu farkı ulaşımda çok keskin hissediyorsunuz. Eğer toplu taşıma kullanacaksanız geldiğiniz ilk gün öğrenci kartınızı aldıktan sonra bu bileti almanız gerekiyor. Çünkü hangi ayda alırsanız alın bu bilet sadece ilgili dönemde geçerli. Yani burada okulun Ekim’de açılıp Mart’ta kapandığını düşünürsek, biletin Ekim-Mart arasında geçerli olduğunu ve Aralık’ta da alsanız Ekim’de de alsanız aynı parayı ödeyeceğinizi unutmayın. Münih ulaşım biletine dair bilgileri buradan bulabilirsiniz.
3. Ülkeye giriş yaptığınız ilk 3 hafta içerisinde adres kaydı yaptırmanız gerekiyor
Almanya’da adres kaydı yaptırmanız gereken ofislere KVR (Kreisverwaltungsreferat, canım Almanca <3) deniyor. Buraya ev sahibinize doldurup imzalatacağınız Wohnungsgeberbestätigung denen belgeyle ve pasaportunuzla gitmeniz gerekiyor. Bu belgeyi Münih için şuradan indirebilirsiniz. Diğer şehirler için de yine aynı mantıkla şehrin adı ve KVR diye aratırsanız ilgili adresler ve neler yapacağınız karşınıza çıkacaktır. Bazı şehirlerde online randevu imkânı var, bazılarında ise sabah erkenden gidip sıra beklemeniz gerekiyor. Maalesef Almanya’ya ilk gelişinizde bu kısım biraz stresli ve can sıkıcı olabiliyor. Biz yaklaşık 3 saat sıra beklemiştik, kitapla vs gitmek en mantıklısı 😀
4. Banka hesabı açtırmanız gerekiyor
Vize alırken bloke hesaba yatırdığınız paralarınızı çekebilmeniz için bir Alman bankasında alt hesabınızın bulunması gerekiyor. Bu sebepten Almanya’ya geldiğiniz ilk haftalarda yapmanız gereken en önemli işlerden biri de banka hesabı açtırmak. Hangi Alman bankasında hesap açayım diyorsanız hiç düşünmeden size N26’yı önerebiliriz. Hatta şu kodumuzu referans kısmına ‘baharb6567’ girerseniz karşılıklı 15 Euro gibi para veriyor. Hızlıca online bir şekilde evinizde oturduğunuz yerden açabiliyorsunuz. Bunun dışında Sparkasse, Deutsche Bank, Hypo gibi diğer bankaları da tercih edebilirsiniz. Banka hesabı açtırabilmeniz için adres kaydı yaptırmanız gerekiyor. Çünkü banka size ilk hafta bir sürü mektup gönderiyor. Birinde şifreniz, birinde online bankacılık şifreniz, birinde mobil bankacılık şifreniz derken evraklar içinde kafayı yiyorsunuz. Üstelik N26 gibi İngilizce çalışan bankadan değil de diğer Alman bankalarından açarsanız mektuplar da Almanca geliyor. Buradaki ilk aylarımız hep translate başında geçti… Ha unutmadan, bankalara da öyle elinizi kolunuzu sallayarak gidemezsiniz. Hatta Almanya’da çoğu yere elinizi kolunuzu sallayarak gidemiyorsunuz. Önceden randevu almanız gerekiyor. Biraz bankaları araştırdıktan sonra ilgili bankanın web sitesinden ya da herhangi bir şubesine giderek randevu alabilirsiniz. Giderken de adres kaydınızı ve pasaportunuzu götürmeniz gerekiyor.
5. Alman bürokrasisi adres kaydıyla bitmiyor
Adres kaydı yapsanız dahi Almanya’ya taşındıktan sonra oturum iznine de başvurmanız gerekiyor. Türkiye’den gelirken size geçici üç aylık vize veriliyor. Bu üç ay içerisinde yabancılar ofisine gidip mutlaka oturum izni almalısınız. Bu sayede öğrencilik süreniz boyunca oturum izniniz ve 20 saatlik çalışma hakkınızı edinmiş bulunuyorsunuz. Oturum iznini almak için de KVR’ye gitmek gerekiyor. Bunun için şu belgeler lazım;
• Adres kaydı
• Pasaport
• Bloke hesap bilgisi
• Sağlık Sigortası Belgesi
• Okulunuza kayıt evrağı
• Başvuru formu
• Biyometrik fotoğraf
6. Bol bol şehrinizi keşfedin, etkinliklere katılın
Taşınma evresinin ilk zamanları stresli olsa da bu stresi yok etmek için yeni şehrinizi keşfetmek, insanlarla tanışmak ve etkinliklere katılmak buraya alışmak için en hızlı ve güzel yol. Zaten ilk haftalarda bol bol partiler yapılıyor, welcome week kapsamında yeni öğrencilere özgü şeyler düzenleniyor. Ne olursa olsun unutmayın ki şu anda hayalini kurduğunuz şeyi yaşıyorsunuz, nasıl ki buna ulaşmak çok kolay olmadıysa yaşamak da o kadar kolay olmayacak ama günün sonunda attığınız her adımda tazelik kokan anları yaşadıkça daha da seveceksiniz ve giderek alışacaksınız.
Umarız yeni şehriniz ve yeni eğitim hayatınız bol eğlenceli, bol öğrenmeli ve bol arkadaşlı geçer. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi, Youtube kanalımıza abone olarak bu konularda çektiğimiz videoları izlemeyi unutmayın.
Sevgiler!
Hatırlatma: “Almanya’da Yüksek Lisans Şartları, Almanya Ulusal Vizesi, Almanya’da Eğitim Sistemi, Almanya’da İngilizce Yüksek Lisans, Almanya’da Yüksek Lisas Paralı mı, Almanyada Yüksek Lisans Bursu, Almanya’da Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması, Almanya’da Master Yaparken Çalışmak mümkün mü, Almanya’da Eğitim Sonrası İş Aramak, Almanya’da Çalışma Hayatı, Almanyada yüksek lisans yapanlar, Münih Teknik Üniversitesi’nde Master Ücretsiz mi, Münih Teknik Üniversitesi Bachelor Eğitimi Ücretsiz mi” gibi aklınıza takılan sorular varsa bu konular için de içerik üretmeye devam edeceğiz. Aklınıza takılan soruları ayrıca bize iletmekten çekinmeyin! 🙂
0 comments
Esenlikler. Çok bilgilendirici yazılarınız var. Almanya'da yüksek lisans düşünüyorum fakat para biriktirmek lazım. Bu da uzun bir süreç. Master yapmak için bir yaş sınırı olduğunu düşünmüyorum ama bunu psikolojik bir eşiği var mıdır? 30 undan sonra Almanya'da master yapmak ne kadar mantıklıdır?
Yaşı kafanıza takmanıza hiç gerek yok, burada böyle şeyler umursanmıyor 🙂