Bu yazı özellikle Almanya tarafından vizesini kapmış, uçak biletini almış ve hatta taze bir şekilde Almanya’ya göç etmiş veya göç edecek herkese baştan sonra Almanya’da yaşam kurarken dikkat etmesi ve bilmesi gereken her aşamayı adım adım içermektedir. Bizim 6 sene önceki tecrübemizin dikkatli ve doğru sırayla kâğıt üstünde uygulandığı bu plan, Almanya’da yaşam kuracak herkesin işine yarayacak. Bu sebeple Almanya’ya taşınmaya hazırsanız gelin Almanya’da yapılacaklar listesine geçelim😊
Telefon hattı almak
Almanya’ya geldiniz, uçaktan indiniz ilk gideceğiniz yer neresi? Doğrudan telefon bayii değil, durun daha oraya da geleceğiz😊 Havaalanına indikten sonra ilk olarak elbette kalacağınız yere gidip eşyalarınızdan kurtulup dinlenmek en önemli şey, buraya kadar bir tavsiye yok😊 Ama yine de yolunuza bir telefon bayii çıkarsa Almanya’da telefon hattı almak hala ilk yapacaklarınızdan biri olabilir. Ama siz yine de iyisi mi ihtiyacınıza uygun internetli tarife alternatiflerini bir değerlendirip ona göre bir tercihte bulunun derim. Neticede Almanya’da birbirinden farklı telekomünikasyon şirketleri ve onların alternatif kampanyaları olabiliyor. Bizi soracak olursanız ilk geldiğimizde Aldi marketlerinin ALDİ TALK kontörlü tarifesini almıştık(Bizdeki Bimcell gibi düşünebilirsiniz😊). Aradan kaç yıl geçmesine rağmen ben hala onu kullanıyorum, Bahar ise sonradan faturalı T-Mobile tarifesine geçti. Araştırma kısmına nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu noktada size yardımcı olacak ipuçları ve kaynak da yine bizden😊 Check24 Almanya’da her alanda ürün satın alırken karşılaştırma yapmanıza olanak sağlayan ve size seçenekleri avantajlarıyla sunan bir site. Bu siteyi kullanarak telefon tarifelerine bakabilirsiniz. Bu arada telefon tarifesinin Almancası Handytarife.
Adres kaydı yapmak
Telefon konusunu çözdüyseniz sıra geldi Almancası Anmeldung olan adres kaydına. Bu Anmeldung var ya, bu olmadan Almanya’da neredeyse bir kafede çay içemiyorsunuz (Tamam bu kısmı bilinçli olarak abarttım :D). Şaka bir yana banka hesabı açarken, oturum izni alırken, sigortaya kaydolurken, işe-okula kaydolurken. Kısacası bürokrasi katında Anmeldung bütün kilitlerin en üst seviyesi gibi diyebiliriz. Bunu Almanya’da online randevu oluşturarak talep edebiliyorsunuz fakat küçük şehirlerin tamamında online randevu sistemi olmadığı için ya ilgili şehrin ilgili bürosuna e-mail atmanız veya telefon açmanız da gerekebilir. Bu noktada Almanca nasıl arama yapacağınızı da şuraya ekleyeyim: örneğin Münih şehri için randevu almak istiyorsak “München anmeldung termin” diye aratmamız ve ilk çıkan site üzerinden randevu oluşturmamız gerekecek. Eğer Almanya’da adres kaydımız var ama başka bir şehir için adres kaydı yapmak istiyorsak buna da Ummeldung deniyor.
Oturum randevusu almak
Almanya’da adres kaydı kadar (ki bence daha zor) bir diğer kör nokta ise oturum-çalışma izni. Bu iki şekilde ayrılıyor; süreli oturum izni ve süresiz oturum izni. Genelde ilk Almanya’ya gelenlerin muhatap olacağı mevzu geçici oturum-çalışma izni olacağı için biz onun üzerinden ilerleyelim. Ama süresiz oturma-çalışma iznine de Niederlassungserlaubnis denildiğini de belirtmeden geçmeyeyim. Süreli izin ise Einstweilige Erlaubnis, befristete Genehmigung, Erlaubnis zur Arbeitnehmerüberlassung ve Befristete Ausnahmegenehmigung gibi isimlerle aratılabilir. Evet bu uzun uzun kelimeler Almanca, tanışmayanlar için tanıştıralım😊 Almanya çalışma izni başvuruları için irtibata geçmeniz gereken devlet kurumu ise Ausländerbehörde yani yabancılar ofisi/bürosu. Yine Münih şehri örneği üzerinden gidecek olursak yapacağınız Google araması şöyle olmalı: “München Ausländerbehörde Termin”.
Banka hesabı açmak
Almanya’da bankacılık sistemi deyince öncesinde beni bir gülmenin tuttuğunu belirtmeden bu bölüme giriş yapamadım. Çünkü Almanlar bu konularda teknolojiyi biraz geriden takip ediyorlar, bu sebeple Türkiye’ye nazaran oldukça hantal bir sistemleri var. Her neyse konuya dönelim😊 Şimdi buraya kadar adres kaydının, oturum izninin ve telefon numarasının önemini anlattım. Bu kasıtlı bir sıralamaydı, çünkü mevzu bahis banka hesabına geldiğinde bunlar olmadan banka hesabı açtırmıyorlar bu ülkede. Bu ülkede diyorum çünkü bankacılık sistemi oldukça katı bu ülkede ve sizden adres kaydınızı veya telefon numaranızı istediklerinde onlara henüz yok derseniz banka hesabınızı aktif etmeyeceklerdir. Bu özellikle maaş veya Türkiye’den ailesinden veya Türkiye’deki bir başka hesabından Almanya’ya parasını aktarmak isteyenler için son derece kritik bir konu. Peki banka olarak ben hangi bankaları size öneriyorum. Benim tavsiyem bir Almanya genelinde ismi bilinen büyük bir bankada hesabınız olsun bir de online alışverişlerde rahatça kullanabileceğiniz(özellikle uçak bileti alımlarında bu hesap daha çok işinize yarıyor) bir hesabınız olsun. Çünkü Almanya genelinde yaygın olan bankalar bizim ülkemizdeki kredi kartı veya banka kartı mantığında olmadığı için bu kartlarla online alışverişler yapamıyorsunuz. Ama Almanya içerisinde her yerde çok avantajlı oluyor onu da belirteyim, örneğin market alışverişinde veya günlük hayatta herhangi bir alışverişte rahatça kullanabilirsiniz, maaşınız da buraya yatabilir. Ben size Almanya’da banka hesabı açmak için Commerzbank’ı öneriyorum, 6 yıldır kullandığım ve tek bir sorun yaşamadığım bir banka. Benim linkimle (ve bu kodu da kullanarak: ERRG7W) banka hesabı açmak için online olarak başvurabilirsiniz, ilk harcamanızdan sonra karşılıklı ikimize de 50€ ödül verdiğini belirtmeden geçmeyeyim😊 Linki şurada.
Gelelim online tüm harcamalarda rahatça kullanabileceğiniz çözüm önerime. Yine 5 yıldır düzenli kullandığım N26 online bankası da oldukça işime yarıyor. Çünkü tüm online alışverişlerimi bununla yaptığım gibi hangi bankaya ait olursa olsun her ATM’yi kullanabiliyorsunuz ve ayda 5 kereye kadar kullanımlarda komisyonsuz bu ATM’lerden para çekip para aktarabiliyorsunuz. Ben genelde ayda bir N26 kartımdan para çektiğim için hiç bu sınırı aşmadım bile. N26 için de tıpkı Commerzbank gibi benim linkimle kaydolanlara bir hoş geldin para hediyesi var, onun linki de şurada.
Günün sonunda bu iki bankanın ikisinden birden hesap açmak zorunda değilsiniz biri de yeterli ama ben olsam ikisini de kullanırım, 6 yıldır Almanya’da deneyimli biri olarak olasılığı bire indirmenin çok uzun ömürlü olmayacağını düşünüyorum. Ki bu iki bankanın hesap işletim ücreti de oldukça düşük.
Sigortanız geçici sigorta ise onu geçerli sigorta ile değiştirmek
Bu kısım Almanya’ya geçici sigorta ile gelenler veya tüm Almanya’daki hastanelerde geçerli olacak bir sigortaya geçmek isteyenler için. Almanya’da bulunacağınız süreyi kapsayan bir sağlık sigortanızın olması vize süreciniz için son derece önemli bir nokta. Almanya Konsolosluğu’nun vizenizi pozitif değerlendirip onaylayabilmesi için Almanya devletinde tanınan bir yasal sağlık sigortanız olmalı. Bu tıpkı Almanya’nın SSK’sı gibi:) Ama Almanya’da birden fazla SSK gibi bir anlayış olduğu için sizin için en avantajlı ve güvenilir sigortayı bulmanız burada kuracağınız yaşam için son derece önemli. Bu sebeple size BARMER’in yasal sağlık sigortasını öneriyorum. Çünkü tüm Almanya’da geçerli olması, yurt dışı gezilerinizde de kapsayıcı olması (örneğin Türkiye’de de hastaneye gidebilir ve bunu sigorta şirketinize ödetebilirsiniz) sebebiyle herhangi bir sağlık problemi karşısında kapsayıcı oluyor. Ayrıca tüm Almanya’da sağlık imkanlarından faydalanabileceğiniz bir sigorta oluyor. Daha da önemlisi aileyi kapsaması yani eş ve çocuklarınız için ayrı ayrı sigortalar yapmanıza gerek kalmıyor. Eğer özel geçici sigortalara başvursaydınız her bir birey için ayrı sigorta gerekirdi, ama yasal sağlık sigortası bir kişi üzerinden tüm aileyi kapsıyor. Bunun dışında BARMER’in bir başka avantajı ise yılda 500€’ya kadar cashback alabilme avantajı. Bu sayede aslında sigorta ücretinizin ödediğiniz miktarının bir kısmını ilerleyen zamanda geri alabileceksiniz. Ve vize sürecine hazırlanacaklar için benim kayıt linkimden de bahsedeyim, bu link ile kaydolursanız size Türkçe müşteri hizmetleri imkanından da faydalanabileceksiniz. Yani Almanya’da sağlık sigortanızla ilgili herhangi bir durum karşısında Türkçe destek alabileceksiniz, o yüzden bu link ile kaydolmayı unutmayın:)
Kalacak yer probleminiz devam ediyorsa bol bol ev başvurusu yapmak
Yeni Almanya’ya göç edenlerin %90’ının en büyük problemi başlarını sokacakları süresiz bir yer bulmak. Bu noktaya kadar olasılıklar şunlar; ilk geliş için ya bir otel odasında rezervasyon yapmak, bir ay veya belli bir süre için geçici eşyalı ev bulmak veya geçici boşalan bir yurt odasını tutmak. Almanya’da süre sınırı olmayan bir ev tutmak ise o kadar kolay olmadığı için tavsiyem Almanya’ya adımınızı attığınız ilk günden itibaren bol bol ev başvurusu yapın. Diyeceksiniz ki madem mevzu o kadar vahim neden Almanya’yı gelmeyi bekleyeyim ki, Türkiye’deyken de başvuru yaparım. Bu anlaşılabilir bir şey fakat Almanya’da kimse daha vizesinin olup olmadığı belli olmayan, daha Almanya’ya gelip gelmeyeceği net olmayan birine evini vermek istemez. Yani bu aşamada şansınız %1-2. Bu sebeple bu işe eforunuzu özellikle Almanya’ya vardığınız günden itibaren her gün düzenli şekilde ayırın. Mümkünse ve yeni ilan opsiyonları da varsa günde en az 20 ev başvurusu yapın. Ve alarmlar kurarak her yeni ilan düştükçe ötelemeden (bakın burası hayati önem taşıyor cidden) anında hızlı başvuru yapın. Bazı ilanlar açıldıktan 1 saat sonra kapanabiliyor çünkü bu ülkede en büyük dert konaklama olduğu için bir ilanın yayın süresi bazen uzun olmayabiliyor. İlan sahibi de o 1 saatte 40-50 başvuru aldığı için artık yeni adaylara gerek görmüyor ve başvuranları eleyip kendince uygun bulduğu 10-15 kişiye randevu verip onların belgelerini istiyor ve daha sonra bu adaylar arasından yalnızca bir kişiye şans veriyor. Ev ararken işinize yarayacak Almanca kelimeleri ve ev başvurusu yapabileceğiniz siteleri şuradaki yazılarımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Umuyoruz bu yazımızda verdiğimiz tavsiyeler Almanya’da yaşam kurmak isteyen sizlere yol gösterici nitelikte olmuştur. Bu adımlarla ilgili sorularınız varsa yazı altına yorum olarak bırakmaktan çekinmeyin. Ayrıca bizi YouTube ve Instagram’da takip etmeyi unutmayın. Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle! 😊