Almanya’da Şartlı Kabul Almak ve Almanya’da Üniversite Okumak

1 Paylaşım
1
0
0
Almanya’da yüksek lisanstan çiçeği burnunda mezun olmuş biri olarak (Münih Teknik Üniversitesi  – Management and Technology Master) bu kez Almanya’da şartlı kabul alarak üniversite eğitimi almak üzerine deneyimlerimi paylaşmaya geldim. Daha önce Almanya’da yüksek lisans yapmak, Almanya’da öğrenciyken çalışmak, Almanya’da burs olanakları, Almanya’da Uni-assist başvuru süreci ve Almanya’da dil okulu eğitimi hakkında farklı farklı yazılarla Almanya’da eğitim konusunda tüm deneyimlerimizi paylaşmıştık. Zaten Almanya’da yaşam ile alakalı sıkça sorulan sorular yazımızı da gelen sorularla sürekli güncelliyoruz. Sizlere Almanya’da eğitim konusunda başka neler yazalım diye sorarken, Almanya’da eğitim konusunda en çok merak edilen konulardan olan Almanya’da şartlı kabul almak meselesine etraflıca hiç değinmediğimizi fark ettik. Hadi öyleyse şimdi bu yazıda şartlı kabul nedir, şartlı kabul için gerekli Almanca seviyesi, şartlı kabul veren Alman üniversiteleri, şartlı kabul ile yüksek lisans okumak ve şartlı kabul sonrası neler yapmanız gerektiği konusundaki tüm bilinmezlikleri yanıtlayalım.
  • Almanya’da Üniversite Okumak (Lisans ve Yüksek Lisans)
    Almanya'da yaşamak hayatına yeni bakış açısı katacak
    Almanya’da yaşamak hayatına yeni bakış açısı katacak

Almanya’da şartlı kabule geçmeden önce çok temel olarak Almanya’da lisans okumak ve Almanya’da yüksek lisans yapmak için gerekli şeylerden bahsedelim. Almanya’da yüksek lisans yapabilmek için nelerin gerektiğini adım adım şu yazımızda anlatmıştım, yeni sekmede açıp okuman yeterli. Bunun dışında Almanya’da lisans okuyabilmenin en temel şartı ise Türkiye’deki üniversiteye yerleştirme sınavına girip (adı her sene değiştiği için güncel halini yazamadım :D) Türkiye’de bir bölüme yerleşmiş olmak. Diyelim ki Almanya’da kimya okumak istiyorsun, bunun için Türkiye’de herhangi bir kimya bölümü olan okula yerleşmiş olmalısın (İster Boğaziçi olsun ister Sütçü İmam). Sonrasında iyi seviyede İngilizce ya da Almanca bilmek gerekiyor. Almanya’daki lisans bölümlerinin büyük çoğunluğu Almanca desek yanlış söylemiş olmayız. Dolayısıyla İngilizce’den ziyade Almancaya odaklanmak daha doğru. İşte tam da bu noktada eğer yeterli seviyede Almanca bilmiyorsan işin içine Almanya’da şartlı kabul almak giriyor.

  • Şartlı kabul nedir – Almanya’da Eğitim
Almanya'da şartlı kabul aldıktan sonra seni yeni bir hayat deneyimi bekliyor
Almanya’da şartlı kabul aldıktan sonra seni yeni bir hayat deneyimi bekliyor


Şartlı kabul
Almanya’da eğitim almak isteyenlerin yeterli seviyede dil bilmemesi sebebiyle, okulun başvuran kişiye 1 senede Almanca öğrenmek şartıyla istediğin bölüme kabul vermesi aslında. Şartlı kabul alanların Almanya’da D Tipi öğrenci vizesine başvurması gerekiyor (elbette ki bu konuda da yazımız var, şuraya tık tık). Almanya’da dil okuluna gittikleri süreçte çalışma hakları olmuyor. Ama bölümlerine başladıklarında haftada 20 saat çalışma izni veriliyor. Almanya’da öğrenciyken çalışmak ve para kazanmak hakkında yazdığımız şu yazı da yan sekmede kalsın, eminim fazlasıyla ufuk açacaktır.

  • Şartlı kabul için gerekli Almanca seviyesi
Berlin Duvarı’ndaki yazıları okuyup anlıyorsan tamamdır Almanca işi 😀


Almanya’da şartlı kabul ile eğitim vizesi
alabilmek için okulların neredeyse tamamı en az B1 seviyesini bitirmeni istiyor. Yani B1 seviyesinde olduğunu kanıtlayan Goethe sertifikan varsa tamamdır bu iş, Almancanın kalan kısmını 1 senede Almanya’da okulun sağladığı dil okulunda ya da özel bir kurumda geliştirerek B2 ya da C1 seviyesiyle TELC, DSH ya da TESTDAF sınavlarına girip bölümün icin istenilen puanı alarak (sözel bölümler için mühendisliklere göre bir tık daha yüksek puan isteniyor) bölümüne başlayabilirsin. Tabi buradan yazmak kolay ama o 1 senede B2 ya da C1’e ulaşmak kesinlikle büyük özveri, çalışkanlık ve alın teri gerektiriyor. Almanca çok zor bir dil. Almanca öğrenmeyi kolaylaştıracak önerilerimizi de hemen şuraya yerleştireyim de biraz motivasyon olsun.

  • Şartlı kabul veren Alman Üniversiteleri
    Bloke hesap, Almanya’nın göç etmek isteyenlerden istediği kriterlerden biri

Şartlı kabul veren Alman üniversiteleri öyle kolayca bulabileceğin bir liste değil. Öncelikle hangi alanda okumak istediğini belirleyip sonrasında Almanya’nın resmi eğitim portalından (DAAD) okulları bölüme göre aratman gerekiyor. Asıl zor iş burada başlıyor. Bu kez karşına çıkan listedeki Alman üniversitelerinin hepsini tek tek incelemen, kabul şartlarını okuman gerekiyor. Bazı okullar kesinlikle dil yeterliliği olmadan kabul vermezken bazıları şartlı kabul verdiklerini yazıyor.

  • Şartlı kabul alanlar da bloke hesap açtırmak zorunda mı?

Evet! Şartlı kabul aldıktan sonra vize alırken göstermeniz gereken en önemli evraklardan biri bloke hesap onayı. Daha önce bloke hesap konusunda her ayrıntıyı şuradaki rehberimizde anlattık. Almanya’da öğrenci adayı olarak geçiminizi kanıtlamak için bloke hesaba ihtiyaç duymaktasınız. Biz de Almanya’ya taşınmadan önce her ikimiz için de ayrı ayrı bloke hesap açtırmak zorundaydık. Bu konudaki tavsiyemiz bloke hesabı tamamen online, hızlı ve güvenilir biçimde açan servis sağlayıcısı Coracle ve resmi olarak  da Almanya tarafından onaylı bir kurum. Bloke hesap açarken bu servis sağlayıcılarına da ücret ödemeniz gerekiyor. 2021 güncel verileriyle en uygun fiyatla bloke hesabı Coracle açıyor. Tüm bu sebeplerden biz de Coracle’ı öneriyoruz. Şartlı kabul alan öğrenci adayı olarak sağlık sigortanızı da buradan Prime paketini seçerek yaptırırsanız fiyat işini en uygun şekilde halletmiş oluyorsunuz. Coracle tüm hizmetlerini şuradan inceleyebilirsiniz.

Almanya’da yeni yaşamına başladıktan sonra keşfedecek çok şey olacak
Hadi gelin şimdi Almanya’da şartlı kabul alarak Braunschweig makine mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapan Şule’ye ses verelim. 
  • Şule, eğitim nasıl gidiyor? Kaç senedir Almanya’dasın?

Merhaba, eğitim oldukça zor ve yoğun gidiyor açıkçası. Tabi koronadan dolayı online eğitime geçilmesi de çok etkiledi. Bir buçuk yıldır Almanya`dayım.

  • Türkiye’de hangi bölümde okudun?

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde makine mühendisliği okudum.

  • Almanya’da yüksek lisansa şartlı kabul nasıl oluyor?

Türkiye’deki Goethe’den alınan B1 sertifikası ile şartlı kabul veren bir okula yüksek lisans için başvurunca size 1 yıl süre veriyorlar istedikleri dil seviyesine gelebilmeniz için. Bunu ister Türkiye’de bir kursa giderek yapabilirsiniz ister şartlı kabul aldığınız okulun dil kursuna giderek tamamlayabilirsiniz. Mesela mühendislik için genelde DSH-2 ( yazılı ve sözlü her ikisinde de %67 başarı) istiyorlar. Sözel bölümler için ise DSH-3 (%82 başarı) isteniyor.

  • Şartlı kabul alma hikayeni anlatır mısın?

Benim aslında üniversiteye başvurduğumdan haberim dahi yoktu vize görüşmesinde haberim oldu 😀  En başından anlatmam gerekirse, ben Almanya’ya yüksek lisans için gelmek istiyordum ve bunun için en önemli adım olan Almanca dil yeterliliğiyle başlamaya karar verdim, Almancam olursa sonrasında istediğim üniversiteye başvururum diye düşünüyordum. İnternetten araştırdığım kadarıyla B2 seviyesine kadar kendim gelip, Goethe’den B1 sertifikasi alıp, sonrasında B2 için Almanya’da bir üniversitenin dil kursuna gidip aynı yerde DSH’a (yüksek öğretim icin Almanca sınavı) girerek daha kolay bir şekilde bu süreci atlatabileceğimi düşünerek Braunschweig Teknik Üniversitesi’nin B2 dil kursuna başvurdum ve formlarda Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyip istemediğim sorulmuştu ben de istiyorum diye işaretleyip lise ve üniversite diplomalarımı ve transkriptimi de formlarla birlikte Almanya’daki bir arkadaşımla dil kursuna ulaştırdım. B1 Goethe sertifikamı da gönderdim. Bir ay içinde onlar da vize görüşmem için onay belgesi yolladılar. Meğer bu belge (Hochschulzugangsberechtigung) aynı zamanda şartlı kabul mektubu imiş. B2 dil kursunu tamamladıktan sonra DSH’dan gerekli puanı alıp hiçbir sorun yaşamadan okula kaydımı yaptırdım. Dil kursuna giderken Braunschweig’i ve Braunschweig Teknik Üniversitesi’ni tanıma fırsatım oldu, uçak ve makine mühendisliğinde çok iyi olduğunu öğrendim ve başka bir üniversiteye başvurmak istemedim. Açıkçası Almanca okuyacaklar için Uni-Assist’ten başvuru yapmak biraz anlamsız diyebilirim. Direk okulla mailleşip belgeleri posta yoluyla gönderebilirler.

  • Şartlı kabulle dil okuluna gittiğin zaman çalışma hakkın var mıydı?

Yoktu ama dil kursundaki bir arkadaşım yabancılar bürosuna gidip sadece haftasonu çalışmak istediğini ve bunun dil kursunu etkilemeyeceğini belirterek izin belgesi almıştı.

  • Almanya’ya şartlı kabul alarak geleceklere tavsiyelerini alabilir miyiz?

Almanca öğrenmek için çok acele etmemelerini tavsiye ediyorum. Ben sıfırdan C1 seviyesine yaklaşık 8 ayda geldim ve her gün neredeyse 10’ar saat Almanca çalışıyordum, dizileri Almanca izliyor, sürekli Almanca müzik dinliyordum, aşırı kafama koymuştum. Ama bu kadar hızlı öğrenince bazı eksiklikler oluyor ve kendimi bu süreçte gereksiz bir şekilde çok yıprattım. O yüzden Almanca’ya en az 1 yıl ayırıp iyice her şeyi öğrenerek ve oturtarak gelmelerini tavsiye ederim. Maalesef lafta B2 seviyesi lisans ya da yüksek lisans eğitimi için yeterli değil, o yüzden sertifikadan çok bireysel olarak Almancanızı eğitime başlamadan önce ne kadar geliştirirseniz o kadar rahat edersiniz. Herkese bol şans diliyorum!

Almanya’da yaşamı öğrenmek için bizi takip edebilirsin:)

 

Şule’ye Almanya’daki şartlı kabul ile ilgili birebir yaşadığı tecrübeleri aktardığı için teşekkür ediyoruz. Almanya’da eğitim ya da Almanya’daki yaşam ile ilgili soruların varsa bize YouTube kanalımızdan ya da Instagram’dan ulaşabilirsin. Ayrıca Instagram ve Seyahat Hikayeleri YouTube kanalımızı yakından takip ederek Almanya’ya gelme hayallerin öncesi günlük alıştırma yapma fırsatın ve yaşamı tanıma fırsatın olur:) Sosyal medya hesaplarımıza bekliyoruz!

 

1 Paylaşım
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir