Hepinize yeniden merhaba! 2024’ün ilk blog içeriği ile karşınızdayız. Üstelik bu içerikte sizler tarafından çokça sorulan bir soruya yanıt vermek üzere bu konuda deneyimli bir takipçimiz görevi devralacak ve Almanya’da gönüllü olarak çalışmak üzerine tüm süreçleri ayrıntılarıyla sizlerle paylaşacak. Yani detay vermek gerekirse Almanya’daki gönüllü işleri nasıl bulunur, hangi sitelerden Almanya’da gönüllülük işleri bulunur, gönüllü olarak gelmek için Almanya vize süreçleri nasıl yönetilir gibi tüm ayrıntılara yer verdi. Buradan da birçok arkadaşımızın işine yarayacak bu önemli deneyimleri paylaştığı için Hediye’ye teşekkür ediyoruz😊
1- Merhaba Hediye, kendini biraz tanıtır mısın?
Merhabalar. Ben Hediye. 28 yaşındayım, Denizli’de doğdum. 2020 yılında Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra birkaç farklı kurumda çalıştım. Ama bu işlerde mutlu olmadığımı fark ettim. Evet mesleğimi seviyordum, ancak onu icra etmek istediğim alan ve koşulların bunlar olmadığına karar verince yeniden yurtdışı araştırmalarına başladım. Üniversitenin ilk yıllarında ev arkadaşım sayesinde gönüllülük projeleri ile tanışmıştım ve o zamanlardan beri bu projeleri araştırıyordum. 2022 yılında bir ESC projesinden kabul alarak Almanya’ya geldim ve sonrasında Bundesfreiwilligendienst (BFD) yaparak 4 aylık projemi 16 aya kadar uzattım. Şimdi ise bu projeme Almanya’nın Marburg şehrinde özel bir kurumda engelli bireyler ile çalışarak devam ediyorum.
2- Almanya’ya gönüllü olarak gelmek için atılması gereken ilk adımlar nedir?
European Solidarity Corps (ESC) ya da Türkçe ismiyle Avrupa Dayanışma Programı, Avrupa
Birliği ve programa ortak ülkelerde 18-30 yaş aralığındaki herkesin hiçbir ücret ödemeden 12
aya kadar gönüllülük yapabileceği bir gönüllülük faaliyetidir. İlk olarak; Avrupa Dayanışma Programı’nın resmi web sitesine (European Youth Portal) kayıt olunmalı ve bir profil oluşturulmalıdır. Ardından Europass formatında hazırlanan CV, European Youth Portal’da oluşturulan profil bilgilerine eklenmelidir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra; bir yandan gönüllü olmak için ihtiyacımız olan destekleyen kuruluşu aramaya, diğer yandan da proje araştırmalarına başlamalıyız. Gönüllü olmak için 2 farklı kuruluşa ihtiyacımız var. Bunlardan bir tanesi ‘Destekleyen Kuruluş’, bir diğeri ise ‘Ev Sahibi Kuruluş’.
1- Destekleyen Kuruluş: Kendi ülkemizde bulunan ve sürecin en başından en sonuna kadar
bize eşlik eden, herhangi bir ihtiyacımız olduğunda bize destek olacak olan kurumdur.
** Gönüllü olarak bu programa katılmak isteyen arkadaşlara destekleyen kuruluş olarak,
benim sürecimi birlikte yürüttüğüm Pi Gençlik Derneği’ni önerebilirim. Kendileri gerçekten
bütün süreç boyunca yalnız bırakmayıp destek oldular. Hatta resmi web sitelerinde ESC
projelerine katılmış gençlerin kendi deneyimlerini yazdığı bir ‘’Gönüllü Blogları’’ kısmı var.
Bu projelere katılmak isteyenlere; ilham olması açısından kendi yazdığım yazının linkini
ekleyeceğim😊 Ben projelere başvurduğum dönemde orada paylaşılan yazılar bana umut olmuştu ve pes etmemem gerektiğini bana hatırlatmıştı. Ben de bir kişiye dahi umut olabilirsem çok mutlu olurum.
2- Ev Sahibi Kuruluş ise; Projenin olduğu ülkede bulunan, orada size yardımcı olacak olan
kuruluştur.
3- Almanya’da gönüllü olarak çalışmak isteyen insanlar için ne gibi iş imkânları var? Hangi sitelerden Almanya’da gönüllülük işleri bulunur?
Almanya’da gönüllü olarak çalışılabilecek çok fazla alan mevcut. Benim başvurduğum proje
sürdürülebilirlik ile ilgiliydi. Bunun haricinde; Sosyal yardım kuruluşları, sağlık hizmeti, sivil ve
afet koruması, engelli insanlar için yardım vb. gibi daha birçok alanda gönüllü olarak
çalışılabilir. Benim gönüllülük arayışım sürecinde bilgi edindiğim ve yararlandığım web
sitelerini aşağıya bırakıyorum. İlgili siteler: 1, 2, 3
4- Almanya’da gönüllü olarak bir işte çalışma isteğine karar verdikten sonra
Almanya’ya gelmen ne kadar sürdü?
Aslında başvurularımı sadece Almanya özelinde yapmıyordum. İtalya, Polonya, Portekiz gibi
birçok ülkeye başvurdum. Yaklaşık 2 yıldır projelere başvurularımı gönderiyorum. 2021 yılının
Aralık ayında; Almanya’nın Zierenberg şehrinde gerçekleşecek olan bir projeden kabul aldım
ve 1 ay sonrası için online görüşme tarihi ayarladık. Zoom görüşmesini yaptıktan 1 ay sonra
da olumlu geri dönüş yaptılar. Bu projenin 2022 Nisan ayında başlaması planlanıyordu ve çok
kısa bir zamanım vardı vize süreçlerini halletmek için. Ancak İdata vize görüşmesini Haziran
ayının sonuna atadı. Ben vize başvurusu yaptığım dönemlerde pandeminin etkisi hala devam
ettiği için süreç biraz daha yavaş ilerledi, ancak normalde bu kadar uzun sürmüyor. Görüşmeden yaklaşık 1 hafta sonra vizem elime ulaştı ve 14 Temmuz 2022 tarihinde
Almanya’ya geldim.
Bu arada Almanya’ya geldikten sonra Türkiye’ye para göndermeniz gereken durumlarda paranızı hızlı ve kolayca, güvenilir şekilde az masraflı olarak TransferGo ile gönderebilirsiniz. Üstelik bizim linkimizle kaydolanlar Türkiye’den yapacağı ilk 2 transferi ücretsiz yapabilecekler. Bizim de uzun zamandır kullandığımız TransferGo’ya bizim linkimizle kaydolmak isteyenler için buraya bırakıyoruz. Umarız Almanya-Türkiye arası para transferlerini siz de kolayca hallederseniz😊
5- Almanya’da vize görüşmesi yaparken ne gibi sorular soruldu? Özel olarak
istenen belgeler neler?
Bu; benim en çok stres yaptığım konulardan bir tanesiydi. ‘’Vize görüşmesinde ne gibi sorular soracaklar, eksik belgem olacak mı, istedikleri yanıtları verebilecek miyim’’ vb. bir sürü soruyla meşguldüm. Ama görüşmede sandığım kadar zor olmadığını anladım ve rahatladım😊 Almanya’da ne yapacağım, projenin kaç ay süreceği ve konuşmayı tercih ettiğim dil dışında spesifik hiçbir soru sorulmadı. Halbuki görüşmeye gitmeden önce birçok yazı okuyup, video izlemiştim ne gibi sorularla karşılaşabileceğime dair. Ama bu tabiki o anda karşınızda bulunan insana ve sizin ne kadar rahat olup olmadığınıza göre değişebilen bir durum. Gönüllülük projelerinde gönüllüye birçok alanda destek sağlanıyor. Bunlar; seyahat, konaklama, sağlık sigortası, dil desteği, yemek desteği, vize desteği ve aylık cep harçlığı ödemesi. Bu cep harçlığı ülkeden ülkeye göre değişmekte ve günlük olarak hesaplanmaktadır.
İstenen belgelere gelecek olursak;
Vize hazırlık aşamasında hâlihazırda seçmiş olduğunuz Destekleyen Kuruluş gerekli tüm
belgelerin bir listesini size ulaştırıyor. (En azından benim kuruluşum bu anlamda bana çok
destek oldu. Kafamda soru işareti bırakan kısımları ise gayet profesyonel bir şekilde
yanıtlayarak çözüme kavuşturdular.) Bu aşamada sizin kendinizin hazırlaması gereken belgeler; güncel bir özgeçmiş, Biyometrik Fotoğraf, Diploma Fotokopisi, Adli Sicil Kaydı, Pasaport Fotokopisi, ESC sonrası mesleki planlarınıza dair bir motivasyon yazısı, son 3 aya ait maaş bordrosu, bunların yanı sıra Ev Sahibi Kuruluş ve Destekleyen Kuruluşun da eş zamanlı olarak hazırlayıp size göndermesi gereken belgeler mevcut. Bunlar; Gönüllü Hizmet Sözleşmesi, Davet Mektubu (Almanca dil bilginiz yoksa dil eğitiminizi karşılayacaklarına dair yazılı bir belge ile beraber.) Sizin adınıza başlattıkları Almanya’da geçerli bir sağlık sigortası Türkiye’de iken yapmış olduğunuz tüm harcamalarınız; örneğin uçak biletleri, vize ücreti vb. bu program tarafından karşılanmaktadır. Hazırlanması gereken belgeler için detaylı bilgi Almanya’nın resmi web sitesinde bulunmaktadır.
6- Almanya’da gönüllü olarak çalışmak sana ne gibi fırsatlar sunuyor? Almanya’da gönüllü olarak çalışmayı tavsiye eder misin?
Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle Almanya; gönüllülük alanındaki çalışmalara oldukça önem
veriyor. Bir işe girmeden önce bile özgeçmişinizde bir gönüllülük deneyimi varsa en başta artı
puan kazanıyorsunuz. Ama tabiki her şeyden önce gönüllülüğün, kişinin kendisine kattıklarını
konuşmak gerek😊 Ben Türkiye’deyken de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda 2 yıl gönüllülük yapmıştım. Bu nedenle aslında o zamanlardan bir tutku içimde. İnsanların kalplerine dokunmak, hiçbir karşılık beklemeden yapılan iyilik kadar güzel çok az şey var. Almanya açısından baktığımda ise, öncelikle buraya geldiğimde yaşadığım en büyük zorluklardan biri (Belki de hala öyle); yeni bir ülkeye ve o ülkenin kültürüne adapte olmak. Konfor alanından çıkıp kendinin bile tahmin edemeyeceği yeni deneyimlere adım atmak. Almanya’da ilk gönüllülük yaptığım yerde yaşları 9 ile 70 arasında değişen yaklaşık 20 kişilik bir toplulukla beraber yaşadım. Orada birbirlerinin yaşantısına ayak uydurmaya çalışıyorlardı. Aslında ayak uydurmaya çalışmaktan ziyade zaten bu onlar için bir yaşam tarzıydı. Herkes yardımlaşma ve paylaşım içindeydi. Türkiye’de yıllarca yalnız yaşamış da olsam, bir ‘’community’’ yaşantısını da böylece deneyimlemiş oldum. Şuan çalıştığım kurumda; engelli bireylerin bakımı ile ilgileniyoruz ve birlikte el becerilerini geliştirici aktiviteler yapıyoruz. Onlarla yolum kesiştiği için kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. İlk zamanlarımda çok zorlanmıştım çünkü bu benim için yepyeni ve hiç bilmediğim bir deneyimdi. Ama zaman içinde onları tanıdıkça ve nelerle mutlu olabildiklerini gördükçe her şey daha da kolaylaştı. Salt sevginin insanları koşulsuzca iyileştirmesi muazzam bir şey. Bu yüzden gönüllü olmak benim için çok büyük anlam ifade ediyor. Ve gezmekten çok keyif alan biri olarak benim için en büyük artı; tatil günlerimde, yaşadığım yerin yakınlarındaki diğer şehirleri ve hatta farklı ülkeleri de gezme fırsatına sahip olmak.
7- Almanya’da gönüllülük konusunda seni zorlayan şeyler neler?
Almanya’ya ilk geldiğimde dil konusunda biraz zorlanmış ve kendimi yalnız hissettiğim
zamanlar olmuştu. Ama bunun da sürecimin bir parçası olduğunu anladığımda biraz daha
rahatladım. Elbette içinde bulunduğun konfor alanını genişleterek, kendini yeni ve farklı bir
yaşantının içine dâhil etmek kolay bir şey değil. Ama istikrarlı ve kendinden emin bir şekilde o
yolu yürümeye devam ettiğinde; o yolda bulunan engeller de birer birer ortadan kalkmaya
başlıyor. Bunu fark ettiğim zaman her şeyin daha da kolaylıkla ve akış içinde ilerlediğine tanık
oldum. Bazen o akış içerisinde biz, zorluklara direnç göstererek yaşamı daha da çekilmez bir
hale getiriyoruz. Evet, bundan sonraki süreçte yalnız olacağımın ve zor zamanların üstesinden
tek başıma gelmem gerektiğinin farkındaydım tabiki. Ama aslında baktığımda; bütünüyle yalnız olmak zorunda da değildim. Gönüllülüğüm esnasında karşılaştığım her bir insanın da hayatıma bir dokunuş yapmasına izin vermeliydim. Gönüllülük bana her anlamda birçok şey kattı. Kendi sınırlarımı genişletmeme olanak tanıdı. İletişim konusunda en zorlandığım anlarda bile; aslında iletişimin sadece konuşmaktan ibaret olmadığını öğretti. Bu yüzden zorluklar; o an içinde bulunduğumuz durumlarda her şeyi çekilmez hale getirmiş gözükse bile, esasında tüm bunlardan da öğrenip kendimize çıkarmamız gereken dersler olabildiğini fark etmemi sağladı.
8- Almanya’da gönüllü olarak ne kadar süre kalabilirsin?
ESC projelerinde yer alınabilen en uzun süre toplamda 14 aydır. Bu; kısa dönem ve uzun
dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kısa dönem; 59 güne kadar olan projeleri kapsıyor. Uzun
dönem ise; 2-12 ay boyunca gerçekleşen projeleri kapsıyor. Eğer ilk etapta kısa dönem bir projeye katılırsan sonrasında iki proje toplamı 14 ayı geçmeyecek şekilde 2. bir projede gönüllülük yapılabilir. Ancak katıldığın ilk proje uzun dönem bir proje olursa (Bu 61 günlük bir proje bile olsa) 2.bir projede yer alınamaz. BFD’de ise bu süre 6-18 aydır ve yaş kısıtlaması yoktur.
9- Son olarak Almanya’da gönüllü çalıştıktan sonraki hedeflerini alabilir miyiz?
Tabiki. Gönüllü olarak çalıştıktan sonra, bir süre daha aynı kurumda hemşire yardımcısı olarak
çalışmaya devam edeceğim. Sonrasında ise Almanya’da Biyoloji alanında yüksek lisans
eğitimine başlamayı düşünüyorum. Hani şu ölmeden önce yapılacaklar listelerimiz vardır ya;
Benim listemde de 30 yaşına gelmeden önce gönüllü bir çalışmada yer almak vardı. Ve
Almanya hep yaşamak istediğim bir ülkeydi. Aslında araştırmalarımı yaparken ilk önceliğim
her zaman yüksek lisanstı ama Almanya bunun için bazı zorlu şartlar arıyor: Yıllık olarak belli
bir miktar bulundurman gereken bir bloke hesap gibi… Durum böyle olunca önceliğimi
gönüllü projelere verdim. Ama her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum ve böylesinin bana
daha fazla deneyim kattığını düşünüyorum.