Almanya’da çalışan herkesin tıpkı Türkiye’de olduğu gibi zorunlu olarak emeklilik sigortasına prim ödemesi gerekiyor. İsterseniz Almanya’da kısa süreli kalın, isterseniz emekli olana dek, Almanya’da çalışmaya başlayınca Almanya’daki emeklilik kasasına prim ödemeye başlıyorsunuz ve sizin de otomatikman bir Alman sigorta numaranız oluyor. Almanya’da emeklilik sigortasını yöneten yasal kurum Deutsche Rentenversicherung. Hatta Almanya’da çalışmaya başlayınca posta kutunuza gelen ilk mektuplardan biri bu kuruma ait oluyor, çünkü Almanya’da emeklilik yaşlı bir nüfusa sahip bu ülke için önemli bir konu. Bizim gibi sonradan Almanya’ya göçenler içinse Almanya’da emeklilik büyük bir bilinmez süreç. Bu yazıda Almanya’daki emeklilik sürecinize katkıda bulunacak yöntemlerden birini tüm detayları ile anlatıp, Türkiye’den taşınanların Almanya’da emeklilik için yapması gerekenler arasında yer alan önemli bir detayı aydınlatmak istiyoruz.
Türkiye’deki Eğitim Süresini Almanya’da Emeklilik İçin Saydırmak
Almanya’da emekliliği hak etmek için 35 yıllık bir bekleme süresi var. Almanya’da 5 yıl çalıştıktan sonra resmi olarak Almanya’da emekliği hak ediyorsunuz ama gelecekte erken emekli olmak isterseniz 35 yıl beklemeniz gerekiyor (bu durum malulen emeklilik için geçerli değil). Bu bekleme süresini kısaltmak için eğitim sürenizi Almanya emeklilik kurumuna tanıtabilirsiniz!
İster Türkiye’de eğitim alın isterseniz de Almanya’da eğitim alın; Almanya’da yaşıyorsanız ve Almanya’da emeklilik düşünüyorsanız, eğitim sürenizi Almanya’daki emeklilik süresine saydırabilirsiniz. Peki bu işlemi yapmak bana ne kazandıracak dediğinizi duyar gibiyim. Eksiksiz bir sigorta geçmişiniz olursa, hak ettiğiniz emekli maaşı miktarının gelecekte daha yüksek olmasını sağlarsınız. Yani bu işlem sayesinde emeklilik maaşınız potansiyel olarak artacak.
Türkiye’deki Eğitim Süresini Almanya’da Emeklilik İçin Nasıl Saydırabilirim?
Eğer eğitim sürenizi Kontenklärung denilen süreçle saydırırsanız maksimum 8 yıl emeklilik hak ediş bekleme sürenizden düşüyor. Bunu yapabilmenin elbette şartları var. Almanya emeklilik kurumu, 17 yaşından sonra aldığınız herhangi bir eğitimi emeklilik süresinden düşüyor. Örneğin; ben lisemin son yılını ve üniversitede hem lisansta hem yüksek lisansta geçirdiğim yılları Deutsche Rente kurumuna bildirerek emeklilik hak ediş süremi 35 yıldan 22 yıla düşürdüm (son 5 yıldır Almanya’da çalışıyorum). Eğitim sürenizin ilk 3 yılını da sanki siz emeklilik kasasına ödeme yapmışsınız gibi sayıp, gelecekte emeklilik maaşınızın daha yüksek olmasını da sağlıyor bu işlem. Bu durum meslek yüksekokulu, Ausbildung süresi ya da açık öğretimle okunan okullar için de geçerli. Üstelik bu sadece Türk vatandaşlarına sunulan bir hak değil ister Almanya’da doğup büyüyün, ister başka ülkeden göçün eğitim sürenizi siz de Almanya’daki emekliliğinize saydırabilirsiniz.
Eğitim süresini Almanya’daki emeklilik günlerine saydırma işlemi için yapılması gerekenler:
- V0100 – Antrag auf Kontenklärung denen başvuru formunu online olarak doldurmak. Bu formu doldurmak yaklaşık 30-40 dakika sürüyor, formu doldurmadan önce sigorta numaranızı hazırlamayı unutmayın. Almanya’daki sigorta numaranızı maaş bordronuzda bulabilirsiniz. Sigorta numarası 12 haneli, içinde 1 harf bulunduran bir numara. Kontenklärung işlemini yapabilmek için tıklayın.
- Başvuru formunu doldururken eğitim sürenizi kanıtlayan belgeleri yüklemeniz gerekiyor. Bunu kanıtlamak için ben diplomalarımın aslı gibidir mühürlü fotokopilerini sisteme yükledim. Her diplomam ya İngilizceye ya Almanca’ya çevrilmişti.
Bu işlemi ben eğitim süremi saydırmak için yaptım ama aynı şekilde yurtdışında (Türkiye’de) çalıştığınız günleri de emeklilik için saydırmanız mümkün. Fakat böyle bir işlemi yaptırdığınızda Almanya’daki emeklilik kasasına eksik tutar için prim ödemeniz gerekebilir. Almanya’da eğitim sürenizi saydırmak için yapacağınız bu işlemde ise herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Almanya’da Bireysel Emeklilik
Almanya’da emeklilik maaşları maalesef iç açıcı değil. Bu yüzden Türkiye’den taşınanların Almanya’da emeklilik için yapması gerekenlerden biri de bireysel emeklilik yatırımını değerlendirmek. Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da aylık belirlediğiniz miktara göre bireysel emeklilik yaptırmanız mümkün. Biz bireysel emeklilik yatırımımızı finansal konularda uzman finans danışmanı Ayşe Zor’un desteği ile yaptırdık. Her şeyde olduğu gibi bireysel emeklilik konusunda da bilinmesi gereken birçok detay var. Ayşe’nin bizim emeklilikten beklentilerimizi dinledikten sonra sunduğu seçenekler arasında bizim için en uygun olanını seçtik. Siz de Almanya’da emeklilik konularında ücretsiz bir şekilde bir danışmana ihtiyaç duyarsanız Ayşe Zor’u (ayse-guel.zor@horbach.de) gönülden tavsiye ederiz. Ayşe Zor’a ulaşmak için tıklayın.
Umarız bu yazımızda verdiğimiz bilgiler işinize yaramıştır. Sorularınız olursa aşağıya yorum bırakmaktan çekinmeyin. Bizi de Instagram’dan takip etmeyi unutmayın! 🙂