Eğer ekonomik durumunuz Almanya’da yüksek lisans masraflarınızı karşılamak için yeterli değilse, Almanya’da burs bulabilmek için de şansınızı zorlayabilirsiniz. Almanya’da okumaya başladığınızda burs bulamasanız dahi haftada 20 saatlik çalışma izninizle kolayca alanınızda Almanya’da iş bulabilir ve geçinebilirsiniz. Bu konuyu uzun uzun şu yazımızda anlatmıştık. Bu yazımızda ise Almanya’da başvurabileceğiniz tüm yüksek lisans burs olanaklarını listeledik. Münih Teknik Üniversitesi’nden mezun olmaya yaklaştığım şu günlerde nihayet bu yazıyı yazabilmek için fırsat buldum. Yazıya katkıları için Almanya’da yüksek lisans yapan ve Almanya’dan burs alan sevgili arkadaşım Ayşe’ye de teşekkürlerimi iletiyorum. Haydi Almanya’da burs bulma rehberine başlayalım!
-
En temelden başlayalım: Almanya’da burs bulmak neden önemli?
Vizeye ya da oturma iznine başvururken Almanya sizden 1 yıllık geçinmeniz için belirlenen miktarı (10 236 Euro, BaFöG tarafından belirleniyor, her yıl değişebilir) toplu olarak bankada bloke etmenizi ya da burs belgenizi göstermenizi istiyorlar. Her ay bloke hesaptan size 853 Euro çekebiliyorsunuz. Almaya’da bloke hesap konusunu detaylarıyla elbette anlatmıştık, buyrun. Eğer bu parayı gösterebilecek ekonomik güçte değilseniz diğer bir opsiyon da Almanya’da burs bulmak.
-
Almanya’da ya da yurtdışında burs veren kurumları nasıl araştırım?
Almanya için burs araştırabileceğiniz resmi bir portal var. DAAD portalı Almanya’da bulabileceğiniz kriterlerinize uygun bursları filtrelemenize yardımcı oluyor. Portala ulaşmak için tıklayın.
Bunun dışında Stipendienlotse, Mystipedium ve EU Funding Guide burs bulabileceğiniz diğer güvenilir siteler.
-
Almanya’da Türk öğrencilere verilen Yüksek Lisans bursları neler?
- DAAD-TEV Bursu
DAAD-TEV ortak aylık 850 Euro burs veriyor. Burs başvuru tarihi genelde Şubat ve Mart aylarında son buluyor. TOEFL, IELTS gibi dil sınav sonuçlarızın mutlaka olması gerekiyor DAAD-TEV burslarına başvurabilmeniz için. Bunun dışında T.C. vatandaşı olmak, 30 yaş ve altı olmak, üniversite son sınıfta ya da mezun olmak, başvurduğunuz bölümün dilini bilmek ve ortalamanın en az 3 olması gibi bursa başvuru şartları bulunuyor. Fazlasıyla rekabetin yüksek olduğu bir burs bu. Bu sebepten dosyanızı özenle hazırlamanızı tavsiye ederim. TEV-DAAD bursu hakkındaki tüm güncel bilgiler için linki ekledim.
-
German National Scholarship Program (Deutschlandstipendium)
Başvurması en rahat burs; German National Scholarship Program (Deutschlandstipendium), devletin ve sponsorların ortak olarak üniversitelere kaynak sağladığı aylık 300 Euro’luk burs. Başvurunuz hala devam ederken Applicant Number ile başvurabiliyorsunuz. Herhangi bir sınav sonucu istemiyor
sizden. Hali hazırda zaten okula başvuru yaparken hazırladığınız belgeleri kullanabileceğiniz için
cover letter haricinde bir belge hazırlamanız gerekmiyor. Bu bursa her dönem başvurabilirsiniz. Link için buyrun.
-
MTU Studien-Stiftung
Bilim-teknik alanlarında eğitim gören genç kadınları destekleyen bir burs programı. Başvuru için belirli bir zaman aralığı yok, istediğiniz zaman başvurabiliyorsunuz. Link için tık tık.
-
Femtec Carrier Building Program
Femtec Carrier Building Program’ı olarak adlandırılan ve verdikleri kursların burs olarak nitelendirildiği bir program. 2020 başvuruları Nisan-Mayıs arasında. MINT denilen mühendislik ve doğal bilimler alanında okuyan öğrencileri kapsıyor. Özellikle ETH Zurich, Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Leibniz Universität Hannover, University of Stuttgart, RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden ve the TU Munich öğrencilerini kapsıyor. Linki bıraktım.
-
HEIDENHAIN Bursu
Bu bursun son başvuru tarihi 30 Eylül’dü. Cover Letter, CV, Certificates gibi belgelerle kolaylıkla başvuru yapılabiliyor. Benden güncel transkript belgesi istediler ama okulumun daha başlamadığını söyleyince gönderdiğiniz belgelerle başvurunuzu değerlendireceğiz dediler. Burs aylık 900 Euro. Informatik, Fizik, Mühendislik gibi teknik alanlarda okuyacaklara veriliyor. Link için buraya.
-
Heinrich Böll Bursu
Bu çok güzel bir burs programı ancak B2 seviye Almanca istiyorlar. Stipendiumplus kuruluşlarından birisi aşağıda paylaştığım. 13 adet kuruluş bulunuyor öğrencilere burs sağlayan, ilgi alanlarınıza göre seçebiliyorsunuz. Ekonomi, ticaret, din, siyaset vs. olarak gruplara ayrılmış kuruluşlar. Kuruluşun giriş sayfasında kendini anlatan öğrencilerin deneyimlerini okuyabilirsiniz. Başvuru için buraya.
-
Hanns Voith Stiftung
-
Üniversite bursları
Kendi üniversitenizin de burs olanaklarını mutlaka kontrol edin. Örneğin TUM’un yabancı öğrencileri desteklediği burs programı bulunuyor. Ancak Master’da ilk döneminizi bitirmişseniz başvurabiliyorsunuz. Bu burs 1500 Euro’ya kadar tek seferlik ödeme olarak yapılıyor. Detaylı bilgi için buraya alalım.
0 comments
Merhaba,
Bilgilendirme için teşekkürler. Peki eğer bir burs ile gidersek yine de belirli bir miktar para istiyorlar mı yoksa burs belgesi yeterli mi? Bir de burs aldığımız zaman yine de çalışabiliyor muyuz ve çalışma izni için ekstra bir şeye gerek var mı ? Bu işler kendi alanımızda olabilir mi ? Makine Mühendisliği'nden mezunum. Cevap verirseniz çok sevinirim.