Herkese sakin bir Pazar gününden yeniden merhaba arkadaşlar! Şu sıralar daha az gezdiğimizin biz de farkındayız, fakat bu şimdilik bazı özel sebeplerden dolayı geçici bir süreç, bu süreçte Almanya’da yaşamayı merak eden dostlar için işe yarayacak önemli tecrübeleri paylaşmayı sürdürüyoruz. Almanya’da iş aramak, Almanya’da öğrenci olmak, Almanya’ya taşınmak üzerine vs… gibi. Bu kamu spotu açıklamasını tamamladığımızı varsayarak dilerseniz bugünkü yazımızın konusuna geçelim, daha çok seyahat ve Almanya’da yaşam üzerine, somut şeyler görmek isteyenleri, bol fotoğraf paylaşımlı Instagram sayfamıza alalım! 😊 Şimdi ise Alman Hükümeti’nin yeni göç yasasını sizlere anlatalım!
Nedir bu Almanya’nın yeni göç yasası?
60 ve 70’li yıllarda yapılan Türk göçünü hatırladınız mı? İşte geçtiğimiz günlerde Almanya Parlementosu’nda oybirliği ile ortaya çıkan bu Almanya’nın yeni göç yasası neredeyse onun gibi bir şey. Neredeyse diyoruz çünkü karşılıklı diğer devletlerle anlaşarak, belirli bir oranda işçi alımı yapılmayacak. Bunun yerine, bağımsız olarak meslek erbabı ve diploma veya sertifika sahibi sizler oturduğunuz yerden Türkiye’de X firmasındaki iş ilanına başvurur gibi Almanya’daki bir firmadaki iş ilanına başvurabileceksiniz. Ve bakın burası çok önemli diye altını çizerek ve kalın puntolarla belirtiyoruz; bu şekilde artık eskisine göre Almanya’ya iş bularak gelebileceksiniz. Nasıl mı? Öncelikle şuna değinelim, eskiden şöyle bir şartı vardı Almanya’nın; bu yasadan önce şirketler iş ilanı yayınlarken ilk etapta alacağı işçinin Alman vatandaşı biri olmasını seçmek zorundaydı. Eğer aradığı alanda Alman vatandaşı bir işçi bulamazsa bu sefer ikinci seçenek olarak AB üyesi ülkelerden birinin vatandaşlarından seçmek zorundaydı, buradan da işçi çıkmazsa (ki hak verirsiniz ki çok düşük ihtimallerden söz ediyoruz) ancak AB üyesi dışındaki ülkelerde işçi arayıp, Almanya’ya getirebiliyordu. Özellikle IT-Bilişim alanında bu çok da önemli değil, çünkü Almanya gibi sonradan Amerika, Çin, Güney Kore gibi teknolojisi güçlü ülkelerin gerisinde kalmamak için, geleceğin en önemli meslek gücü olarak görülen bilişim çalışanları daha ayrıcalıklı konumdaydı. Şu anda onlar bir adım daha öndeler hala ama o konuya da geleceğiz.
Hangi meslekler Almanya’nın yeni göç yasasından yararlanabilir?
Bu sorunun eskiden sınırlı bir cevabı vardı ve ne yazık ki tüm meslekler özgürce Almanya’ya gelip mesleklerini yapma olanağına sahip değildi. Fakat günümüzde yeni yürürlüğe girecek bu yasa ile artık bir sınırı olmadan, birçok meslek grubu bu yasadan yararlanarak Almanya’ya iş bularak gelebilecek. Hatta bütün mesleklere açık demek daha doğru olacak ama hak verirsiniz ki Almanya’nın (ya da herhangi bir ülkenin diye düşünmek daha doğru olacaktır) bütün meslek alanlarına aynı oranda ihtiyacı yok. Bu sebeple siz, mesleğiniz neyse o alanda harıl harıl aşağıda açıkladığımız internet sitelerinden kendi alanınızla ilgili güncel iş ilanları var mı yok mu sık sık kontrol edin. Almanya’da iş arayabileceğiniz internet sitelerinden bahsettiğimiz bu madde yazının en alt bölümünde yer alıyor.
Almanya’ya yeni göç yasası ile gelmek için yapmanız gerekenler?
Eğer üniversite mezunuysanız ya da yakın zamanda olacaksanız bir diploma sahibi olduğunuz için avantajdasınız demektir. Hele ki bu diploma teknik bir işçilik üzerine bir diplomaysa ekstra şanslısınız demektir. Örneğin hemşirelik, hasta bakıcılığı, elektrik teknisyenliği vs… Ama diyelim ki üniversite mezunu değilsiniz ama kalifiye bir meslekte deneyiminiz var ve üstelik bu alanda bir geçerli sertifika sahibisiniz. Bu şekilde siz de gayet üniversite mezunu gibi, alanınızda iş arayarak Almanya’ya gelebilir ve hayatınızı burada sürdürebilirsiniz. Bu meslekler için aklınıza her şey gelebilir; örneğin su tesisatçılığı, elektrik tesisatçılığı, kalorifercilik, marangozluk vs… vs… bu liste uzayıp gider çünkü Almanya’da gerçekten zanaat gerektiren işler oldukça kıymetli 😊 Fakat ister üniversite mezunu olun, ister geçerli bir zanaat-el işçiliği alanında deneyiminiz olsun herkesin ihtiyacı olan şey Almanca bilmek. Bakın ana dil seviyesinde Almanca bilmeniz gerekiyor, dildeki her norma sahip olmanız gerekiyor demiyoruz, mesleğinizle ilgili bilgilere Almanca olarak hâkim olursanız ve Almanca olarak bir iş mülakatı gerçekleştirebilirseniz, gerisinin çok da önemi yok. Tabii her meslek için farklı Almanca seviyeleri istenebilir, orası ayrı.
IT, bilgisayar mühendisleri bu yeni işçi alımı yasası ile nasıl gelebilir?
Önceden bu yasa yokken de bilgisayar mühendisleri ve tüm IT çalışanları diğer meslek gruplarına göre avantajdaydı Almanya’ya gelmek konusunda çünkü burası tam bir bilişim cenneti gibi. IT’cileri havada kapıyorlar ve açık ara diğer tüm meslek gruplarından en önde olan meslek grubu yine IT-Bilişim sektörü çalışanları. Bu yasa yokken IT’cilerden diploma olmasa bile (diğer meslek gruplarına tanınmayan bir ayrıcalık bu) en az 5 yıllık deneyim istenirken, bu yasa kapsamında IT’cilerin durumu daha da hafifletildi ve diploma şartı olmaksızın minimum 3 yıllık tecrübe yeterli bir IT’cinin iş başvurusu yapıp hayatını Almanya’da idame ettirmesi için. Ki diğer mesleklerde zorunlu bilinmesi gereken Almanca, bilişim sektörü çalışanları için zorunlu değil, yalnızca iyi bir İngilizce’ye sahip olarak da IT alanında iş bulup gelebilirsiniz. Fakat diğer meslek gruplarının tamamı için yalnızca İngilizce iş bulma olasılığı oldukça düşük durumda Almanca bilmemeye karşın. Eğer aynı pozisyonda Almanca bilen başka biri varsa işi büyük olasılıkla o kapabilir (eğer mesleki olarak diğer adaya göre artılarınız fazla değilse).
Hemşire ve hasta bakıcısı olarak Almanya’da çalışabilir miyim?
Almanya’da IT sektörü dışında en çok ihtiyaç olan meslek gruplarının başında Almanya’da hemşirelik ve Almanya’da hasta bakıcılığı geliyor. Hemşirelik ve hasta bakıcılığı için diploma ile birlikte minimum B2 seviyesinde Almanca bilmeniz durumunda Almanya’ya iş bularak gelebilirsiniz.
Almanya’da öğretmenlik yapabilir miyim?
Bu soruyu soran çok kişi var, özellikle konuyla ilgili Serkan’ın YouTube kanalında yaptığı videoda çok soru gelmişti Türkiye’deki öğretmen takipçilerimizden. Almanya’da öğretmenlerin durumu diğer meslek sahiplerinden biraz farklı çünkü buradaki eğitim sektörü Türkiye’dekinden biraz farklı. Ve bu sistem içerisinde Alman vatandaşı olmayan birisi bir devlet okulunda öğretmenlik yapması oldukça zor ama imkansız değil. Ve burada özel okul kavramı da Türkiye’deki gibi yoğunlukta değil. Ayrıca, bir başka bilgiden daha bahsetmek gerekirse, burada bir Alman vatandaşı öğretmenin en az iki farklı branşta öğretmenlik deneyimi ve eğitimine ihtiyacı var bir okulda çalışabilmesi için. Tek bir branşlı öğretmenlik için ise anca özel okullarda yapılabilir bir şey. Yani eğer devlet okullarında çalışamasanız da Almanya’da bulunan özel okullarda öğretmenlik yapabilirsiniz.
Almanya’nın yeni göç yasası ne zaman geçerli?
Haziran ayının ilk haftasında onaylanan Almanya’nın yeni göç yasa tasarısı yürürlüğe 2020 Ocak ayında girecek ve bu yasa, yasal olarak 2020 Ocak ayından itibaren çalışmaya başlayacak. Yani önünüzde en az dil öğrenmek için artı olarak 6 ay var, ne kadar erken kolları sıvarsanız o kadar avantajda olacaksınız 😊 Daha önceki göç yasası 2008’de onaylanmış ve günümüze kadar gelmişti, ta ki bu yasa onaylanana kadar 😊
Peki iyi güzel de Almanca bilmeden nasıl iş bulacağız?
Bu yazıyı okuyan birçok kişinin bu soruyu sorduğuna eminim, bence çok yerinde bir soru. 😊 Eğer gerçekten Almanya’da yaşamayı, hele de bir şirkette çalışmayı düşünüyorsanız mutlaka Almanca bilmek zorundasınız. Elbette bazı iş kollarında istisna olarak İngilizce ile de iş bulmak mümkün olsa da; uzun vadede, Almanya’da yaşamak isteyen herkesin bir an önce buna yatırım yapıp Almanca öğrenmeye başlaması gerekir. Neden mi? Diyelim ki çok önemli bir mesleğe sahipsiniz, bunu kanıtlayabileceğiniz bir eğitim geçmişiniz ve diplomanız da bulunmakta, hatta bu konuda deneyiminiz dahi var. Almanya’da bir şirket tarafından kabul edilmek için çoğu şartları karşılıyor iken yalnızca Almanca bilmediğiniz için bile maalesef Almanya’daki bir şirketin sizi işe alma ihtimali ne yazık ki düşük olacak. Bu sebeple bu olasılığı ortadan kaldırmak için ve Almanya’da kurmayı hayal ettiğiniz yeni hayatınız için bile kolları sıvayıp bugünden Almanca öğrenmeye başlamayı size tavsiye ederim. Peki Türkiye’de yaşayarak Almanca öğrenilir mi? Bu sorunun cevabı bence fazla efor sarf etmenizi gerektirse de evet. Tavsiyem Almanca’ya gerçekten hakim ve mümkünse ana dili olan eğitmenlerden öğrenmeye çalışın. Çünkü en iyi bu şekilde öğrenebileceksiniz. Karşınızdaki ana dili Almanca olan biriyle sürekli iletişim kurarak karşınızdaki bir Alman ile nasıl iletişim kurmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Bu da sizin iş mülakatlarında karşı tarafı anlamanız ve kendinizi daha doğru ifade etmeniz için sizi diğer birçok adaya göre öne geçirecek. “Tamam, bu da güzel ama Türkiye’de ana dili Almanca olan öğretmeni nereden bulacağım Serkan?” diye içinizden geçirdiğinizi tahmin edebiliyorum. 😊 Bu konuda size tavsiyem siz Almanya’da olmasanız da, Almanya’yı evinize getirmeniz. 😊 Benim tavsiyem ana dili Almanca olan eğitmenlerin her türlü öğrenci seviyesinde dersler verdiği Go for German online Almanca kursu. Gerek yoğun, gerek yarı yoğun, gerekse sadece konuşma pratiğini geliştirmeye yönelik (Go!15 Dakika Almanya) kurs modellerinden istediğinizi seçerek, şimdiden gelecekteki hayaliniz için kendinize Almanca yatırımı yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bir yandan öğretmeninizle dersler yaparken, ders zamanı dışında Go for German’ın online öğrenme platformu üzerinden egzersizler yaparak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Benim bir başka önemli bulduğum özelliği ise isterseniz Almanca öğrenmeye sıfırdan başlayın Almanya’daki bir dil kursu gibi öğretmen sizinle en başından tane tane Almanca konuşarak size her şeyi anlatmaya başlıyor. “Hiç Almanca bilmiyorum, nasıl anlayacağım!” diye korkmayın, aynı süreçlerden geçmiş biri olarak şunu söyleyebilirimki bir bebeğe öğretir gibi öğretiyorlar. 😊 Go for German’ın Almanca kurs fiyatlarını değerlendirdiğimizde online olarak Almanya’daki bir kursa katıldığımızı düşündüğümüzde bence makul kalıyor, şahsen Türkiye’deki bir kursa göre sizi Almanca’ya daha hızlı alıştıracağını düşünüyorum. Eğer Go for German‘ın kurslarına ve ücretsiz deneme derslerine kaydolmak isterseniz şuradan “Kurslar” sekmesinden dilediğiniz kursa kaydolabilirsiniz.
Almanya’ya 6 aylık iş arama vizesiyle gelip Almanya’da iş aramak
Bu yasa tasarısıyla birlikte, bir de bahsetmeden geçemeyeceğimiz şöyle bir yol daha var arkadaşlar, dil okulu veya eğitim için (Almanya’da üniversite okumak, master yapmak vs…) gelenlerden istenen bloke hesap modeli ile ya da hesabında para göstererek 6 aylık yaşam masrafınızı kendiniz karşıladığınız takdirde Almanya’ya iş arama vizesi ile gelip, iş arayışınızı buradan da sürdürebilirsiniz. Eğer bu 6 ay içerisinde alanınızla ilgili iş bulursanız o 6 aylık vizeniz yaptığınız iş sözleşmesine göre uzuyor ve Almanya’da kalabiliyorsunuz. 😊 Ama bu bahsettiğimiz göç yasasından bağımsız bir vize türü ve bu 6 ay için ortalama aylık 740 Euro x 6 aylık yaşam masrafınızı peşinen bir Alman bankasında açacağınız bloke hesapta göstermeniz gerekiyor.
Almanya’da iş aramak için internet siteleri
Almanya’nın yeni göç ve işçi alım yasasını merak ettiniz ve hali hazırda yurt dışına kapağı atmaya çalışan yanınızın harekete geç dediğini duyar gibiyiz. Peki Almanya’daki iş ilanlarına ve bu yasayla ilgili resmi bilgilere ve hatta yasanın kendisine nereden ulaşabilirsiniz? Merak etmeyin, bizler kulaktan dolma haberleri bloğumuza taşıyıp sizlere boş umutlar verecek kişiler değiliz, sizi her daim düşünüyoruz dostlarım 😊 Eğer azami miktarda Almancanız var ise, Almanya’da iş ilanlarını barındıran arkadaşı da şuraya ekliyoruz. Şimdiden herkese kolay gelsin, bu süreçlerle ilgili aklınıza takılan şeyler olursa bize şuradan mail atabilir ya da YouTube’daki konuyla ilgili kapsamlı videolarımıza göz atabilirsiniz. Sevgiler!
0 comments
Eğer gelmeden almanyada iş bulursam atıyorum a2 seviyesinde almancam var diyelim yine gelebilirmiyim yani ben bu dil seviyemi almanyadaki işverenleremi yoksa konsolosluğamı kanıtlamam gerekiyo
İş verene kanıtlamanız gerekmektedir.
merhaba ben 20 yıl almanyada kaldım sonra evlenip türkiyye döndüm almanyada hemşirelik okurken yarım bıraktım tüm belgelerim var şuan almanyadayım 20 şubat 2020 de schengen visem doluyor burda okul buldum beni okula aldılar vertrag yapacagız benim söyle bir sorum var 2 gün önce ausländerbehörde 05.05.2020 tarihine online termin aldım visem c tipi vize oldugu için bana oturum ve çalışma izni verirlermi vizemi d vise ye çevirirlrmi yoksa git d tipi vize alıp gelmi derler bu konu hakkında bilginiz varmı teşekkür ederim
Merhaba, a2 seviyesi ile işe kabul edilsek gelebiliyoruz o zaman değil mi? Bir haberde o şekilde okumuştum.