Almanya’da lisans yapmak isteyen, yüksek lisans okumak isteyen, Almanya’ya erasmus’a gelmek isteyen yahut dil okulu vizesine başvurmak isteyen çoğu kişiden gelen soruların başında “bloke hesap” geliyor. Bu sebeple son Almanya dil kursu vizesi yazısı gibi bloke hesap üzerine de özel bir yazı kaleme almamız gerektiğini fark ettik. Bunu fark etmekle de kalmadık, tüyo verebileceğimiz, başkalarının da işine yarayabilecek bir yazı kaleme aldık. Biz Almanya’ya geldik ama paranın değerinin pek de iyi olmadığı şu son zamanlarda bari gelemeyenlere faydalı, temiz ve işe yarar bilgiler sunalım istedik. Hazırsanız sizler için hazırladığımız Almanya vizesi bloke hesap problemine çözüm önerilerimize başlayabiliriz.
1. Sizin masraflarınızı karşılamayı taahhüt edecek bir “garantör” bulun


Garantör demek bir nevi Almanya’da bir amcanızın, akrabanızın olup size ekonomik olarak yardımcı olması demek. Akraba olmaksızın herhangi bir kişi (eş, dost, arkadaş vs…) sizin garantörünüz olabilir. Garantör kişi sizin Almanya’da kalacağınız süre boyunca bütün masraflarınızı karşılaması durumunda vize süreci öncesinde göstermeniz gereken bloke hesap tutarından yırtmanız için önemli bir adım. Az bir tutardan bahsetmiyoruz, örneğin 1 yıllık yaşama masrafını ele alalım (bu süre sizin bulunacağınız süreye göre değişebilir ama genelde 1 yıllık planlı oluyor); aşağı yukarı 1 yıllık göstermeniz gereken 8640 Euro’yu (Artı olarak 150 Euro da hesap açtırma parası var) göstermenize gerek kalmıyor hali hazırda bir garantöre sahipseniz eğer. Fakat burada da bazı handikaplar var. Bunlar sırasıyla;
a) Garantör kişi bu meblağı karşılamayı kabul etmeli, yani aranızda güvenle ilgili bir problemin olmayacağı bir yakın ilişki gerekli bir anlamda.
b) Diyelim ki Almanya’da amcanız ya da halanız var ve o size garantör olmayı kabul edecek kadar sizi seviyor. Fakat bu bile tek başına yeterli değil o kişinin garantör olmasında. Yani azıcık şöyle izah edelim; bir kişinin garantör olup olamayacağı o kişinin gelir durumundan, gider durumuna göre değişebiliyor. Sonuç olarak şunu baz alabilirsiniz ki, size garantör olacak kişinin aylık eline geçen gelirinden kendi giderlerini düştükten sonra size verebileceği kadar +720 Euro’sunun olması ve bunu göstermesi gerekiyor. Eğer garantörünüzün elinde kalan para aylık olarak 720 Euro’nun altındaysa o kişi garantör olmak için gerekli şartları sağlayamıyor maalesef. Evet biliyoruz saçma belki, sizin aylık gideriniz belki 300 Euro’dan fazla olmayacak bile belki (kalacak yer probleminizi amcada, halada kalmakla çözdüğümüzü düşünürsek mümkün bir şey bu) ama yine de bir kişi için zorunlu yaşam gideri Almanya tarafından 720 Euro olarak görülüyor. Tabi bu rakam her yıl değişebilir ama aşağı yukarı rakam şu aralar bu.
2. Türkiye’deki bir bankadan kredi çekmeyi deneyin


Almanya’da o veya bu sebeple yaşamak istiyorsanız zaten burada sizi iyi bir geleceğin ve ekonomik ferahın da olduğunun farkındasınızdır. O yüzden açık açık anlatıyoruz, öyle kasıntı şekilde sizi caydırıp burada mağdur edebiyatı yapmayacağız Alamancı abiler, ablalar gibi (Almanya’da yaşamak zor, Almanya’da iş bulamıyorum, Almanya’da para kazanmak zor bla bla…). Eğer azıcık yetenekli, azıcık cesur, azıcık dili öğrenmeye yeterliliğiniz varsa Almanya’da kolay kolay aç kalmazsınız. Yeterki bürokratik süreçleri aşmış olun ve elinizde çalışma vizeniz olsun. Bakın ne iş yapacağınızdan bahsetmiyorum, alanınızla ilgili kalifiye bir iş de olabilir bu, garsonluk da olabilir, başka bir şey de… Ama öyle ama böyle, Almanya’da Euro kazanmaya başladığınız an sizi mükemmel ötesi ve ultra lüks bir hayat sizi beklemiyor, bunu garanti etmiyoruz ya da biz de öyle yaşamıyoruz. Fakat buradaki geçiminiz Türkiye’deki ortalama bir özel sektör çalışanına kıyasla daha refah içinde oluyor, üçün beşin hesabını daha az yapıyorsunuz en azından. Şimdi önden bu detayı verdiğime göre kredi çekme mevzusuna gelelim. Diyelim ki siz de Almanya’da böyle bir geleceğin olduğuna inanıyor ve bu uğurda harekete geçmek istiyorsunuz (bunu düşünmeye başlayan arkadaşlarım buralar önemli, dikkatlice okumanızı öneririz); o zaman bu plan uğruna Türkiye’deyken bloke hesap olayını aşmak için önemli miktarda krediye başvurabilirsiniz. Ya da bir kenarda azıcık bir birikmişiniz vardır, altınızda arabanız vardır nakit paraya çevirebileceğiniz, biraz da krediye ihtiyaç duyuyorsunuzdur; çekinmeyin girişin bu işe. Girişken olun hayatta, yerinizde saymayın, bir şeyleri bir kere deneyip size göre olup olmadığını anca kendiniz yaşayarak deneyimleyebilirsiniz. Şöyle kısa bir senaryo yazalım mı bunun üzerine? Diyelim ki krediyi çekip, Almanya’ya eğitim, dil okulu ya da herhangi bir gerekçe için geldiniz. Burada part-time olarak bile çalışma hakkınız olursa elinize geçen parayla burada geçinmeniz yaşadığınız standart ve yaşadığınız şehre göre değişebilmekle birlikte, zor olmayabiliyor. Bir de ele geçen Euro’nun TL’ye göre üstünlüğünü katarsak işin içine; elinizdeki paranın minik bir tutarını her ay Türkiye’ye gönderip kredinizin taksitlerini yatırabilirsiniz. Tabi dil okulu için gelenlerin çalışma izinleri olmuyor yani onlar için bu senaryo biraz gecikmeli mümkün. Bu sebeple dil eğitimi sonrası iş bulmak ve çalışma hakkı kazanmak onlar için ilk adım olabilir bu senaryoya göre.
3. Bloke hesabınızı karşılayabilecek her potansiyel adayı gözden geçirin


Geçen haftaki yazımızda bir ismi lazım değil arkadaştan söz etmiştik hatırladınız mı? (Tekrar merhaba İsmi Lazım Değil, naaptın? 😊) Aynı arkadaş da Almanya’ya dil okulu vizesi ile gelmek için yeterli bütçeye sahip değildi. Bunun için memleketinin köy derneğine başvurmuştu ve eğitimi için bunun gerekli olduğu konusunda derneğini yani köylülerini ikna etmişti. Köyünün derneğinden daha sonra geri ödemek koşuluyla bloke hesabına yatırması gereken parayı almıştı ve Almanya vizesine öyle başvurmuştu. Bu fikir akıllarınızda bir ampulün yanması için tek bir örnek sadece; bunu siz, kendinize göre şekillendirip bu yolu izleyebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz çevreyle alakalı dernekler, iş adamları, patronlar, okuldan hocalar, aile dostları; kim olursa olsun. Eğer çevrenizde bu şekilde değerlendirebileceğiniz ve kapısını çalabileceğiniz bir yer varsa, kapısını tıklatmaktan çekinmeyin ve bir şekilde bloke hesap sorununu aşın.
4. Burs imkanlarından faydalanmaya çalışın


Bu madde yalnızca Almanya’ya eğitim için gelecekleri ilgilendiriyor maalesef. Yani Almanya’ya lisans, yüksek lisans, doktora ya da yaz okulu ve staj gibi fırsatlarla gelmek istiyor ama maddi kaynak bulamıyorsanız bu maddedeki ipuçları sizi ilgilendiriyor. Almanya’nın burs imkanları maalesef çok geniş değil fakat yine de eğitim ve staj için verilen çeşitli burslarda şansı denemekte fayda var. Türkiye’de yüksek lisans ve doktora için DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) ve TEV (Türk Eğitim Vakfı) ortak burs veriyor. Bunun dışında bazı üniversiteler kendi bünyesinde burs öneriyor. Yani üniversite bakarken burs imkanlarını da araştırabilirsiniz. Ayrıca staj için IAESTE, öğrenci gezileri için, sanatçılar için ya da doktoralılar için de burs imkanı var. Tüm burs imkanlarını incelemek için en sağlam portal DAAD’ın arama portalı. Burayı didik didik edip, size uyacak bir bursu kovalamayı ve alırsanız da bizimle mutluluğunuzu paylaşmayı unutmayın😊
5. Yurt dışına taşınmak uğruna Türkiye’de tasarruflu olun ve para biriktirmeye başlayın


İşin başı aslında Türkiye’de başlıyor, Türkiye’deki hayatınızı şekillendirmekte. Biz öyle yaptık, Almanya’ya taşınma planı uğruna son bir yılda Türkiye’deki hayatımızı, alışveriş düzenimizi vs buna göre şekillendirdik. Çünkü bir şeyi istiyorsanız başarılı olmak uğruna adım atmalısınız. Bu adımlardan biri de tasarruflu davranmak, lüks alışveriş takıntısından uzak durmak ve üç kuruş demeden kenarda birikim yapmak. Para biriktirme yöntemleri ile ilgili sizlere daha faydalı olabilecek bir adet blog yazımız, bir adet YouTube videomuz var. Dilerseniz onları inceleyip siz de hayatınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
6. Freelance iş kovalayın


Burada özellikle özel bir yeteneğe sahip olan kişilere görev düşüyor. Bu yeteneği freelance işe çevirebilecek herkes gerek bloke hesap adına para biriktirmek için olsun, gerekse Almanya’ya kapağı attıktan sonraki yaşamında hayatını idame ettirmek adına olsun; bu alanda yürümeli ve hatta mümkünse yurtdışındaki şirketlere iş üretmeli. Cebinize katkı sağlayacak her bir kuruş önemli, bu sebeple yeteneklerinizi hafife almayın, onlardan ek gelirler elde edin.
Biz aklımıza gelen bloke hesabı aşabileceğiniz ya da bloke hesaba katkı sağlayabileceğiniz tüm yöntemleri aktarmaya çalıştık bu yazımızda. Eğer bizim aklımıza gelmeyen başka bildiğiniz bir yöntem varsa bunu yazımızın altına yorum olarak yazabilir ve bu bilginin başkalarının da işine yaramasını sağlayabilirsiniz. Aklınıza takılan başka sorular olursa bize mail atabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi ihmal etmeyin, oraları pek bir güncel tutuyoruz. YouTube kanalımıza abone olabilir, Instagram ve Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!
4 comments
siz hangi universitleri tavsiye edesrsiniz
varya, bu yazınız şahane olmuş , fevkaladenin fevkinde, ben erasmus hayatı daha önce almanyada
yaşadığım için ve şimdide master için gitmeye karar verdiğim için bu yazı çok faydalı oldu,
emeğinize sağlık
Merhaba. Ben almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorum ve (eğer ayarlayabilirsem) garantörüm avusturya’da yaşıyor.Bu garantörlük için sorun teşkil eder mi? (garantör olmanın şartları neler) diyelim ki kabul aldım ve masterı bitirdim. Masterdan sonra almanya’da kalıp herhangi bir işte (garsonluk vs) çalışabiliyor muyum? hiçbir yerde bilgi bulamadım yardımvı olursanız sevinirim.