Bu seferki yazımız yurt dışında yüksek lisansa başvurup, kabul almış heyecanlı ve bir o kadar da kafası karışmış sizler için geliyor! Telaşa mahal yok, yine yüksek lisansa başvururkenyaptığınız gibi adım adım her şeyi yapabilirsiniz. Okulunuzdan kabul aldığınızı öğrendikten sonra bir sonraki adım elbette vize süreci oluyor. Vizeye başvurup, Almanya’da oturum izninizi alana kadar bürokratik süreçler maalesef peşinizi bırakmıyor. O yüzden dersinize sıkı çalışıp, bu rehberi adım adım okuduktan sonra işe koyulabilirsiniz. Bu yazıda Almanya’da yüksek lisans yapmak için almanız gereken uzun dönemli Ulusal Vize’yi anlatacağız. Vizenin sıkıcı ve maalesef uzun evrak listesine şuradan ulaşabilirsiniz. Biz bu listedeki önemli evrakları nasıl almanız gerektiğini, kritik noktaları ve bizim tecrübemizden sonra “aman siz böyle yapmayın”ları anlatacağız. Gelin Almanya ulusal vizesi alırken dikkat edilmesi gereken 7 püf noktası neymiş bunları mercek altına alalım.
1. Öncelikle tüm belgelerinizi İngilizce ya da Almanca’ya çevirmiş olmanız gerekiyor
2. Sağlık Sigortası (Formül A/T 11 belgesi) olmadan olmuyor
3. Motivasyon mektubunu bu sefer dilekçe yazar gibi yazın
4. ”Para yoksa, Almanya’ya gelmek yok” diyor sevgili konsolosluk
5. Nedir bu bloke hesap?
Bloke hesap, önceden tek seferde yatıracağınız bir yıllık yaşam masrafı ücretini (10230 Euro) size aylık 853 Euro olarak geri veren ve böylece bir yıllık geçiminizi garantiye alan bir hesap çeşidi.
Gelelim Almanya’da bloke hesap açma acınızı minimuma indirecek banka önerilerimize. Online Bank hizmeti ile bloke hesap açan 3 banka var Almanya’da. Bunlar Coracle, Expatrio ve Fintiba. Siz içinden seçip beğenin diye her biri için linkleri bırakıyoruz. Hepsinde hesap açma ücreti mevcut. Fintiba 89 Euro’ya açıyor, Expatrio 49 Euro’ya ve Coracle ise 99 Euro’ya. Fintiba ve Expatrio 1 yıl boyunca aylık masraf olarak 5 Euro keserken Coracle kesmiyor. Expatrio’nun avantajı ise Türkçe hizmet vermesi. Expatrio da Coracle da hızlı bir şekilde online olarak bloke hesabınızı açıyor.
Gelelim sağlık sigortasına. Biz sigortamızı AOK’dan yaptırdık ve aylık 95 Euro ödüyoruz. Bu tutar aşağı yukarı tüm sigorta şirketlerinde aynı. Expatrio da aynı şekilde sağlık sigortası hizmeti veriyor. Almanya’da yüksek lisansa kayıt yaptırabilmek ve vize alabilmek için Alman bir public health insurance firmasından hesap açma zorunluluğunuz var. Bu sigortalarla Almanca iletişim sürdürmek ve onların yavaş işlemleri ile vakit kaybetmek yerine sigorta hizmetinizi de buradan hızlıca yaptırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu tarz firmalar onlarla iş birliği içinde oldukları için sizden daha hızlı işlemleri hallediyorlar. Unutmayın Almanya ulusal vize başvurusunda en büyük düşmanınız zaman! Zaman kaybetmek çok şeye mal olabilir.
Bloke hesabın nasıl açılabileceğini uzun uzun şu yazımızda anlattık. Blogumuzu başvuru öncesi didik didik etmeyi ihmal etmeyin 🙂
6. Vize evraklarınızı hazırlarken bir yandan da başvuru için randevu almayı unutmayın!
7. Evraklar tamam, randevular alındı, bitti mi? Elbette hayır
Tam bürokratik zımbırtıları hallettim oh artık, diye rahatlayacağınızı sanarken sırada bekleyen daha çok işin olduğunu fark ediyorsunuz. Evet, maalesef sadece vize almanız yetmiyor. Almanya’da gideceğiniz şehre göre konaklayacağınız yeri bulmak için arayışa girmeniz gereken süre değişebiliyor. Münih, Berlin, Frankfurt, Hamburg gibi şehirlere gidecekler özellikle 2-3 ay öncesinden gerek yurt, gerek paylaşımlı oda ya da ev gibi opsiyonları hızlıca araştırıp, nefes almadan başvuru yapması gerekiyor. Bunun için okullar sitelerinde rehberler hazırlıyor genellikle. Bu rehberi inceleyerek işe koyulabilirsiniz. Facebook grupları ve WG Gesucht sitesi de çok işe yarıyor. Facebook gruplarına kendinizi detaylı anlatan bir metinle fotoğrafınızı atarsanız ev arkadaşı arayanların size dönme ihtimali de oluyor. Özellikle Münih gibi bir şehirde ve Almanya’da nasıl ev aranır şu yazımızda anlattık. Almanya’ya taşınmadan önce mutlaka okuyun!
1 comment
Merhabalar tekrardan umarım sizi çok sikmiyorum.Esimle beraber gelmek istiyoruz.Sizin de verdiğiniz değerli bilgiler eşliğinde birtakım haziliklar yapıyoruz.Soruma gelecek olursak ben Garantör belgemi kendim için almam yeterli oluyor mu? Eşim benimle gelecek sadece ben yüksek lisans yapacağım.Aslinda benim durumum size çok benziyor.Simdiden teşekkürler.Iyj günler dilerim