Almanya Ulusal Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Püf Noktası

3 Paylaşım
3
0
0

Bu seferki yazımız yurt dışında yüksek lisansa başvurup, kabul almış heyecanlı ve bir o kadar da kafası karışmış sizler için geliyor! Telaşa mahal yok, yine yüksek lisansa başvururkenyaptığınız gibi adım adım her şeyi yapabilirsiniz. Okulunuzdan kabul aldığınızı öğrendikten sonra bir sonraki adım elbette vize süreci oluyor. Vizeye başvurup, Almanya’da oturum izninizi alana kadar bürokratik süreçler maalesef peşinizi bırakmıyor. O yüzden dersinize sıkı çalışıp, bu rehberi adım adım okuduktan sonra işe koyulabilirsiniz. Bu yazıda Almanya’da yüksek lisans yapmak için almanız gereken uzun dönemli Ulusal Vize’yi anlatacağız. Vizenin sıkıcı ve maalesef uzun evrak listesine şuradan ulaşabilirsiniz. Biz bu listedeki önemli evrakları nasıl almanız gerektiğini, kritik noktaları ve bizim tecrübemizden sonra “aman siz böyle yapmayın”ları anlatacağız. Gelin Almanya ulusal vizesi alırken dikkat edilmesi gereken 7 püf noktası neymiş bunları mercek altına alalım.

1. Öncelikle tüm belgelerinizi İngilizce ya da Almanca’ya çevirmiş olmanız gerekiyor

Yukarıdaki linkten evrak listesini kontrol ettikten sonra işe Türkçe evraklarınızı İngilizce ya da Almanca’ya çevirterek başlayabilirsiniz. İngilizce belgeri ekstra çevirmenize gerek yok. Çeviri sadece Türkçe belgeler için gerekiyor. Biz bu süreçte Beşiktaş’ta ofisi bulunan Nisan Çeviri‘den destek aldık. Kendileri hem hızlı cevap vermeleri hem de sağladıkları esneklik ile işlerimizi çok kolaylaştırmıştı.

2. Sağlık Sigortası (Formül A/T 11 belgesi) olmadan olmuyor

Almanya’da yaşarken mutlaka sağlık sigortanızın olması gerekiyor. Bu sebepten konsolosluk en başından bu şartı sağlamanızı bekliyor. Normalde vizeye başvurmak için 2-3 aylık seyahat sigortası yaptırıp, sonra Almanya’da sigorta yaptıran çok arkadaşımız vardı ama biz öyle yapmadık. Almanya’da geçici yaptıracağınız 2-3 aylık sigorta okula kayıt yaptırırken halihazırda geçerli olmayacağı için paranızı çöpe atmaya gerek yok. En başından Almanya’da bulunacağınız aydan itibaren başlamak üzere sigortanızı yapmak ve daha da uğraşmamak en mantıklısı, tabi Almanya’ya okul başlamadan çok önce gelecekseniz 2-3 aylık seyahat sigortası yaptırmak daha ucuza mal olacaktır. Almanya’da devlet sigortasını AOK yapıyor. AOK‘ye Türkiye’deyken mail atıp, sigorta talebinizi ilettiğinizde sizden A/T 11 belgesi istiyor. Bu belge Türkiye ile Almanya arasındaki anlaşma gereği Türkiye’deki sigortanızın Almanya’da da geçerli olmasını sağlıyor. Bu belgeyi AOK’ye gönderdiğiniz taktirde sigorta evraklarınız hazırlanıyor ve size mailleniyor. Fakat bizim gibi evlenip, Türkiye’de sigortası olmayan kişilerin mecburen AOK ya da okulunuzun sitesinde bahsi geçen diğer sigorta şirketlerinden öğrenci sağlık sigortası yaptırması gerekiyor. Evli olduğunda aileden bir kişinin sigortalı olması yetiyor, eşiniz de otomatikmen sigortalı oluyor. Biz sigortaya ayda 90 Euro ödüyoruz ve Almanya’daki tüm sağlık hizmetlerindenfaydalanabiliyoruz.

3. Motivasyon mektubunu bu sefer dilekçe yazar gibi yazın

Bu mektup tıpkı okula başvururken önem taşıdığı gibi konsolosluk başvurusunda da önem taşıyor. Motivasyon mektubunda, Almanya’da neden okumak ve yaşamak istediğinizi kısaca anlatın ve vize talebinde bulunduğunuzu belirten resmi bir kapanış cümlesiyle bir sayfalık dilekçe formatında bir mektup hazırlayın. Bu resmiyet bürokrasi cenneti Alman Konsolosluğu’nun çok hoşuna gidecektir.

4. ”Para yoksa, Almanya’ya gelmek yok” diyor sevgili konsolosluk

Vize başvurusunun en can alıcı evrağı maalesef finansal durumu gösteren evrak. Yani ne yapıp edip Almanya’da yaşarken geçim sıkıntısı çekmeyeceğinizi sevgili konsolosluğa göstermeniz gerekiyor. Bunun için üç farklı yol var. İlki burslu olarak gitmek. Bursunuz varsa kafanız rahat olsun. Bursu aldığınız kurumdan alacağınız evrağı eklemek yeterli.
İkinci bir yol ise Almanya’da yaşayan bir sponsor yani garantör bulmak. Bu garantör herhangi bir milletten, herhangi akrabalık ya da arkadaşlık seviyesinden bir kimse olabilir. Yeterki Almanya’da yaşasın ve size her ay devletin belirlediği alt yaşam gideri miktarını (ayda 720 Euro) ödeyebileceğini kanıtlasın. Tabii ki bu işlemi biricik garantörünüzün yapması gerekiyor. Gelir belgeleriyle birlikte yaşadığı şehirdeki yabancılar ofisine (ordnungsamt) giderek size bir yıl boyunca garantörlük yapabileceğini iletiyor ve yabancılar ofisi de gelir-giderlerini hesaplayıp, size ödeyeceği miktarı arttırabildiği taktirde bu belgeyi ona veriyor.
Sonuncu yol ise bloke hesap açmak. Bu adıma ayrı bir maddede yer vermek gerek. Çünkü kendisi başlı başına bir olay:)

5. Nedir bu bloke hesap?

Bloke hesap, önceden tek seferde yatıracağınız bir yıllık yaşam masrafı ücretini (10230 Euro) size aylık 853 Euro olarak geri veren ve böylece bir yıllık geçiminizi garantiye alan bir hesap çeşidi.

Gelelim Almanya’da bloke hesap açma acınızı minimuma indirecek banka önerilerimize. Online Bank hizmeti ile bloke hesap açan 3 banka var Almanya’da. Bunlar Coracle, Expatrio ve Fintiba. Siz içinden seçip beğenin diye her biri için linkleri bırakıyoruz. Hepsinde hesap açma ücreti mevcut. Fintiba 89 Euro’ya açıyor, Expatrio 49 Euro’ya ve Coracle ise 99 Euro’ya. Fintiba ve Expatrio 1 yıl boyunca aylık masraf olarak 5 Euro keserken Coracle kesmiyor. Expatrio’nun avantajı ise Türkçe hizmet vermesi. Expatrio da Coracle da hızlı bir şekilde online olarak bloke hesabınızı açıyor.

Gelelim sağlık sigortasına. Biz sigortamızı AOK’dan yaptırdık ve aylık 95 Euro ödüyoruz. Bu tutar aşağı yukarı tüm sigorta şirketlerinde aynı. Expatrio da aynı şekilde sağlık sigortası hizmeti veriyor. Almanya’da yüksek lisansa kayıt yaptırabilmek ve vize alabilmek için Alman bir public health insurance firmasından hesap açma zorunluluğunuz var. Bu sigortalarla Almanca iletişim sürdürmek ve onların yavaş işlemleri ile vakit kaybetmek yerine sigorta hizmetinizi de buradan hızlıca yaptırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu tarz firmalar onlarla iş birliği içinde oldukları için sizden daha hızlı işlemleri hallediyorlar. Unutmayın Almanya ulusal vize başvurusunda en büyük düşmanınız zaman! Zaman kaybetmek çok şeye mal olabilir.

Bloke hesabın nasıl açılabileceğini uzun uzun şu yazımızda anlattık. Blogumuzu başvuru öncesi didik didik etmeyi ihmal etmeyin 🙂

6. Vize evraklarınızı hazırlarken bir yandan da başvuru için randevu almayı unutmayın!

Almanya Ulusal Vizesi’ne başvurmak için resmi temsilcileri İdata‘dan randevu alıp, başvuru gününde de bireysel olarak konsolosluğa gitmeniz gerekiyor. Bu işlemi sizden başka herhangi bir kişi ya da kurum yapamıyor. Bu konuda dikkatli olun. Randevuları genelde 1 ay sonrasına veriyorlar, o sebepten erken davranmak faydanıza.

7. Evraklar tamam, randevular alındı, bitti mi? Elbette hayır


Tam bürokratik zımbırtıları hallettim oh artık, diye rahatlayacağınızı sanarken sırada bekleyen daha çok işin olduğunu fark ediyorsunuz. Evet, maalesef sadece vize almanız yetmiyor. Almanya’da gideceğiniz şehre göre konaklayacağınız yeri bulmak için arayışa girmeniz gereken süre değişebiliyor. Münih, Berlin, Frankfurt, Hamburg gibi şehirlere gidecekler özellikle 2-3 ay öncesinden gerek yurt, gerek paylaşımlı oda ya da ev gibi opsiyonları hızlıca araştırıp, nefes almadan başvuru yapması gerekiyor. Bunun için okullar sitelerinde rehberler hazırlıyor genellikle. Bu rehberi inceleyerek işe koyulabilirsiniz. Facebook grupları ve WG Gesucht sitesi de çok işe yarıyor. Facebook gruplarına kendinizi detaylı anlatan bir metinle fotoğrafınızı atarsanız ev arkadaşı arayanların size dönme ihtimali de oluyor. Özellikle Münih gibi bir şehirde ve Almanya’da nasıl ev aranır şu yazımızda anlattık. Almanya’ya taşınmadan önce mutlaka okuyun!
Tüm adımların stressiz, kolayca geçmesi ümidi ile:) Bizi YouTube kanallarımızdan takip etmeyi unutmayın! Evet 2 tane var:) Biri Serkan Beyde Videoları diğeri ise Seyahat Hikayeleri!
3 Paylaşım
1 comment
  1. Merhabalar tekrardan umarım sizi çok sikmiyorum.Esimle beraber gelmek istiyoruz.Sizin de verdiğiniz değerli bilgiler eşliğinde birtakım haziliklar yapıyoruz.Soruma gelecek olursak ben Garantör belgemi kendim için almam yeterli oluyor mu? Eşim benimle gelecek sadece ben yüksek lisans yapacağım.Aslinda benim durumum size çok benziyor.Simdiden teşekkürler.Iyj günler dilerim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir