Ulusal Vize Nedir? Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu Doldurulmuş Örneği

10 Paylaşım
2
0
8

Daha önceki yazılarımızda Almanya’da yüksek lisans başvuru sürecini, Almanya’da çalışma iznini öğrenci iken nasıl halledebileceğimizi ve Almanya’da aile birleşimini anlatmıştık. Bu konuların en başından son sürecine kadar ne kadar karmaşık olduğunu bizzat bu süreçlerden geçmiş insanlar olarak biliyoruz ve bu sebeple bu haftaki yazımızda Almanya ulusal vizesi yani D tipi vize alırken neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Bu yazı ile Almanya ulusal vize başvuru formu nasıl doldurulur öğrenmiş olacaksınız ve yazı sonuna da ulusal vize başvuru formu doldurulmuş örneğini ekleyeceğiz. Ayrıca ulusal vize nedir ve ulusal vize ne kadar sürede çıkar gibi bize çok sorulan soruları da yanıtlamış olacağız. Hazırsanız o halde başlayalım!

1. Ulusal vize nedir?

Almanya D tipi vize yani diğer adı ile ulusal vize Almanya’da kesintisiz 90 günden fazla kalacak kişiler için verilen vize türü. Bu vize çeşidi aile birleşimi, öğrenci veya çalışma amaçlı ikametler için veriliyor. Biz ulusal vizeye öğrenci olduğumuz için başvurmuştuk ama genel olarak yukarıda saydığımız tüm grupların D tipi Almanya ulusal vizesine başvurması gerekiyor. Vizeye baivurmadan önce de mutlaka İDATA’dan randevu alınıyor ve randevu günü de ilgili şehirdeki konsolosluğa tüm evraklar hazırlanmış halde gidiliyor. Tüm evraklar hazır olmadan vize başvurusu kabul edilmiyor. O yüzden bir sonraki adımı dikkatle okuyup, defalarca altını çizin deriz. Almanya ulusal vizesi hakkında daha detaylı bilgiye Almanya konsolosluğunun sitesinde bulunan şu belgeyle ulaşabilirsiniz.

2. Ulusal vize başvuru formunu doldurmaya başlamadan önce evrakları kontrol edin!

Bazı evrakların hazırlanma süreci ve başvurma süreci uzun ve zahmetli olabiliyor. O nedenle ilk başta tüm evrakları gözden geçirip öncelikle hazırlanması gereken evrakları belirlemek başlamak için iyi bir nokta. Örneğin bloke hesabın açılması en az 1 ay sürüyor. Çünkü bloke hesap evraklarını Almanya’daki bankaya gönderiyorsunuz, banka size hesap numarası veriyor ve para transferi yapıyorsunuz ve sonra da bloke hesabınız açılıyor. Bu işlemler özellikle yoğun dönemlerde daha uzun sürdüğü için Almanya ulusal vizesine başvurmadan en az 1 ay önce bloke hesabınızı açmış olmanız gerekiyor. Bu arada bloke hesap nedir, bloke hesap nasıl açılır gibi sorular kafanızda uçuyorsa sizi şu videomuza ve şu yazımıza bekliyoruz. YouTube kanalımızada abone olmayı ve Almanya’da yaşam ile ilgili içeriklerimizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Bunun dışında çevirilmesi gereken Türkçe evrak varsa bunu çevirtmek ve konsoloslukta ya da noterde onaylatmak da zaman alıyor. Bizim tüm evrakları hazır etme sürecimiz 2 ay sürmüştü ve ulusal vize randevumuzu gitmeyi planladığımız tarihten 2 ay önce almıştık. Özellikle okulların başlama ayı olan eylül ayında konsolosluk çok yoğun oluyor bu sebeple eylül ayına randevu alacaksanız en az Ağustos başı hatta Temmuz ortası IDATA’yı arayın derim. IDATA vize randevusu içinse sizi şu siteye alalım. Unutmadan vize için ücret isteniyor dolayısıyla güncel ücreti yanınızda nakit olarak bulundurmayı ihmal etmeyin.

3. Ulusal vize başvuru evrakları neler?

• 2 adet doldurulmuş ulusal vize başvuru formu: bkz. Doldurulmuş örneği bir sonraki maddeye koyduk.
• Pasaport
• 2 adet vesikalık fotoğraf: 35 x 45 milimetre biyometrik fotoğraf ve mutlaka yeni çekilmiş olmalı
• Motivasyon yazısı : Bizim üniversite başvurularında kullandığımız motivasyon mektubunu örnek alabilirsiniz.
• Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Nüfus kayıt örneğinde “Düşünceler” bölümünün de eksiksiz doldurulmuş olması gerekiyor.
• Sağlık sigortası: Bu evrak çok önemli o nedenle mutlaka Alman konsolosluğunun şu bilgilerini okuyun: Biz sağlık sigortamızı AOK’dan yaptırmıştık.
• Geçim masraflarının nasıl karşılanacağına dair belge: Öğrenciler için bloke hesap ya da garantörlük evrakları çalışanlar içinse iş sözleşmesi gösterilmelidir.
Almanya’da iş, Almanya’da eğitim ya da Almanya’da staj için gereken belgelerde birkaç farklılık olabilir ama genel geçer belgeleri aşağıda sıraladık. Sizin gidiş amacınıza uygun ulusal vize evraklarışuradaki linkten kontrol edebilirsiniz.

4. Ulusal vize ne kadar sürede çıkar?

Ulusal vizenin çıkış süresi birazcık çıktığı dönemin yoğunluğuna göre değişiyor ama biz 16 Eylül’de başvurup 10 Ekim’de vizemizi almıştık. Zaten yolculuğumuz 12 Ekim’de idi. Dolayısla eğitim ya da dil okulu başlangıcı gibi önemli olaylar varsa mutlaka okul başlamadan vizeniz elinize ulaşmış oluyor. Konsolosluğun sitesinde bu süre 3 ay olarak verilmiş fakat çevremizdeki herkesin vizesi genel olarak 1-2 ay içinde gelmişti.

5. Almanya vize mülakatında sorulan sorular neler?

Evet Almanya vize mülakatlarında size bazı sorular soruyor. Bu hem doldurduğunuz evraktaki bilgileri teyit etmeye yönelik hem de gidiş amacınıza yönelik sorular oluyor. Mesela Almanca dil seviyesi ile ilgili bir belge ya da bilgi de verdiyseniz size basit Almanca sorular dahi sorabiliyorlar. Bahar master eğitimine gittiği için ona hangi okula gittiğini, eğitim süresinde nerede kalmayı planladığını, eğitiminin dilini ve bölümünün adını sormuşlardı. Serkan ise Almanya dil okulu vizesi için başvurduğu için gösterdiği A1 seviyesine yönelik nerelisin, kaç yaşındasın vs gibi basit sorular sormuşlardı. Bu soruları çok abartmanıza ya da önceden hazırlıklı gitmenize gerek yok. Zaten halihazırda cevabını bildiğiniz şeyler soruluyor.

6. Ulusal vize başvuru formu nasıl doldurulur?

Ulusal vize başvuru formu doldurulmuş örneğini bir sonraki maddeye ekledik ama genel olarak Ulusal vize başvuru formu Almanca doldurulmuş olması gerekiyor. Zaten yazdığınız bilgiler şahsi bilgiler olduğu için Türkçe karakter kullanmamak dışında Almancanızı konuşturmanız gereken özel bir bölüm yok 😀

7. Ulusal vize başvuru formu doldurulmuş örnek

Şuraya ulusal vize başvuru formu doldurulmuş örneğini bıraktık. Formda kişisel bilgiler kısmını boş bırakıp kafa karışıklığı yaratacak kısımları sarı ile işaretleyip açıkladık. Yani bu formu örnek alarak ulusal vize başvuru formunuzu doldurabilirsiniz.

8. Ve en heyecanlı an: Pasaport teslimi!

Vize başvuru sürecinde pasaportumuzu elimize aldığımızda ellerimiz heyecandan titiriyordu. Kolay değil aylarca verilmiş emek, ıvır zıvıra dökülmüş paralar, harcanan zaman ve tabii en önemlisi de gelecek hayalleri pasaporttaki bir sayfaya yapıştırılmış kağıt parçasına bakıyordu. O yüzden pasaport evimize ulaştığında ilk birkaç dakika açamadık ve donup kaldık 😀 Neyseki beklediğimiz olmuştu ve ulusal vizelerimizi alabilmiştik. İlk başta sadece 3 ay vize aldığımızı görünce biraz şaşırdık tabii ki ama sonradan öğrendik ki bu verilen ulusal vize geçici bir vize ve Almanya’ya yerleştiğimizde ilk işimizin bu vizenin süresi bitmeden oturum iznine çevirmemiz gerektiği. Almanya’da vizelerimizi nasıl oturum izinlerine çevirip aile birleşimi yaptığımızı da şuradaki yazımızda anlatmıştık.
Almanya Ulusal Vizesi başvuru evraklarını ve Almanya ulusal vize başvuru formunun nasıl doldurulacağını öğrendiğinize göre sizi şimdi Almanya Ulusal Vizesi alırken dikkat etmeniz gereken 7 püf noktayı anlattığımız şu çok önemli yazımıza alalım. Umarız Almanya vizesi başvuru süreciniz sancısız ve çok rahat geçer ve hayallerinizin şehrinde yeni bir başlangıç yapmaya başlarsınız.
Bizi Instagram’da da takip edebilirsiniz! Unutmadan yolunuz Hamburg’a düşerse de bir kahve içmek için bize yazmayı da ihmal etmeyin. Kolaylıklar dileriz:)
10 Paylaşım
6 comments
  1. Merhaba öncelikle 1 ekimde aile birleşimi vizesine başvuruyorum vize başvuru formunu 2 tane elle doldurdum da bunlardan fotokopi çekmem gerekiyor mu ?

  2. Bende Yuksek Lisansimi Almanyada yapmak istiyorum ancak evli ve 3 yadinda cocugum var onlarda benim ile almanya D tipi vize alabiliyormu ge yuksek lisan sinrasu Almanyada kalabiliyormuyux

  3. Merhaba öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.Benim tehlikeli ve en tehlikeli işlerde kalite kontrol elemanı sertifikam var a1 almanca sertifikamda mevcut a2 almak için çalışıyorum almanya da teyzem yaşıyor ve bana sponsor olacak nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

  4. Merhabalar konsolosluk sitesinde iki nüsha ve almanca çevirilerinin istendiği yazıyor. Çeviriler noter onaylı olmak zorunda mı? Teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bunlar da Hoşunuza Gidebilir