Dilin iletişim hayatının ana kemiği olduğu su götürmez bir gerçek. Dil; gerek iş dünyasında, gerekse sosyalleşme alanında, globalleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışan birçok kişinin üzerinde titizce durduğu en önemli iletişim yolu. Kısa zaman önce Almanya’ya taşınmış bir çift olan biz, daha Türkiye’deyken Almanca öğrenmek için farklı yöntemler deneyip hangilerinin daha işe yarar, hangilerinin daha az işe yarar olduğunu keşfetmeye başlamıştık. Tabi bu yöntemler kişiden kişiye değişebileceği için genel geçer bir şey söylemek pek doğru olmaz. Bu sebeple siz bir adım atmak istiyorsanız, yöntemlerinizi deneyerek kendiniz bulacaksınız. Biz bu listeyle sizlerle kendi tecrübelerimizi paylaşmak istedik, deneyerek yeni yöntemler üretmesi ve öğrenmesi sizden… Sizin de kendinize göre birtakım yöntemleriniz varsa yazının altına yorum bırakarak bizimle paylaşırsanız biz de daha önce denemediğimiz yöntemleri denemek isteriz. 🙂
1. Her şeyin başı amaç, etkili bir plan ve aksatmayacak şekilde düzen
2. Dili ders çalışır gibi öğrenmeye çalışmayın, hayatınızın her alanına yerleştirin
3. Asla vazgeçmediğiniz teknolojiyi bu iş için de kullanabilirsiniz
4. Dil öğrenirken çocukluğunuza geri dönebilir ve kolay ve anlaşılabilir olması sebebiyle 6 yaşa kadarki çocuk kitaplarını okumaya başlayabilirsiniz
Bir dilin en basit ve anlaşılabilir hali ilkokul ve hatta okul öncesi yaşta başlanan aşamadır. Kendi anadilimiz olan Türkçe’yi öğrendiğimiz gibi okul öncesi çağındaki bir çocuğun öğrenme süreçlerini referans olarak alabilirsiniz.
5. Özellikle önerdiğimiz, öğretici yanı kuvvetli Susam Sokağı ve Heidi başta olmak üzere birçok çizgi filmi Almanca izleyebilirsiniz
80 ve 90’lı yılların başına yetişmiş çocukların hafızasında önemli bir yer kaplayan Susam Sokağı ve Heidi gibi çocuk filmlerini Almanca izleyebilirsiniz. Okul öncesi çocuk gelişimine katkı sağlaması sebebiyle görsel ve işitsel açıdan size çok şey katacaktır. Biz izlerken hem çocukluğun nostaljisini yapıp mutlu olduk, öte yandan da dil öğrenme sürecimize katkı sağladık.
6. Podcast’ler önemlidir, her gün ya da belirli aralıklarla podcast dinlemeyi ihmal etmeyin
Spotify, Deutsche Welle, YouTube ve bulabileceğiniz farklı kaynaklardan Almanca podcast’ler dinleyebilirsiniz. Günlük işlerinizi sürdürürken arkada dönen podcast’ler kulağınızın Almanca’ya doymasını sağlayacaktır.
7. Almanca pop şarkıları ahenkli melodiler eşliğinde dile uyum sağlamanızı kolaylaştıracak bir yöntem
Müzik, öğrenmeyi kolaylaştırıcı yöntemlerden biri. Almanca şarkılar dinleyerek, hatta şarkı sözlerini de açıp eşzamanlı takip ederek dinlemeyi deneyin.
8. YouTube büyük bir hazine, içerisinde eğitim odaklı faydalanabileceğiniz oldukça başarılı kanallar var
Learn German with Jenny ve Learn German with Anja kendine has usülleri olan, dil öğreten önereceğimiz iki YouTube kanalı. YouTube büyük bir cevher, içerisinde çok daha fazlası var, ipucunu biz buraya yerleştirdik, araştırıp yeni kanallarla tanışmak sizin elinizde.
9. YouTube demişken, Almanca öğrenmede kaynaklar yalnızca dil öğreten kanallarla sınırlı değil
Bizim rutine bağlayıp izlediğimiz, başlangıç seviyesinde olanlara fayda sağlayabilecek iki kanal var. Bunlardan biri, bir dönem Alman televizyonlarında Ladykracher karakterine can veren Alman komedi oyuncusu Anke Engelke’nin kısa sitcom’ları. Diğeri ise dil öğretmeye yönelik bir yapım olan mini dizi Extr@.
10. Evinizdeki eşyaların üzerine Almanca isminin yer aldığı post-it’ler yapıştırmak nesnelerin ismini hatırlamada etkili bir yönteme dönüşebilir
Günlük hayatta kullandığınız her eşyayı elinize alırken karşı karşıya kalacağınız Almanca ismi, bir süre sonra hafızanızda büyük bir yer edineceği için bu yöntemi hafife almamanızı tavsiye ederiz. O nesneyi her elinize aldığınızda ya da her karşı karşıya geldiğinizde, post-it üzerine yazdığınız kelime bir süre sonra otomatik olarak beyninize yerleşecek.
11. Tandem’den dil partneri edinebilirsiniz
Özellikle IOS kullanıcılarına hitap eden Tandem uygulaması ile dünyanın farklı bir yerinden öğrenmek istediğiniz dili konuşabilen bir arkadaş edinip mesajlaşabilir veya görüntlü konuşabilirsiniz (Android’de de benzer uygulamalar olduğunu düşünüyoruz). Tandem’deki önemli bir ayrıntı; karşınızdaki kişiyle, karşılıklı dil öğretme ve dilinizi geliştirme üzerine olmasıdır. Bu sebeple size Almanca öğretmek isteyen dil partnerinize sizin de Türkçe öğretmeniz (veya bildiğiniz başka bir dil belki) gerekebilir. Böyle bir misyonu olması sebebiyle daha keyifli bir hal alıyor Tandem’den dil partneri bulmak.
12. Bir dili hayatınıza yerleştirmenin en olmazsa olmaz yöntemi; tekrar, tekrar, tekrar
Hangi yöntemleri kullanmayı tercih ederseniz edin, her şey bir şekilde düzenli tekrar etmeye ve sürdürmeye dayanıyor. Bu sebeple ısrarla tekrar edin. Bir dili öğrenme sürecinde bizim tecrübelerimizden elde ettiğimiz ipuçları bunlar, uygulamak veya uygulamamak elbette size kalmış. Fakat sizler de farklı yöntemlere sahipseniz bunları bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
13. Daha önce severek izleyip bitirdiğiniz dizileri bir de Almanca alt yazıyla izleyebilirsiniz
Özellikle Almanya’da birkaç kişiden denk geldiğimiz üzere buradaki insanlar Friends dizisini Almanca izlemeyi sıklıkla tavsiye ediyor. İçeriğinin ve konusunun gündelik hayat üzerine kurulu olmasından ötürü biz de Friends gibi dili ve içeriği daha basit olabilecek dizileri, filmleri Almanca altyazıyla izlemenizi önerebiliriz.
7 comments
Bizimle değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim…
Biz de okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz:)
Gercekten harika bilgiler.Tesekkur ederim.
Ne demek efendim, umarım bu bilgiler işinize yarar. Takipte kalınız benzer türde yeni içeriklerimiz geliyor:)
Çok teşekkür ederim çok mantıklı denemeler ve bir çoğunu deneyeceğim
Daha denemedim ancak çok faydalı olduklarını düşünüyorum.Teşekkürler 🙂
Çok begendim. Bilgiler için cok tesekkur ederim. saygılar