Bu hafta sizlere çok ama çok önemli bir konudan bahsedeceğiz. Çünkü bu konuda internette açık, temiz ve güvenilir bir kaynak yok. Hatta öyle ki Türkiye’deki Alman Konsolosluğu çalışanları bile bu bilgiyi net bilmiyorlar. O yüzden uzun zamandır yazmak isteyip de bir türlü yazamadığımız şu elzem konu için artık kolları sıvadık. Bu kez Almanya’da aile birleşimi konusunu anlatacağız. Ama öyle her yerde kolayca bulabileceğiniz Almanya’da aile birleşimi nasıl yapılır, Almanya’da aile birleşimi yapmanın şartları ne gibi sorular üzerinden değil. Bizzat öğrenci olduğunuzda eşinizin de yanınıza nasıl geleceği konusu üzerinden anlatacağız. Haydi başlayalım!
1. En önemli bilgi: Almanya’da yüksek lisans yaparken aile birleşimi yapabilirsiniz
Evet yukarıda yazdığımız şey tamamen doğru bilgi. Biz Türkiye’deyken bu konuyu çok araştırdık. Almanya’da doktora yaparken ya da Almanya’ya çalışmaya gelirken ailenizi de buraya getirebiliyorsunuz, biliyorduk. Fakat kimse Almanya’da yüksek lisans yaparken de ailenizi buraya getirebileceğinizi yazmamıştı. Hatta o dönem İstanbul’daki Alman konsolosluğuna mail atıp sormamıza rağmen net bir bilgi vermemişlerdi. Biz de bu bilgiyi bilmediğimiz için aile birleşimini Türkiye’de değil, Almanya’da oturum izinlerimizi alırken yaptık. Türkiye’de vize alırken size en fazla 3 ay vize verirler ve bunu Almanya’ya geldiğinizde kalıcı oturum iznine dönüştürmeniz gerekir. Ben Almanya’ya yüksek lisans yapmaya gelmiştim. Serkan içinse Almanya dil okulu vizesi almıştık. İkimiz de oturumlarımızı uzatmaya giderken oradaki memurun neden aile birleşimi yapmadığımızı söylemesi sonucu bu durumu öğrendik ve hemen aile birleşimi için gerekli evrakları edindik ve tekrar başvuruya gittik. O görevliye hala binlerce şükür ediyoruz çünkü bu sayede Serkan hem 2.5 yıl oturum iznini çok hızlı aldı ve üstüne üstelik tam zamanlı çalışma hakkı da oldu. Normalde dil okulu vizesi ile Almanya’da çalışma hakkınız olmaz ve en fazla bir yıl kalabilirsiniz. Dolayısıyla aile birleşimi yaparak Serkan’ın tüm haklarını elde etmesi bizi çok mutlu etmişti. Almanya’da yüksek lisans yapmak için nasıl vize alabileceğinizi şu yazımızdan, Almanya dil okulu vizesi şartlarını da şu yazımızdan okuyabilirsiniz. Velhasıl, biz bilmiyorduk bari siz bilin işleriniz kolaylaşsın. Eğer Almanya’ya lisans, yüksek lisans ya da doktora için geliyorsanız eşiniz de sizinle birlikte gelebilir ve tam zamanlı çalışma hakkı elde eder.
2. Aile birleşiminin ilk şartı: Evli olmak
Almanya’da aile birleşimi yapmak için resmi olarak evli olmanız gerekiyor. Fakat aile cüzdanımız burada geçerli olmadığı için bulunduğunuz şehrin konsolosluğuna gidip Formular B Uluslararası Evlilik Kayıt Örneğini almanız gerekiyor. Bu belge zaten Almanca olduğu için hiçbir çeviriye gerek kalmıyor. Belgenin örneğine şuradan ulaşabilirsiniz. Bu belge olmadan aile birleşimi yapmanız maalesef mümkün değil.
3. A1 sertifikası olmadan olabiliyor
Aile birleşiminin en can alıcı noktası da dil konusu. Normalde Türkiye’den başvuru yaptığınızda aile birleşimi vizesi için sizden A1 belgesi isterler. Bu belgeyi de sadece Goethe Enstitüsü’nde sınava girerek alabilirsiniz. Almanya’da aile birleşimi yaparken de bu belgeyi sizden istiyorlar fakat Serkan halihazırda dil kursuna kayıtlı olduğu için bizden A1 sertifikası istemediler yalnızca dil okuluna kayıtlı olduğu evrakı aldılar. Yani siz de Almanya’daysanız eşinizin de bir an önce gelmesini istiyorsanız dil okuluna kaydettirip yanınıza gelmesini ve birlikte aile birleşimi yapmanızı sağlamış olursunuz.
4. Diğer bir önemli konu ise sağlık sigortası
Burada sizlere yine biz yaptık siz yapmayın örneği vereceğiz. Almanya’da aileden sadece bir kişinin sağlık sigortalı olması yetiyor. Bu sayede eş ve çocuklar hepsini sigortalı yapabiliyorsunuz. Biz en başta hem bana hem Serkan’a ayrı sağlık sigortaları yaptırmıştık ama yine Almanya’ya gelince öğrendik ki sadece benim sağlık sigortamın olması yetiyor. Serkan da hemen AOK’ya gitti (Almanya’nın en yaygın sigorta şirketi) ve aile sağlık sigortasına geçmek istediğini bildirdi. Yine aynı ücreti ödeyerek yolumuza devam ettik ve böylece ikimizin de sigortası oldu ama sadece ben ücret ödüyorum. Siz de daha detaylı bilgi almak isterseniz AOK sitesinden inceleyebilirsiniz. İşte bu sigorta belgesini aile birleşimi vizesi yaparken kullanıyorsunuz. Unutmadan ekleyelim, sadece AOK sigortasına başvuru yapıp gitmeyin, sigortanızın mutlaka başlamış olması gerekiyor.
5. Aile birleşimi yaparken kaç metrekare evde oturacağınıza bile bakıyorlar!
Bunu başvuru belgelerinde görünce inanın biz de çok şaşırmıştık ama durum tam da şöyle: Almanya’da aile birleşimi yapmak istiyorsanız kira sözleşmesi ve kira sözleşmenizde yazan kaç metrekare evde yaşadığınız kısmı yetkilileri çok ilgilendiriyor. Çünkü iki kişinin en az 25 metrekare evde yaşamasını istiyorlar. 25 metrekare ne ki herkes yaşar dediğinizi duyar gibiyim ama burada işler maalesef öyle değil. Münih’te ev bulmak dünyanın en zor işi yazımızı okursanız neden bunu bu şekilde anlattığımı çok iyi anlayacaksanız. Burada ev bulmak, hele ki ilk zamanlarda tüm sisteme tamamen yabancı olarak ev bulmaya çalışmak gerçekten çok zor. Bu zorluk elbette her Alman şehrinde bu şekilde değil. Özellikle Münih, Hamburg, Berlin gibi büyük şehirler için böyle. Almanya’ya taşınıp da ev bulan o şanslı insanlardansanız, oturum izninizi alırken de bu sözleşmenin çok işinize yarayacağını unutmayın.
6. Nerede yaşadığınızı gösterdiniz ama yetmez, neyle yaşayacağınızı da göstermeniz gerek
Aile birleşimi yaparken Almanya’da yaşarken nasıl geçineceğiniz konusunda da sizden evrak istiyorlar. Biz ikimiz de burada öğrenci olduğumuz için ve öğrenci olarak aile birleşimine başvurduğumuz için bizden bloke hesap evrakımızı istediler. Serkan’ın da benim de ayrı ayrı bloke hesaplarımız vardı. Bloke hesap işi çok kolay değil biliyoruz. O yüzden bunun için de daha önce bloke hesap engelini nasıl aşabileceğinize dair tüyolar vermiştik. Şuradaki yazımızdan ve şuradaki videomuzdan bu konuda fikirler alabilirsiniz. Bloke hesap dışında, çalışıyorsa eşiniz onun son üç aylık maaş bordrosu ya da çalışma sözleşmesi ya da garantörünüz varsa onun maddi durumunu gösteren evrakları göstermeniz yeterli. Biz bir senelik gelirimizi göstererek 2.5 yıl oturum iznini aldık. Yani her sene için evrak göstermeye gerek yok. Tek seferde bir yıllık bloke hesap evrakı ile oturum izninizi rahatça uzatabilirsiniz.
7. Diğer evrakları da unutmamak lazım
Finansal evraklar, formular B, kira sözleşmesi, sigorta dışında başvuruya gidecekken götürmeniz gereken diğer belgeler; elbette pasaport, başvuru formu ve biyometrik fotoğraf. Bir adet fotoğraf yetiyor. Başvuru belgesini de oradayken alabilirsiniz.
Unutmadan ekleyeyim, anlattığımız tüm bu süreçler Bavyera eyaleti için tamamen doğru fakat Almanya’nın diğer eyaletlerinde bu durum bazı farklılıklar gösterebilir. O yüzden mutlaka resmi sitelerden de araştırmalarınızı yapın, evrakları kontrol edin ve randevunuzu öyle alın. Tüm bu işlemleri Yabancılar Dairesinde yani Ausländerbehörde’de yaptırıyorsunuz. Biz 60 Euro ödedik işlemler için. Umarız sizin için de bu süreçler çok sıkıntılı olmadan geçer ve sevdiklerinizle yeni şehrinizde mutlulukla yaşarsınız.
Sevgiler!
33 comments
Merhabalar, oncelikle cok tesekkurler aydinlatici bir yazi olmus. Benim merak ettigim eslerden sadece 1 i ogrenci kabulu aldiysa ve bu es vizeye basvurmak uzere elcilige gittiginde diger es de onun uzerinden vize alabilir mi? Yani aile birlesimi olayini hic Almanyaya gitmeden yapabilir miyiz?
merhaba
ben sizleri youtube'dan da takip ediyorum ama internette araştırma yaparken de buldum.
benim sorum şu. eşim almanya da öğrenci yani meslek yapıyor doğma büyüme almanya da süresiz oturumu var ve alman vatandaşlığı için başvuru yaptı yakın da vatandaşlığa geçiyor. eşim öğrenci olarak beni getirebilir mi?
Merhaba evet aile birleşimi yapabilirsiniz.
Merhaba evet yapılıyor ama bunu konsolosluktakilerin bazıları bile bilmiyor. O yüzden önceden randevu alıp görüşün ya da mail atın yardımcı olurlar
merhaba yazınız harika ,bizimde araştırıp da bulamadığımız bir bilgiydi çok teşekkürler.Benim sormak istediğim sizin yüksek lisans için kayıt olduğunuz bölüm kaç aylık bir bölüm?burda kısıtlayıcı bir durum var mı?yani eşinizin aile birleşimi yapabilmesi için minimum 18 aylık bir okul olması vs gibi?birde eğer 18 aylık bir okula gidiyorsanız 18 aylık bloke hesap mı gerekiyor 1 senelik yeterli oluyor mu? şimdiden teşekkürler
Merhaba, bloke hesap ile ilgili blogda yazımız var mutlaka detaylı okuyun ve şu videomuzu izleyin : https://www.youtube.com/watch?v=cHH8AbtEtbA&t=7s 1 sene olması yetiyor bloke hesabın. Yüksek lisans 2 yıl sürüyor
Merhabalar biz de aynı şekilde ilerleyelim diyoruz. Tek fark ben geçen sene geldim. Yükseğe devam ediyorum. Sizin oturumunuz 2.5 yıl mıydı ki eşinize de 2.5 yıl çıktı?
Bir de 25m^2 evde yaşamak gerekiyor dediniz de acaba WG ayarlasak olur mu? sallıyorum 75m^2 evde 4 kişi yaşıyor gözükse?
Merhaba evet WG de olur. İkimize de aynı süreli oturum verdiler
Merhabalar gerçekten güzel bir yazi olmuş. Aşağıda benzer bir soru var ancak insan emin olamiyor işte :), cevaplayabilirseniz sevinirim. Ben de Almanyadan bir iş teklifi aldım. Kontrat gereği şu an için mavi karttan ziyade çalışma vizesine başvurmak durumundayım. Eşimin A1 seviye dil belgesi var. Türkiyedeyken eşim aile birleşimine başvururken, ben de aynı anda çalışma vizesine başvurabilir miyim? Yoksa ben Almanya'ya geçip, oturum izni aldıktan sonra mı eşim aile birleşimi vizesine başvurması gerekiyor?
Bir de aile birleşimi başvurusunda Almanyada çalışan eşin 3 aylık bir maaş bordrosu ibrazı gerekiyor deniyor bunun yerine kontrat yeterli olur mu? Sevgiler.
Merhabalar gerek youtube gerek blog yazılarınız takdir edilesi.benim eşim alman ve almanyada yaşamak istiyoruz ama önümüze engel çıkar diye korkuyoruz içimize su serptiniz çok teşekkürler
merhaba
öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Ben alman vatandaşıyım.makine mühendisiyim.Türkiyeden eşimle birlikte almanyaya nürnberg/erlangene tasınmak istiyoruz.ikimizinde dil seviyesi A1 in biraz üstünde.Eşimle beraber almanyaya gelmek istiyoruz ancak aile birleşimi için iş, iş için ise dil gerekli olduğunu söylüyorlar.sizce eşimi almanayaya getirmek için ne gibi bir yol izlemeliyim.Şuan 1 ay oturum izni olan bir turist vizesi var kendisinin?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar bizim durum sizden biraz farklı ben de yüksek lisansa başvurmaya düşünüyorum eşim de dil kursuna. Aynı sizin gibi yani fakat bizde 2 çocuk var. Bu durumda çocuklar konusunda sıkıntı çıkıyor mu? Onları da yanımızda getirebiliyor muyuz? Çok teşekkürler
çokkkk çoookk teşekkür ederim gunlerdir aradıgım sorunun cevabını buldum harikasınız 🙂
Merhaba, benim almanyada süresiz oturumum var ve eşimi türkiyeden getirmek istiyorum. Ben burda meslek yaparken eşimi getirmekte bir sakınca olurmu acaba?
Dil kursu vizesine ilişkin link boş. 🙁
Merhaba, küçük bir çocuğumuz var eşim ingilizce işletme mezunu Almanya'ya eşim ingilizce yüksek lisans için kabul alırsa 3 kişilik bir aile bloke hesapta ne kadar göi gerekiyor veya eşimin babasi noterden taahhüt verse olur mu birikimimiz yok, tesekkurler
Merhaba, Yükseklisans için not ortalamam 2.50 un altında o yüzden sorun olabilme ihtimaline karşın üniversite sınavlarına girip üniversiyte okumayı düşünüyorum Almanya'da. Size sorum şu: Yükseklisans öğrencilerine tanınan haklar üniversite öğrencilerine de tanınıyor mu? Yani eşim aile birleşimi ile benimle gelebilir mi Almanya'ya,orda benimle beraber çalışabilir mi? Çocuğumuz da var sorun olabilir mi? Bir de bloke hesapta bizim için ne kadar olmalı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba BU SORUYA CEVAP ALABİLDİNİZ Mİ AYNI SORUYU BENDE ARAŞTIRIYORUM.
Merhaba, yazı için elinize sağlık. nişanlım almanyada yüksek lisans kazandı ve bu yaz evlenip almanyaya gitme planımız var. fakat aile birleşimi vizesi biraz kafamızı karıştırdı. bloke hesap yerine garantör göstererek bu vizeye başvurabilir ve beni yanına aldırabilir mi? çok teşekkür ederim şimdiden..
merhaba, garantörle de oluyor sorun olmaz
diğer bir sorum ise, bloke hesap için yeterli parayı bulduk diyelim ama bu para bir yıl boyunca hesabımızda gözükmek zorunda mı yoksa sadece vize süreci boyunca gözükmesi yeterli olur mu?
Merhaba bu konuda güncel bir yazi yazdik : https://www.seyahathikayeleri.com/2021/07/almanyada-bloke-hesap.html
MERHABA, BU KONUYU ELE ALDIĞINIZ İÇİNİ ÇOK TEŞEKKÜRLER, BEN DE KONSOLOSLUĞA MAİL ATTIM VE DÖNEN OLMADI. ANLADIĞIM KADARIYLA SİZ ÖĞRENCİ VİZESİ VE DİL KURSU VİZESİNE SAHİP İKİ KİŞİ OLARAK BUNU YAPTINIZ, BENİM SORUM ŞÖYLE ALMANYADA YÜKSEK LİSANS OKUYAN BİRİSİ, TURİST VİZESİNE SAHİP EŞİNİ AİLE BİRLEŞİMİ İLE YANINA ALABİLMEK İÇİN GARANTÖR BELGESİ İLE YETİNEBİLİR Mİ? ÇALIŞMA, YA DA BLOKE HESAP GÖSTERMEDEN BU MÜMKÜN OLUR MU SİZCE?
merhaba İyi günler,
yazıNIzda eşinizin dil kursuna kayıt yaptırdığı için dil şartı aranmadığından bahsetmişsiniz. bende almanya’da yüksek lisians yapacak olan eşimin yanına aile birleşimi ile gitmek istiyorum. türkiye’deki konsolosluğa dil şartı için gerekli belge yerine dil kursuna kayıt belgesini versem kabul edilir mi? yoksa buradan ayrı ayrı gidip orada mı aile birleşimi yapmalıyız? sorumu cevaplarsanız çok sevinirim…
Merhaba dil kursu kayıt belgesi de kabul edilir. Yine de a1 bilmekte fayda var. En sorunsuz öyle olur
Merhabalar, ben augsburgta master öğrencisiyim ve eşim de buraya dil okulu vizesiyle geldi. Fakat Ausländerbehörde ye yazdığımızda, aile birleşimi işleminin mümkün olmayacağı, sadece dil okulu vizesine sahip olunduğunu söyledi. Bunun bir yasal adresi var mı, yani sizi işleminİz oturum kartı için olan işlemler miydi yoksa bunu anmeldung sırasında mı yaptınız? Ben 7 aydır burayadım, eşimin anmeldıng randevusu ocakta. Bu konuda lütfen yardımcı olabilir misiniz?
İyi günler
Merhaba ben dil kursu ViZesiyle almanyaya gideceğim dil kursu sürecinden sonra da üniversite okumaya başlayacağım dil okulu sürecinde veya üniversite sürecinde annemi getirebilir miYİm almanyaya yani annemle aile birlEşimi yapabilir miyim
merhabalar, ben almanya’da yuksek lisans yapiyorum, su an turkiyedeyim korona vs oturumum doldu. yenileyecegim. bu arada evlendim. aile birlesimi yapacagiz. aile birlesimi icin benim simdiden almanyaya gidip ev tutmam sart mi (tez donemindeyim dersim olmadigi icin gitmem de gerekmiyor), yoksa benim turkiyedeki oturum yenilemem sirasinda aile birlesimine basvurabilir miyiz? kira sozlesmesi gormek istiyorlarsa benim gidip evi tutup orda yasamaya baslamam gerekiyor sanirim. yine de sormak istedim ikimiz de turkiyedeyken basvurabilir miyiz diye
Merhabalar, sizi çok uzun zamandır takip ediyorum. Hatta almanya’ya giDerken en büyük motivasyonum siz oldunuz diyebilirim. Sormak istediğim sOru; Şartlı yüksek lisans kaBulu alırsak da eşimizle gidebilir miyiz? Çünkü Dil okuluna Devam ediyor olacağıM
Merhaba, teşekkür ederiz:) Evet aile birleşimi yapabilirsiniz. Yalnızca dil kursu vizesine başvursanız dahi aile birleşimi yapılabiliyor:)
Ben almanyaya 25 Kasım 2022 de sartli kabul master ile geldim ve haziranda türkiyeye GİDip evlenmistim.Simdi c1 telc sinavina hazirlaniyorum oturumum nisan aynina kadar simdi ben dil surecindede olsam garantör belgesi kullanarak esimle aile birlesimi yapabilir miyi yoksa illa mastera BASLADiktan sonra mi esimi yanima alabilirim ? Benim garantör belgem yeterli olur mu yoksa esime ayri bir garantör mü yapmaliyiz ?
Merhaba Merve,
Eşin için de finansal kanıt da sunmak koşulu ile eşini de yanına aldırabilirsin. Tabii şartlı kabul sürecinde sorun çıkartabilirler de ama finansal kanıt ile yapman mümkün olabilir. Bol şans dileriz:)
Sevgiler!