AİLE BİRLEŞİMİ NEDİR? ÖĞRENCİ OLARAK ALMANYA'DA AİLE BİRLEŞİMİ YAPMAK

By Seyahat Hikayeleri - Şubat 10, 2019

Bu hafta sizlere çok ama çok önemli bir konudan bahsedeceğiz. Çünkü bu konuda internette açık, temiz ve güvenilir bir kaynak yok. Hatta öyle ki Türkiye’deki Alman Konsolosluğu çalışanları bile bu bilgiyi net bilmiyorlar. O yüzden uzun zamandır yazmak isteyip de bir türlü yazamadığımız şu elzem konu için artık kolları sıvadık. Bu kez Almanya’da aile birleşimi konusunu anlatacağız. Ama öyle her yerde kolayca bulabileceğiniz Almanya’da aile birleşimi nasıl yapılır, Almanya’da aile birleşimi yapmanın şartları ne gibi sorular üzerinden değil. Bizzat öğrenci olduğunuzda eşinizin de yanınıza nasıl geleceği konusu üzerinden anlatacağız. Haydi başlayalım!


1. En önemli bilgi: Almanya’da yüksek lisans yaparken aile birleşimi yapabilirsiniz


Evet yukarıda yazdığımız şey tamamen doğru bilgi. Biz Türkiye’deyken bu konuyu çok araştırdık. Almanya’da doktora yaparken ya da Almanya’ya çalışmaya gelirken ailenizi de buraya getirebiliyorsunuz, biliyorduk. Fakat kimse Almanya’da yüksek lisans yaparken de ailenizi buraya getirebileceğinizi yazmamıştı. Hatta o dönem İstanbul’daki Alman konsolosluğuna mail atıp sormamıza rağmen net bir bilgi vermemişlerdi. Biz de bu bilgiyi bilmediğimiz için aile birleşimini Türkiye’de değil, Almanya’da oturum izinlerimizi alırken yaptık. Türkiye’de vize alırken size en fazla 3 ay vize verirler ve bunu Almanya’ya geldiğinizde kalıcı oturum iznine dönüştürmeniz gerekir. Ben Almanya’ya yüksek lisans yapmaya gelmiştim. Serkan içinse Almanya dil okulu vizesi almıştık. İkimiz de oturumlarımızı uzatmaya giderken oradaki memurun neden aile birleşimi yapmadığımızı söylemesi sonucu bu durumu öğrendik ve hemen aile birleşimi için gerekli evrakları edindik ve tekrar başvuruya gittik. O görevliye hala binlerce şükür ediyoruz çünkü bu sayede Serkan hem 2.5 yıl oturum iznini çok hızlı aldı ve üstüne üstelik tam zamanlı çalışma hakkı da oldu. Normalde dil okulu vizesi ile Almanya’da çalışma hakkınız olmaz ve en fazla bir yıl kalabilirsiniz. Dolayısıyla aile birleşimi yaparak Serkan’ın tüm haklarını elde etmesi bizi çok mutlu etmişti. Almanya’da yüksek lisans yapmak için nasıl vize alabileceğinizi şu yazımızdan, Almanya dil okulu vizesi şartlarını da şu  yazımızdan okuyabilirsiniz. Velhasıl, biz bilmiyorduk bari siz bilin işleriniz kolaylaşsın. Eğer Almanya’ya lisans, yüksek lisans ya da doktora için geliyorsanız eşiniz de sizinle birlikte gelebilir ve tam zamanlı çalışma hakkı elde eder.


2. Aile birleşiminin ilk şartı: Evli olmak


Almanya’da aile birleşimi yapmak için resmi olarak evli olmanız gerekiyor. Fakat aile cüzdanımız burada geçerli olmadığı için bulunduğunuz şehrin konsolosluğuna gidip Formular B Uluslararası Evlilik Kayıt Örneğini almanız gerekiyor. Bu belge zaten Almanca olduğu için hiçbir çeviriye gerek kalmıyor. Belgenin örneğine şuradan ulaşabilirsiniz. Bu belge olmadan aile birleşimi yapmanız maalesef mümkün değil.

3. A1 sertifikası olmadan olabiliyor


Aile birleşiminin en can alıcı noktası da dil konusu. Normalde Türkiye’den başvuru yaptığınızda aile birleşimi vizesi için sizden A1 belgesi isterler. Bu belgeyi de sadece Goethe Enstitüsü’nde sınava girerek alabilirsiniz. Almanya’da aile birleşimi yaparken de bu belgeyi sizden istiyorlar fakat Serkan halihazırda dil kursuna kayıtlı olduğu için bizden A1 sertifikası istemediler yalnızca dil okuluna kayıtlı olduğu evrakı aldılar. Yani siz de Almanya’daysanız eşinizin de bir an önce gelmesini istiyorsanız dil okuluna kaydettirip yanınıza gelmesini ve birlikte aile birleşimi yapmanızı sağlamış olursunuz.

4. Diğer bir önemli konu ise sağlık sigortası


Burada sizlere yine biz yaptık siz yapmayın örneği vereceğiz. Almanya’da aileden sadece bir kişinin sağlık sigortalı olması yetiyor. Bu sayede eş ve çocuklar hepsini sigortalı yapabiliyorsunuz. Biz en başta hem bana hem Serkan’a ayrı sağlık sigortaları yaptırmıştık ama yine Almanya’ya gelince öğrendik ki sadece benim sağlık sigortamın olması yetiyor. Serkan da hemen AOK’ya gitti (Almanya’nın en yaygın sigorta şirketi) ve aile sağlık sigortasına geçmek istediğini bildirdi. Yine aynı ücreti ödeyerek yolumuza devam ettik ve böylece ikimizin de sigortası oldu ama sadece ben ücret ödüyorum. Siz de daha detaylı bilgi almak isterseniz AOK sitesinden inceleyebilirsiniz. İşte bu sigorta belgesini aile birleşimi vizesi yaparken kullanıyorsunuz. Unutmadan ekleyelim, sadece AOK sigortasına başvuru yapıp gitmeyin, sigortanızın mutlaka başlamış olması gerekiyor.

5. Aile birleşimi yaparken kaç metrekare evde oturacağınıza bile bakıyorlar!


Bunu başvuru belgelerinde görünce inanın biz de çok şaşırmıştık ama durum tam da şöyle: Almanya’da aile birleşimi yapmak istiyorsanız kira sözleşmesi ve kira sözleşmenizde yazan kaç metrekare evde yaşadığınız kısmı yetkilileri çok ilgilendiriyor. Çünkü iki kişinin en az 25 metrekare evde yaşamasını istiyorlar. 25 metrekare ne ki herkes yaşar dediğinizi duyar gibiyim ama burada işler maalesef öyle değil. Münih’te ev bulmak dünyanın en zor işi yazımızı okursanız neden bunu bu şekilde anlattığımı çok iyi anlayacaksanız. Burada ev bulmak, hele ki ilk zamanlarda tüm sisteme tamamen yabancı olarak ev bulmaya çalışmak gerçekten çok zor. Bu zorluk elbette her Alman şehrinde bu şekilde değil. Özellikle Münih, Hamburg, Berlin gibi büyük şehirler için böyle. Almanya’ya taşınıp da ev bulan o şanslı insanlardansanız, oturum izninizi alırken de bu sözleşmenin çok işinize yarayacağını unutmayın.

6. Nerede yaşadığınızı gösterdiniz ama yetmez, neyle yaşayacağınızı da göstermeniz gerek


Aile birleşimi yaparken Almanya’da yaşarken nasıl geçineceğiniz konusunda da sizden evrak istiyorlar. Biz ikimiz de burada öğrenci olduğumuz için ve öğrenci olarak aile birleşimine başvurduğumuz için bizden bloke hesap evrakımızı istediler. Serkan’ın da benim de ayrı ayrı bloke hesaplarımız vardı. Bloke hesap işi çok kolay değil biliyoruz. O yüzden bunun için de daha önce bloke hesap engelini nasıl aşabileceğinize dair tüyolar vermiştik. Şuradaki yazımızdan ve şuradaki videomuzdan bu konuda fikirler alabilirsiniz. Bloke hesap dışında, çalışıyorsa eşiniz onun son üç aylık maaş bordrosu ya da çalışma sözleşmesi ya da garantörünüz varsa onun maddi durumunu gösteren evrakları göstermeniz yeterli. Biz bir senelik gelirimizi göstererek 2.5 yıl oturum iznini aldık. Yani her sene için evrak göstermeye gerek yok. Tek seferde bir yıllık bloke hesap evrakı ile oturum izninizi rahatça uzatabilirsiniz.

7. Diğer evrakları da unutmamak lazım


Finansal evraklar, formular B, kira sözleşmesi, sigorta dışında başvuruya gidecekken götürmeniz gereken diğer belgeler; elbette pasaport, başvuru formu ve biyometrik fotoğraf. Bir adet fotoğraf yetiyor. Başvuru belgesini de oradayken alabilirsiniz.


Unutmadan ekleyeyim, anlattığımız tüm bu süreçler Bavyera eyaleti için tamamen doğru fakat Almanya’nın diğer eyaletlerinde bu durum bazı farklılıklar gösterebilir. O yüzden mutlaka resmi sitelerden de araştırmalarınızı yapın, evrakları kontrol edin ve randevunuzu öyle alın. Tüm bu işlemleri Yabancılar Dairesinde yani Ausländerbehörde’de yaptırıyorsunuz. Biz 60 Euro ödedik işlemler için. Umarız sizin için de bu süreçler çok sıkıntılı olmadan geçer ve sevdiklerinizle yeni şehrinizde mutlulukla yaşarsınız.

Bizi sosyal mecralarımızdan yani YouTube, Instagram ve Facebook sayfalarımızdan takip etmeyi unutmayın.

Sevgiler!

  • Paylaş:

BU YAZILAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR

4 yorum

  1. Merhabalar, oncelikle cok tesekkurler aydinlatici bir yazi olmus. Benim merak ettigim eslerden sadece 1 i ogrenci kabulu aldiysa ve bu es vizeye basvurmak uzere elcilige gittiginde diger es de onun uzerinden vize alabilir mi? Yani aile birlesimi olayini hic Almanyaya gitmeden yapabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba evet yapılıyor ama bunu konsolosluktakilerin bazıları bile bilmiyor. O yüzden önceden randevu alıp görüşün ya da mail atın yardımcı olurlar

      Sil
  2. merhaba

    ben sizleri youtube'dan da takip ediyorum ama internette araştırma yaparken de buldum.

    benim sorum şu. eşim almanya da öğrenci yani meslek yapıyor doğma büyüme almanya da süresiz oturumu var ve alman vatandaşlığı için başvuru yaptı yakın da vatandaşlığa geçiyor. eşim öğrenci olarak beni getirebilir mi?

    YanıtlaSil