Oktoberfest uzun yıllardır kutlanan dünyaca ünlü bira festivali. Bu yıl 185.si kutlanıyor. Münih’te yaşayan insanlar olarak söyleyebiliriz ki Münih’i Oktoberfest zamanı ve diğer zamanlar diye kesinlikle ayırmak gerekiyor. Şu an Münih; kayışı kopmuş, zıvanadan çıkmış bir durumda. Oktoberfest hattında giden metrolar 15 dakikalık mesafeye 45 dakikada ulaşıyor mesela. Ya da siz sabah işe giderken sarhoş naralarıyla trene dalanlar normalleşmeye başlıyor. Keşke sadece naralar atılsa; ortalığa kusanlar, başkalarına sataşanlar, çenesi düşenler vs. vs. Yani bu zamanda Münih’te her şeyin yapıldığını görmek mümkün. Biz sakin ve temiz Münih’i daha çok seviyoruz ama yılda iki haftalığına böyle sapıtmanın da kimseyi öldürmeyeceğini düşünüyoruz. Oktoberfest’e ilk kez katılacaklar için bu rehber tüm bilgileri içeriyor. Hadi gelin Oktoberfest ile tanışalım.
1. En mühim ilk bilgi gelsin o zaman; Oktoberfest Ekim’de başlamıyor 😊
![]() |
Oktoberfest alanında yalnız fotoğraf çekilmek çok zor |
2. Oktoberfest neden kutlanıyor?
![]() |
Bu Oktoberfest çadırında başlıyor her şey |
1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig’in Saksonya Prensesi Therese ile evlenmesinin şerefine başlayan düğün bugünkü Theresienwiese alanında günlerce kutlanmış. Alanın adı da zaten Threse’nin isminden geliyor. Wiese de Almanca’da düzlük alan, çayırlık gibi bir anlam taşıyor.
Sonrasında da kutlamalar yıllarca devam etmiş. Almanlar Oktoberfest’e Wiesn derler. Yani Oktoberfest sadece bir bira festivali değil, Almanlar’ın kültüründe önemli bir yere sahip büyük bir kutlama. Başka bir deyişle yıllardır bitiremedikleri düğün eğlencesi 😊 Günümüzde cumartesi günü bira üreticilerinin geçit töreniyle Oktoberfest alanına gitmesi ve geleneksel biçimde her sene Münih Belediye Başkanı’nın Schottenhamel çadırında “O’zapft is!” yani çeşme delindi diyerek büyük bir ahşap bira fıçısına musluk çakmasıyla başlıyor Oktoberfest. İkinci günde ise daha büyük bir yürüyüş oluyor. Bu yürüyüşe Trachtenumzug deniyor ve civar köylerden, ülkelerden geleneksel kıyafetlerini giymiş toplulukların yürüyüşü oluyor. Hatta 2 sene önce Karadenizli’ler bile katılmış yürüyüşe. Biz de bu sene pazar günkü yürüyüşü izledik ve hatta bunun videosunu bile yaptık. Yazıya devam etmeden önce Oktoberfest havasını solumak için izlemenizi ve beğendiyseniz de kanalımıza abone olmanızı tavsiye ederiz.
3. Oktoberfest’te ne yapılır?
![]() |
Pschorr Çadırı’nın iç dekorasyonu böyle |
4. Hafta sonları Oktoberfest’e gideceklere uyarı; iki kere düşünün!
![]() |
Oktoberfest alanında iğne atsan yere düşmüyor bazen |
5. Oktoberfest’e ne zaman gidilir sorusu neden önemli?
![]() |
Bize her yer Oktoberfest (Festival alanından alakasız yerlerde fotoğraf çekerken biz) |
Oktoberfest’te çadırların içinde ya da dışarıdaki bira bahçesinde oturacak yer bulamazsanız kimse size servis yapmıyor. Ve çadırlara da aylar öncesinden mutlaka rezervasyonlar yapılıyor. Rezervasyon için şurayı inceleyebilirsiniz ama bu sene için mümkün değil artık maalesef. Oktoberfest rezervasyonum yok diye korkmayın, çadır kapasitesinin yarısı rezerve edilmeyen masalarla dolu. O yüzden erkenden gidip masa tutmak hele ki 4 kişiden fazla grupsanız çok önemli. O sebeple bir önceki maddemize iyi kulak verin. Sonra yer bulamazsanız Seyahat Hikayeleri uyarmıştı dersiniz 😊 Bir anne gibi sizin konforunuzu düşünüyoruz asgdjskl… Hele ki Oktoberfest’in ikinci hafta sonu, yani İtalyan hafta sonunda gitmeyi düşünmeyin, çılgın İtalyan’lar arasında telef olursunuz… İtalyan hafta sonunda Münih’in komşusu sayılabilecek yakınlıktaki İtalya’dan milyonlarca insan buraya akın ediyor. Zaten bir o kadarı da Münih’te yaşıyor.
6. Oktoberfest’e nasıl hazırlanmalıyım ve ne giymeliyim?
![]() |
|
|
Oktoberfest’e gelmek için hazırlananlar fotoğraflarda bol bol geleneksel kıyafetleri görmüştür. Bu kıyafetlerin genel ismi Trachten. Oktoberfest zamanı kadınlar Bavyera yöresinin geleneksel kıyafeti Drindl’ı, erkekler ise Lederhose dedikleri deri pantolon anlamına gelen yöresel pantolon ve kareli gömlekleri giyiyor. En ucuz Drindl ortalama 30-35 Euro civarında. Gerçekten çok kaliteli bir Drindl’ın fiyatı ise 300 Euro üzeri. Drindl’sız asla gitmem diyenlerin ucuz Drindl için Aldi, Lidl gibi süpermarketlere, Amazon’a ya da Haupbahnhof’taki dükkanlara bakmalarını öneririz. Erkeklerin kıyafetleri ise maalesef bir tık daha pahalı. En ucuz lederhose takımı 70-80 Euro civarında. Ama erkeklerin işi daha kolay, alta şort, içine kareli gömlek ve pantolon askısı üçlüsüyle alandaki insanlara benzeme şansı çok yüksek. Kadınlar ise genel olarak elbise ve içine beyaz bluzla durumu biraz kotarabilirler. Elbette mevzu kıyafetten çok eğlenceye dahil olmak, geleneksel giyinmeyi almıyorlar diye bir şey yok sonuçta. Ama tebdili kıyafet giyinmek de o ruha daha çok sokuyor. Unutmadan ekleyelim, gündüzleri sıcak olsa da akşamları genelde 9-10 derece oluyor hava. O yüzden ceketleri ve hırkaları getirmeyi unutmayın. Son olarak alana büyük çantalarla giremiyorsunuz. Varsa çantanız 4 Euro’ya teslim alıyorlar. O yüzden küçük bir kol çantası ile gitmeyi ihmal etmeyin. Ne gerek var 4 Euro ödemeye. Zaten 1 bira 11-12 Euro.
7. Oktoberfest biraları ve fiyatları: Bu noktada Euro’yu TL’ye çevirmeyin, keyfimiz kaçmasın…
![]() |
Oktoberfest birası ve Brezn |
8. Festival’de içmek zorunda değilsiniz!
![]() |
Geleneksel Lebkuchen denilen kurabiyeler |
9. Ayrıca eğlenceyi garantilemek ve azıcık Bavyeralı gibi hissetmek için her çadırda çalması garanti şarkıları da ekleyelim
![]() |
Serkan’ın burnundaki siyah noktayı geçit töreninde yaptılar, hala anlamını bilmiyoruz. Bilenler yoruma yazsın lütfen |
10. Son olarak muhteşem bir kıyak gelsin!
![]() |
1 litrelik biraları içmek kolay değil |
Bonus: Gitmeden mutlaka bakın!
![]() |
Drindl’ı giyen Bahar fotoğrafa doyamadı |