ALMANYA'YA DİL OKULU VİZESİ İLE GELMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN 9 ŞEY

By Seyahat Hikayeleri - Mart 18, 2018

Almanya birçok farklı sebepten yıllardır Türklerin ilgisini çekiyor ve Almanya'da yaşamak, Almanca öğrenmek ya da Almanya'da eğitim almak için her yıl binlerce insan Almanya'ya göç ediyor. Daha önce bizi Almanya'ya sürükleyen sebepleri şurada ve yaşadığımız şehir Münih'i de burada anlatmıştık. Bahar Almanya'ya yüksek lisans eğitimi için gelmişti. Bense Almanya'ya dil okulu vizesi ile geldim. Bu yazıda bu süreçte neleri araştırdığımızı, masraflarımızı ve Almanya'da dil eğitimi için sunulan olanakları bir bir anlatacağım. Almanya dil okulu vizesi için gerekli belgeleri de bu yazıda bulabilirsiniz.

1. Almanya'ya gelmeden mutlaka birazcık (mümkünse birazdan daha çok:)) Almanca öğrenin

Almanca öğrenmek kolay değil 

Gerek vize almayı kolaylaştırması, gerekse Almanya'daki yaşamınıza daha kolay adapte olmanız için Almanca'yı temel seviyede bilmek çok işinize yarayacaktır. İngilizce biliyorsanız her şekilde işlerinizi rahatça yapabilirsiniz ama yine de sosyalleşmek, günlük hayata kolayca alışmak ve bürokratik işleri daha rahat halledebilmek için Almanca bilmek gerekiyor. Biz gelmeden önce halihazırda kendi başımıza Almanca çalışıyorduk. Şu an burada dil kursuna döktüğümüz paraları düşününce de keşke Türkiye'de birkaç seviyeyi halletseydik de burada biraz daha ileri seviyeden başlasaydık diyoruz. O yüzden tecrübelerimizden verebileceğim en büyük altın tavsiye, mümkünse Türkiye'de biraz Almanca öğrenmeniz. Zaten vize başvurusu sırasında da size basit Almanca birkaç soru sorup, cevaplamanızı bekliyorlar. O yüzden maalesef kaçış yok:)

2. Dil okulu araştırmasına, hangi şehirde yaşamak isteyeceğinize karar vererek başlamalısınız

Hangi şehri seçtiğiniz çok önemli
Biz Münih'e Bahar burada yüksek lisans yapacağı için geldik ancak sizin bu gibi özel bir sebebiniz yoksa ve kısıtınız bütçeyse taşınacağınız şehri tüm yönleriyle önceden araştırmalısınız. Almanya'da dil okulu fiyatları tüm şehirlerde birbirine yakın olsa da yaşayacağınız şehir seçimi konaklama ve yeme-içme gibi diğer masrafları etkileyeceği için önemli. Bütçe kısıtı dışında yaşacağınız şehirdeki sosyalleşme imkanları, şehrin canlılığı vs gibi etmenleri de akılda tutmak gerekiyor. Neticede dil öğreneceksiniz ve pratiğe ihtiyacınız olacak. Pahalılığı bir kenara koyarsak (bütçeyle ilgili sorun yaşamayacağınızı düşünüyorsanız) Münih bu konuda çok iyi bir seçim olabilir. Çünkü burası akşam olunca herkesin evine çekildiği ve hayatın bittiği, Almanya'nın sıkıcı küçük şehirlerden değil ve her daim katılabileceğiniz birçok aktivite, ücretsiz konuşma kulüpleri vs bulunuyor. Şuradan Alman şehirlerinin yaşam masrafı kıyaslamasını bulabilir ve kararınızı verebilirsiniz. Canımız Münih tabii ki yine başı çekiyor pahalılıkta<3 Bizim tavsiyemiz nüfus oranına, şehirdeki kültür sanat olanaklarına da bakmanız (ve yine tabii böyle bir derdiniz varsa:) ). Küçücük bir Alman kasabasında 6 ay kalarak neredeyse hiçbir şey öğrenemeyen arkadaşlarımız var. O yüzden ucuza kaçacağım derken hedeflerinizi de unutmayın.

3. Şehre karar verdim, peki hangi dil okulunu seçeceğim?

Biz dil okulu olarak Inglingua'yı öneriyoruz
Öncelikle Almanya'da dil okulu seçerken karşınıza birçok opsiyon çıkacağını ve kafanızın karışacağını belirteyim. Bu yüzden adım adım kendi kriterlerinize göre eleyerek gidin. Bizim en önemli kriterimiz kaliteli eğitim alabileceğimiz ve hızlıca kursa başlayabileceğimiz bir yerdi. Seçeneklerimizi listeledik, Google yorumlarını okuduk, görüşmeler yaptık ve bu okullar hakkında fikri olabilecek insanları araştırarak sorduk. Hiç bekleme sırası olmadığı için, kaliteli eğitimi olduğuna dair referanslarımız olduğu için ve hocaların tamamı Alman olduğu için biz Inlingua'ya gitmeye karar verdik. Diğer kurslarda en az 2 ay bekleme sırası vardı ve Inlingua ise her daim hemen başlayabilme imkanı sunuyordu. Bunun dışında Inlingua'nın düzenlediği haftalık sosyal aktiviteler, online eğitim materyalleri de Almanca öğrenme sürecini hızlandıracaktır. Inligua Münih'in şuradaki sitesinden size uygun kurs saatlerini inceleyebilir, seviye tespit sınavı yapabilirsiniz. Sonrasında kurs yetkilileri size mutlaka dönüş yapıyor ve vize süreci için de yardımcı oluyorlar. Inlingua'nın Münih dışındaki şehirlerde de kursları mevcut.

4. Dil okulu vizesi alabilmek için haftada 20 saat ders veren kursa kayıt olmanız gerek

Almanya dil okulu dışında başka bir şeyle meşgul olmanızı istemiyor

Dil okulu vizesi alabilmek için ilk şart yoğunlaştırılmış kursları seçmeniz. Dil okullarına bakarken “intensiv kurs” bölümlerini inceleyin. Almanya'da uzun süreli vize alabilmek için de mutlaka minimum 6 aylık bir kursa kayıtlı olmanız gerekiyor. Yani Almanya'ya taşınmadan önce kursun toplam ücretini yatırıyorsunuz, kursun verdiği kayıt evrakı ile vizeye başvurabiliyorsunuz. Bu konudaki detaylı sorularınızı başvuracağınız kursa yazarsanız zaten size yardımcı oluyorlar. Ben Deutsch Akademie'ye A1.2 seviyesinden başlayıp, 6 aylık kurs için 2100 Euro ödemiştim. Dil kursları siz kayıt olmadan “Placement Test” dedikleri sınavı online olarak gönderip, seviyenizi ölçüyorlar ve ona göre kayıt alıyorlar. Diyelim ki Almanya'ya geldiniz ve geçen zamanda Almanca'nız da ilerledi, kurs başlamadan önce bir daha seviye testi talep edip sınıfınızı değiştirebilir, aradaki fiyat farkını da geri alabilirsiniz. Tabii ki kurs başlangıcından en az 1-2 hafta önce oluyor bu dediğim şey. Yani verdiğiniz Euro'ların geri iadesini düşünerek daha çok Almanca çalışabilirsiniz :D Bu arada unutmadan ekleyelim, kurs esnasında sadece Almanca konuşuluyor. Yani hiç İngilizce bilmeden de Almanca öğrenmeniz mümkün.


5. Almanya'da dil okulu vizesi ile maksimum 1 yıl kalınabiliyor ve gelmeden önce bu konuda konsoloslukta teminat imzalatılıyor

Almanya dil okulu vizesi en fazla 1 yıllık alınıyor
Evet, Almanya'da dil okulu için en fazla 1 yıl kalabiliyorsunuz maalesef. Vize çıkınca da geri döneceğinize dair kağıt imzalıyorsunuz. Elbette burada kalmanın yasal yolları (evlilik, iş bulma, eğitime devam etme) olduğu müddetçe vizenizi değiştirebilir uzun yıllar kalmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca belirtmekte fayda var, Almanya'da dil okulu sonrası eğitiminize devam edecekseniz sakın Almanya dil okulu vizesine başvurmayın. Eğitim için gittiğinizi ve eğitime devam edeceğinizi kanıtlayan belgelerle burssuz/burslu öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor.


6. Almanya Dil Okulu Vizesi almanın da yolu paradan geçiyor maalesef

Para olmadan hiçbir şey olmuyor
Burada birazcık hüzünlü şeyler anlatacağım. Almanya dil okulu vizesi almak için dil okulunun toplu ücretini yatırmak maalesef yetmiyor. Bunun yanı sıra burada kalacağınız süre boyunca harcayacağınız parayı da göstermeniz gerekiyor. Bunun için aylık 720 Euro'yu kalacağınız süre ile çarpıp Almanya'daki bir bankanın bloke hesabına yatırmanız ve verecekleri evrakı finansal kanıt olarak göstermeniz gerekiyor. Bloke hesap nedir diyorsanız sizi şuradaki videomuza alalım. Tabii ki sizin masraflarınızı karşılayacağını garanti eden bir garantör göstermek de mümkün. Ama en sağlamı para yatırmak ve bunu göstermek. Biz bunun için kişi başı 1 yıllık 8640 Euro yatırdık. Şu anki kurla hayalleriniz suya düşmez umarım:( Ama yola koyulmadan tüm bu detayları bilmek gerek...


7. Almanya Dil Okulu Vizesi'ne başvururken neden Almanya'yı neden seçtiğinizi ve neden Almanca öğrenmek istediğinizi çok iyi anlatmalısınız

Neden Almanca öğrenmek istiyorsunuz?
Almanya dil okulu vizesi başvuru evraklarında sizden motivasyon mektubu yazmanız isteniyor. Neden Almanca öğrenmek istediğinizi ve Almanya'da neden yaşamak istediğinizi açıkça belirtmelisiniz. Ben medya alanında çalıştığım için dil öğrenerek ve farklı kültürleri deneyimleyerek kendimi geliştirmek istediğimi belirtmiştim. Şuradaki motivasyon mektubu örneğimiz size fikir verebilir.

8. Almanya Dil Okulu Vizesi ile çalışmak yasak

Maalesef dil okulu vizesi ile çalışamazsınız
Dil okulu vizesi ile çalışamayacağınız konsolosluğun vize başvuru sürecini anlattığı yerde açıkça belirtiliyor. Çünkü eğitiminiz sırasında işin engel olacağı düşünülüyor. Ama yine de farklı eyaletlerde oturum izni kaydı yapılırken bu durumu yetkiliye sormanın ve kısıtlı bir çalışma izninin verilmesi durumunun mümkün olduğunu bazı arkadaşlarımızdan duymuştuk. Siz bir yandan da çalışmak isterseniz, en iyisi o aşamada ısrarcı olun ve programınızın engel olmayacağını yetkili birime anlatın.

9. Tüm belgeleriniz olsa dahi vize alamama riski maalesef var

Onca evrağı hazırladınız ama hala Almanya'dan dil okulu vizesi alamayabilirsiniz
Dil okulu vizesine başvurup red yiyen insanları maalesef duyuyoruz. Evet, tüm evrakları iletseniz dahi Almanya'nın vize vermeme ihtimali de var. Dönmeyeceğinize inanması ya da sunduğunuz sebeplerin inandırıcı gelmemesi gibi açıklamalarda bulunabiliyorlar. Fakat çok iyi bir şekilde hazırlanıp sağlam finansal dayanaklarla gittiğiniz müddetçe yüksek oranda şansa sahip olacaksınızdır diye umuyorum. Vize genelde dil okulunun başlangıcından birkaç gün önce geliyor. Benim vizemin gelmesi 45 gün sürmüştü.

Bonus: Almanca öğrenmek maalesef çok kolay değil, gelecekseniz bunu göz önünde bulundurarak gelin

Almanca öğrenmek zor
Kendilerinin bu konuda deyişleri bile var; “Deutsche sprache, schwere sprache” yani “Alman dili, zor dil” diyorlar. Daha önce Almanca öğrenmenin yollarını şurada yazmıştık. Almanca öğrenmek için çizgi film önerilerini anlattığım şu video da işinize yarayacaktır. Umarım faydası olur ve hiçbir aksilik yaşamadan vizenizi alırsınız. Münih'e gelirseniz de kahve içmeye bekleriz. Sorularınız için seyahathikayeleri@gmail.com 'a çekinmeden mail atabilirsiniz. Bol şans!

  • Paylaş:

BU YAZILAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR

13 yorum

  1. Bu kadar kapsamlı ve faydalı bir bilgi ile karşılaşmadım. Sağolun. Bahara selamlar💖

    YanıtlaSil
  2. merhabalar çok kapsamlı anlatımınız var teşekkür ederiz.ama siz ikinci bir dil kursunamı gittiniz...hem başta para ödeyerek hemde jop center dan entegrasyon kursuna.....anlayamadım...çalışmak yasakken dil kursundayken çalışıyorsunuzda kafam karıştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Almanya'da dil okuluna gitmeme karşın nasıl çalışabildiğimi bu ve bunun gibi diğer YouTube videolarımda anlatıyorum, abone olmanızı ve izlemenizi tavsiye ederim. Sevgiler, Serkan...
      https://www.youtube.com/watch?v=u1GCswU6WrY&t=112s

      Sil
    2. Serkan bey merhaba, dil okuluna giderken çalışma izni nasıl alabilirim yada ne zaman başvurabilirim cok acil lütfen

      Sil
  3. Vize başvuru yaptıktan ne kadar sonra çıkıyor acaba? Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,A1 seviyesinde Almanca bilgim var. Goethe'de eğitim aldım. Önümüzdeki sene Mart ayında 6 ay için dil kursu vizesine başvuracağım. Eşimde mühendis olduğu için oda aynı dönemde iş arama vizesine başvuracak. Sorum şu: Kursa kaydolup 6 için başvuru yaptığımda yine de 1 yıl için 720Eur.×12 parayı bloke etmek zorunluluğum var mı? Yoksa 6 ay için bloke yapabiliyor muyum? Detaylı bilgilendirme için teşekkürler bu arada. Emeğinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Evet ne kadar kalırsanız o:) Buyrun bu videomu izleyin https://www.youtube.com/watch?v=WvXEiMpYieg&t=114s

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ben henüz öğrenciyim ama ileride almanyada yaşamak gibi bi hayalim var şimdi ben almanca kursu için gittim almancayı da öğrendim ondan sonra orada uzun süreli oturum izni alabiliyor muyum ya da çalışma izni ?

    YanıtlaSil
  7. Serkan bey çok güzel bilgiler yazmışın benimde almanca öğretmeni bir kızım var onu göndermek istiyorum bakalım hayırlısı inşallah gönderebilirim

    YanıtlaSil
  8. Merhaba sekan bey eşim doktor dil okulu için vize başvurusu yapacak başvuru sırasında kurs sonunda almanyada çalışma ve yerleşme planı olduğunu paylaşmasında bir sakınca varmı

    YanıtlaSil
  9. Hayır yok, ben ve eşim de doktoruz. Dil kursu vizesiyle geldik. Başvuruda hem doğru şartlar sağlanırsa çalışmak için hem de kültürü öğrenmek için dil öğrendiğimizi söylemiştik. 2 hafta 2 gün sonra vizelerimiz gelmişti

    YanıtlaSil